Tα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κέντρου Στήριξης του Προγράμματος για την εκπαίδευση της μειονότητας συνεργάστηκαν με τον πρώην Συνηγόρου του Παιδιού Γιώργο Μόσχο για την υλοποίηση μιας δράσης με νέους μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε σχολεία της Ξάνθης. Η ιδέα γεννήθηκε από τα ίδια τα παιδιά του Εργαστηρίου τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν στο σχολικό πλαίσιο καθώς και την αρτιότερη οργάνωση των συνελεύσεών τους.

Με αφετηρία αυτόν τον στόχο απευθυνθήκαμε στον κ. Γιώργο Μόσχο- τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκε τόσο άμεσα στην πρόσκλησή μας- και ταυτόχρονα σε γυμνάσια της Ξάνθης όπου φοιτούν οι νέοι μας. Τελικά η δράση υλοποιήθηκε την Πέμπτη 09 Μαΐου στο 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης και το απόγευμα της ίδιας μέρας στο ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ Ξάνθης (Χατζησταύρου 4).

Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη διοίκηση του σχολείου και τους συνεργάτες των ΔΕΝ οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου έγιναν μέρος ενός βιωματικού σεμιναρίου με τίτλο «Ζουμ στο δικό μας σχολείο». Με την καθοδήγηση του κ. Μόσχου ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον σε αυτήν  την εμπειρία, επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν υποδειγματικά, διατυπώνοντας, συζητώντας και ψηφίζοντας προτάσεις για το σχολείο τους. Βίωσαν την ομαδικότητα και το διάλογο δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν όπως η μουσική, ο αθλητισμός, η καθαριότητα και η αλληλεγγύη.

Την ίδια ημέρα, αντίστοιχη απογευματινή δράση για νέους και νέες ηλικίας 14 έως 17 ετών πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ με θέμα «Το δικαίωμα των νέων στον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία». Σε αυτήν την συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις τους για τον ελεύθερο χρόνο, τη διεκδίκηση και την αξιοποίησή του σε όλα τα πεδία της κοινωνικής τους ζωής.