Δυο νέοι Ξανθιώτες, η Θεοδώρα Αυγουλίδου και ο Σινάν Τοπ, κάτοικοι του αστικού ιστού της Ξάνθης και των Κιμμερίων, αντίστοιχα, γνωρίστηκαν πρόσφατα με αφορμή τις εκλογές της 26ης Μαίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι και οι δυο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σάββα Μελισσόπουλο.

Η μια Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης και ο άλλος Πολιτικός Μηχανικός, μοιράζονται, στις συζητήσεις τους κατά τον προεκλογικό αγώνα, κοινές αγωνίες για τον τόπο μας. Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις τους, οι οποίες επικεντρώνονται σε θέματα της καθημερινότητας του απλού δημότη, όπως άλλωστε είναι και οι ίδιοι τους. Άνθρωποι που εργάζονται υπομονετικά αλλά επίμονα μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμένων ευκαιριών για ανάπτυξη, με την στενή και ξεπερασμένη αντίληψη του όρου που διέπει τις μέχρι σήμερα διοικήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Από τα μάτια τους αναδύεται το πάθος τους για μια Ξάνθη αναβαθμισμένη και προσβάσιμη και από το στόμα τους ξεπηδούν συγκροτημένες ιδέες και προτάσεις για την υλοποίησή τους που θα λειτουργήσουν προς όφελος όλων.

  1. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση ενεργά ως υποφήφιοι;

Θεοδώρα

Η επιλογή να συμμετάσχω και πάλι σε έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος συνδυάζει το νέο με το παλιό, σε μια ηθικά υγιή και στέρεη βάση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία με τον ενθουσιασμό και την διάθεση για προσφορά και για συνεργασία, ήταν μονόδρομος και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όσοι με γνωρίζουν καλά στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό μου περιβάλλον. Οι ίδιοι άνθρωποι γνωρίζουν πως τα κριτήρια που χρησιμοποίησα για να επιλέξω τελικά με ποιον υποψήφιο Δήμαρχο θα συμπράξω, καθώς προτάσεις είχα αρκετές, είναι κριτήρια που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου για να κάνω τις επιλογές μου για το παρόν και το μέλλον μου. Προτού αποφασίσω, λοιπόν, να συμμετάσχω εκ νέου στις εκλογές της 26ης Μαίου για τον Δήμο της Ξάνθης, μέτρησε μέσα μου η αποδοχή που έχουν ο βηματισμός και ο ρυθμός που επιλέγω να εξελίσσομαι ως απλή πολίτης. Αυτή την καλλιεργημένη από χρόνια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, έκρινα ότι θα ήταν χρήσιμο -έως και χρέος μου- να την μεταφέρω στον τομέα της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, όπου οι αποφάσεις είναι σωστό και πρέπει να λαμβάνονται μόνο από ανθρώπους που δεν αλλοιώνται από την εξουσία αλλά την αξιοποιούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σινάν

Είναι βαθιά μου πεποίθηση, πως αποτελεί βασική υποχρέωση του καθενός μας, να έχουμε ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας. Έτσι θεωρώ αυτονόητο πως όσοι άνθρωποι έχουν όρεξη για προσφορά και δέχονται μια πρόταση για συμμετοχή σε ένα εγχείρημα που συνάδει με τις αξίες τους και το όραμά τους, δεν έχουν παρά να συστρατευθούν. Παράλληλα όμως, ένιωσα μια εσωτερική υποχρέωση να κινητοποιηθώ, βιώνοντας την πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ξάνθη αλλά και τα Κιμμέρια τα τελευταία χρόνια.

  1. Πείτε μας κάποια παραδείγματα της κακής αυτής κατάστασης που σας ενοχλούν.

 Θεοδώρα

α. Η μετουσίωση σε αποδεκτή πραγματικότητα της ανικανότητας των ιθυνόντων να γίνει διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τόσο προς όφελος των ανθρώπων όσο και των ίδιων των τετράποδων.

β. Το έλλειμα στην ικανότητα καλλιέργειας της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, παρά την δυναμική που έχει λόγω φυσιογνωμίας.

γ. Η ανυπαρξία βούλησης για την στήριξη του πολιτιστικού κεφαλαίου με στόχο την αναβάθμιση κι εξέλιξή του.

δ. Η έλλειψη τεχνογνωσίας για την διασύνδεση υποδομών, παραγωγής και υπηρεσιών ώστε να ζει καλύτερα ο κάθε Ξανθιώτης, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Σινάν

α. Η έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού των Κιμμερίων

β. Η ανεπαρκής καθαριότητα

γ. Η πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται το οδικό δίκτυο του οικισμού

δ. Ο ελλιπής φωτισμός

ε. Η πλήρης εγκατάλειψη του ορεινού όγκου των Κιμμερίων με αποτέλεσμα να αποσχίζονται, οριστικά, οι κάτοικοι από τα χωριά στα οποία γεννήθηκαν

 

  1. Τί μπορεί να σημαίνει για τους κατοίκους των Κιμμερίων η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού;

 Σινάν

Το όφελος μιας τέτοιας σημαντικής εξέλιξης είναι πολυδιάστατο καθώς, από τη μια θα επιφέρει έντονη οικονομική ανάπτυξη καθώς θα προκύψει υψηλή κατασκευαστική δραστηριότητα στις περιοχές που θα ενταχθούν στον οικισμό και, από την άλλη, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωή των κατοίκων καθώς θα αποσυμφορηθεί ο οικισμός που είναι ήδη πυκνοκατοικημένος και θα δοθεί η δυνατότητα για νέους χώρους πρασίνου, άθλησης, παιδικών χαρών, νέες υποδομές, κλπ.

  1. Μπορεί να επιτευχθεί η έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης ανάμεσα στον αστικό ιστό και τα προάστιά του;

 Θεοδώρα

Οι ανάγκες που έχουν οι πόλεις με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της Ξάνθης, εντός κι εκτός Ελλάδας, είναι πολλές και είναι γνωστές. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί και τα σχετικά αναπτυξιακά εργαλεία. Χρηματοδοτήσεις που υπηρετούν το πεδίο των υποδομών, της παραγωγής, των υπηρεσιών και των εν γένει λειτουργιών μιας κοινωνίας είναι διαθέσιμες, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να μετουσιώσουν το όραμα σε πράξη. Συμφωνούμε πως κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα, οφείλει όμως ο Δήμαρχος να έχει τα μάτια και τ΄αυτιά ανοιχτά, να προσκαλεί σε συνεργασία και να συζητά τους τρόπους για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα ωφελήσουν συνολικά τον τοπικό πληθυσμό, έχοντας ως στόχο την ενσωμάτωση όλων των πολιτών και την διασύνδεση των σημείων και περιοχών της πόλης.

  1. Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες που έχετε για τον Δήμο Ξάνθης και που πιστεύετε ότι μπορείτε να υπηρετήσετε εάν σας εμπιστευθούν οι Ξανθιώτες την ανάπτυξη της πόλης;

Σινάν

Ένας βασικός τομέας που θεωρώ που επιδέχεται σημαντικής ανάπτυξης, είναι αυτός του τουρισμού. Η γεωγραφική θέση της Ξάνθης αλλά και η ιστορία της ενδείκνυνται για προσέλκυση τουριστών από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει με άλλους νομούς της περιφέρειας μας και θα καταλάβουμε πως και εφικτό είναι αλλα και το πόσο σημαντικό για μια σειρά επαγγελματικών κλαδων. Ένας δεύτερος τομέας που η πόλη μας υστερεί, είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου Ξάνθης, καθώς δε νοείται να παρατηρούνται ανεπάρκειες σε στοιχειώδη αγαθά σε έναν οικισμό, όπως είναι τα Κιμμέρια, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την πόλη αλλά απουσιάζει από κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των σημερινών πολιτικών. Τέλος, βασική προτεραιότητα της επόμενης δημοτικής αρχής –και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ προσωπικά- είναι η διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου και η καλλιέργεια του αισθήματος του κάθε πολίτη ξεχωριστά ότι ο δήμος λειτουργεί προς την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Θεοδώρα

Κοινωνική Πολιτική και Συνοχή: Είναι αδιανόητο να γίνονται μεμονωμένες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρωτοπόρες και δυναμικές ενέργειες από ομάδες πολιτών για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό μιας πόλης και, την ίδια στιγμή, στην ίδια πόλη να λειτουργούν οι ιθύνοντες με τρόπο που να ζουν οι πολίτες της σε μια κοινωνία δυο ταχυτήτων και που, σε κάποιες περιπτώσεις, τα δικαιώματα των λιγότερο ευνοημένων γίνονται πλεονέκτημα οικονομικά και κοινωνικά ευήμερων συμπολιτών τους. Απλά αδιανόητο ! Γι’ αυτό και είναι άμεσα απαιτητές παρεμβάσεις που θα εξαλείψουν αυτό το άδικο και με έλλειψη σεβασμού για κάθε πολίτη κοινωνικό πλαίσιο.

Πολιτισμός: Είναι προφανής η ανάγκη για άμεσο επαναπροσδιορισμό της διαχείρισης και της στήριξης για περαιτέρω ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού κεφαλαίου, με τρόπο οργανωμένο και στοχευμένο. Πρωτοβουλίες, καλές πρακτικές, σχεδιασμός και μεθοδολογία πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης για το τί σημαίνει πολιτιστικό προϊόν και πώς αναπτύσσεται δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη ταυτότητα για την Ξάνθη που θα σχετίζεται και με άλλους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Χρηματοδοτήσεις : Οι χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν για κάθε τομέα της καθημερινότητας του πολίτη, είναι αναγκαίο ν’ αξιοποιηθούν και ν’ αποκτήσει η Ξάνθη μια άλλη εικόνα ! Το λέω συνέχεια και γίνομαι κουραστική: πολιτική βούληση και τεχνοκρατική προσέγγιση χρειάζονται et voilà κάποια μικρά βήματα ανάπτυξης !