«Πράσινα Χαμόγελα»: Διανομή εκπαιδευτικού βιβλίου και δράση για την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών

«Όταν τρεις φίλοι συναντούν ένα δάσος, τότε αλλάζουν οι καρδιές και πρασινίζουν τα χαμόγελα». Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Πράσινα Χαμόγελα» του Νίκου Κοσμίδη, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE FoResMit: LIFE14 CCM/IT/000905, η Δ/νση Δασών Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΑΜΘ και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική ευαισθητοποίηση των μαθητών της δημοτικής εκπαίδευσης.

Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον των παιδιών όλου του κόσμου. Επίσης, θα προσεγγίσουν, για πρώτη φορά ίσως, την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης μέσα από τη συμμετοχή τους σε παιχνίδι ρόλων, την παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού και τη συζήτηση με τον συγγραφέα. Στο τέλος της εκδήλωσης, όλα τα παιδιά θα παραλάβουν δωρεάν ένα αντίτυπο του βιβλίου.

Εκ μέρους της Δ/νση Δασών Ξάνθης και των συνδιοργανωτών, προσκαλούνται οι ενδιαφερόμενοι Δ/ντές των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, να δηλώσουν τη συμμετοχή των σχολείων τους στο τηλ. 2541066010, στην κ. Μαίρη Τριανταφυλλίδου, Δασολόγο της Δ/νσης Δασών Ξάνθης. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της δράσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα, κ. Νίκο Κοσμίδη, στο τηλ. 6996559216.

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου (10:00-11:30), και την Πέμπτη 6 Ιουνίου (10:00-11:30) στον φιλόξενο χώρο της Καπναποθήκης «Π» και στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Καπνεργατών 9).

Να σημειωθεί, επίσης, πως προγραμματίζεται ανοιχτή βιβλιοπαρουσίαση για το φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης μας και δωρεάν διανομή του βιβλίου, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Ο Νίκος Κοσμίδης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1984. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ορθόδοξη Θεολογία. Έχει ασχοληθεί σε διεθνές επίπεδο με τους τομείς της οικο-δικαιοσύνης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με τον διαχριστιανικό, διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο. Είναι γραμματέας και εκπρόσωπος στη Θράκη του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.