Ένα από τα ονόματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα, κατά την ανακοίνωση όσων στελεχώνουν την παράταξη «Ξάνθη για όλους» ήταν το αυτό του Άγγελου Σαββανίδη. Πρόκειται για την επαναφορά στο προσκήνιο ενός προσώπου με πολύ σημαντικό αποτύπωμα στη δημοκρατική παράταξη καθώς υπήρξε ο υποψήφιος Δήμαρχος που έχασε με πολύ μικρή διαφορά τις δημοτικές εκλογές του 1990, από το Φίλιππο Αμοιρίδη, σε μια πολυσυζητημένη αναμέτρηση, τότε, στη δεύτερη Κυριακή. Σε συνέντευξή του στο xanthi2.gr περιγράφει τις συνθήκες που διαμορφώνονται ως τις καλύτερες δυνατές για νίκη της παράταξης Μελισσόπουλου,στην οποία συμμετέχει.

Κύριε Σαββανίδη, το όνομά σας είχε ακουστεί και πάλι το 2006 ως επικεφαλής και πλέον επιστρέφετε και στρατεύεστε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Σάββα Μελισσόπουλο. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση:

To 2005 έγιναν κινήσεις συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, παρατάξεων στο Δήμο Ξάνθης και πολιτών, για τη δημιουργία ενός ευρέως σχήματος ενόψει των δημοτικών του 2006. Παρά τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη και των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, οι κινήσεις δεν ευδοκίμησαν με παρέμβαση προσώπων που είχαν άλλες απόψεις.

Σήμερα, η απόφαση στράτευσης ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ξάνθη για Όλους» με επικεφαλής το Σάββα Μελισσόπουλο, είναι αποτέλεσμα και συνδυασμός διαφόρων παραμέτρων:

-Οι συζητήσεις με τον επικεφαλής της παράταξης και η εκτίμηση ότι η συμμετοχή μου θα λειτουργούσε θετικά και στο εσωτερικό της παράταξης και στην κοινωνία.
-Η παρουσία και συμμετοχή στο συνδυασμό πολλών νέων και αξιόλογων συμπολιτών, σε μια περίοδο που η κοινωνία και ειδικά η νεολαία είναι αδιάφορη, απούσα και παραιτημένη.
-Το νέο εκλογικό σύστημα, με το οποίο η εκλογή δημοτικών συμβούλων γίνεται αναλογικά, άρα δημοκρατικά και δίκαια, και καταργεί τον απόλυτο έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου από τον εκάστοτε Δήμαρχο (εκτός αν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με πάνω από 50%) και τη δυνατότητα να λειτουργεί αυταρχικά και να αγνοεί τη μειοψηφία. Δύσκολο έργο η νέα λειτουργία και πρόκληση για συγκλίσεις , για έλεγχο των πράξεων του Δημάρχου, για υιοθέτηση αποδοχή προτάσεων από την αντιπολίτευση
– Τέλος, κυρίως, η κατάντια της πόλης μας με την τελευταία δημοτική αρχή, την χειρότερη που βίωσε η πόλη. Μάλιστα είναι μεγάλη ατυχία ότι η χειρότερη αρχή είχε και μεγαλύτερη θητεία.

Ο Δήμος Ξάνθης διοικείται για (τουλάχιστον) 40 χρόνια από τη συντηρητική παράταξη. Γιατί ποτέ δεν κατέφερε να προοδευτικός χώρος να μπει στη διοίκηση του Δήμου, ακόμη και σε εποχές πολιτικής παντοδυναμίας;

Ο προοδευτικός χώρος δεν κατάφερε να μπει στη διοίκηση του Δήμου γιατί κάποιες φορές υπονομεύτηκε από μέσα ενώ άλλες έφτασε πολύ κοντά αλλά δεν τα κατάφερε:

– Το 1982 υπήρξε η συμμετοχή με τη «Δημοκρατική συνεργασία» και επικεφαλής το Χρήστο Χούχο, μια καλή προσπάθεια.
-Το 1986 αυτή υπονομεύτηκε με μια δεύτερη υποψηφιότητα (με βουλευτική παρέμβαση) του Αποστόλη Στοΐδη,
– Το 1990, με υποψήφιο Δήμαρχο εμένα, μια πολυσυζητημένη εκλογική διαδικασία,τότε και τώρα λόγω επικαιρότητας. Είναι γνωστό τι έγινε και γιατί έγινε αλλά και από πού έγινε. Η εκλογική διαδικασία του 1990 λειτούργησε διαλυτικά για τον προοδευτικό χώρο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή, το 1994 με υποψήφιο το Γιώργο Χουλιάρα, το 1998 με υποψήφιο το Φώτη Καραλίδη, το 2002 με υποψήφιο τον Κώστα Γούναρη.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το 2006 έγινε μια νέα αρχή με το Χρήστο Πούλιο που, σαν νέα, δεν πρόλαβε να πείσει όσο έπρεπε. Το 2010 ήταν η καλύτερη παρουσία και οι εκλογές κρίθηκαν την τελευταία στιγμή οριακά ενώ το 2014 η ίδια παράταξη δεν τα κατάφερε αν και έφτασε πάλι κοντά: 51,14 % ο νικητής, 48,8% ο Χρήστος ο Πούλιος, ίσως και λόγω κόπωσης από τις δύο προηγούμενες προσπάθειες.

Πιστεύετε ότι υπάρχει μια ευθεία γραμμή στην απόδοση των διοικήσεων ή υπάρχουν αυξομειώσεις και περίοδοι που είχαν και θετικά αποτελέσματα; Ειδικότερα η τελευταία θητεία Δημαρχόπουλου διαφέρει σε κάτι από τις προηγούμενες;

Το 1990  ήταν καθοριστική χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση διότι δόθηκαν αρμοδιότητες σχεδιασμών και πρωτοβουλιών που συνοδεύτηκαν και από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων της τότε ΕΟΚ (πακέτα Ντελόρ, Σαντέρ κλπ). Μέχρι τότε οι χρηματοδοτήσεις, εκτός από τους ίδιους πόρους,  περιοριζόταν στη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), δηλαδή τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους .

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη Διοίκηση του Δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη έδωσε πολύπλευρη ώθηση στην πόλη. Μετά τη θητεία του η πόλη συνέχισε σε χαμηλότερους ρυθμούς, κυρίως διαχείρισης των των πραγμάτων με Δήμαρχο το Μιχάλη Στυλιανίδη, (2002,2006,2010). Και φτάνουμε στην τελευτία δημοτική αρχή που εκλέχτηκε το 2014, τη χειρότερη όλων όπως προανέφερα, σε όλα τα επίπεδα:

-«Κατάφερε» να μην εντάξει ούτε ένα έργο στο ΕΣΠΑ ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.
-Κατάφερε να κλείσει σε χρόνο-ρεκόρ το κολυμβητήριο και το δημοτικό πάρκινγκ, που τα παρέλαβε σε λειτουργία και τα άφησε να ρημάζουν.
-Παρέλαβε την κυκλοφοριακή μελέτη που ο προκάτοχός του Δημάρχου, φρόντισε να εκπονηθεί και δεν εφάρμοσε το παραμικρό.
-Άφησε με εγκληματική αδιαφορία, ιστορικά μνημεία όπως το «Π» των Καπναποθηκών , τη Δημοτική Αγορά, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το «Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» και τόσα άλλα να καταρρέουν.
-Επιδόθηκε σε μετακινήσεις προσωπικού με αποκλειστικό γνώμονα την τιμωρία των υπαλλήλων, τη δημιουργία μηχανισμών. Αποκορύφωμα οι μετακινήσεις υπαλλήλων και η επαναφορά σε 15 μέρες, πίσω !
-Ανέδειξε ως κυρίαρχο τρόπο λειτουργίας τη διαδικασία των απευθείας προμηθειών, ορίζοντας ο ίδιος μόνο «βολικά» μέλη στις Επιτροπές, διενεργώντας πολλούς διαγωνισμούς με μόνο ένα ενδιαφερόμενο.  Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού, πίεσης, ανασφάλειας για τα πρόσωπα !
-Προμηθεύτηκε, για παράδειγμα, τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητάκια, τα οποία δεν αντικατέστησαν κανένα από τα συμβατικά αυτοκίνητα του Δήμου. Ένα το έβγαλε βόλτα για να «λιαστεί»…
-Επέδειξε αδιαφορά και ίσως έτσι να «πάγωσε» και οποιοδήποτε έργο στο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Απορριμμάτων, ο οποίος ανήκει στο Δήμο Τοπείρου και η σύμβαση λήγει το 2020.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και τις επιπτώσεις βιώνουν  κάθε μέρα η πόλη και δημότες.

Δεδομένης και της απλής αναλογικής, πιστεύετε ότι εφόσον αναλάβει η παράταξη Μελισσόπουλου τη διοίκηση, θα είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαφορετικό και μια άλλη αντίληψη από αυτή που υπήρξε μέχρι σήμερα;

 Η απλή αναλογική όπως προανέφερα, είναι κάτι καινούριο στα δημοτικά δρώμενα. Δεν είναι στη νοοτροπία μας και στη φιλοσοφία μας ο διάλογος, η συναίνεση εκεί που πρέπει, η συνεργασία. Όμως, εμείς με τις θέσεις μας, τις προτάσεις, τις διαδικασίες, τη λειτουργία μας πιστεύουμε ότι θα πείθουμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για αποφάσεις που θα είναι θετικές για την πόλη, λειτουργικότητα με συναίνεση και με ανοιχτή διάθεση για κάθε πρόταση κάθε μέλους του Συμβουλίου.

Ποιες είναι οι συνθήκες που πιστεύετε ότι διαμορφώνουν θετικές προοπτικές, που φαίνεται ότι οι πιο ευνοϊκές εδώ και δεκαετίες, για την παράταξή σας ;

 Οι συνθήκες που διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για την παράταξή μας είναι αυτές που ανέφερα στην αρχή της συζήτησης μας και με οδήγησαν στη λήψη της απόφασης να είμαι υποψήφιος. Ενισχύονται από τη γνώση που διαθέτουμε, τη θέλησή μας να «απογειώσουμε» το Δήμο και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε. Έχουμε το χρόνο να ετοιμαστούμε για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, να αξιοποιήσουμε άμεσα πόρους δημοτικούς για την έναρξη έργων όπως η δυτική είσοδος της πόλης, η σταδιακή εφαρμογή-υλοποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και όλα όσα έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμά μας.

Έχει διατυπωθεί από πολλούς πως απέναντί σας δεν βρίσκονται 4 παρατάξεις από το συντηρητικό χώρο αλλά ένας συγκεκριμένος πολιτικός μηχανισμός, που καταλήγει στην ίδια διοίκηση. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Τα σκηνικό που σήμερα κυριαρχεί στη δημοτική αρχή αλλά κυρίως το προεκλογικό, ειλικρινά προσβάλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Η λογική και οι αριθμοί είναι στοιχεία αναμφισβήτητα και έχω την απορία που βρίσκουν το θράσσος κάποιοι και νομίζουν ότι μπορεί να ενεργούν έτσι.

Μια δημοτική παράταξη που είναι ενωμένη (3 στους 3) δεν κατάφερε να κάνει τίποτε, θέλει να πείσει ότι διασπασμένη στα τρία , δηλαδή θα κάνει το 1/3 όσα δεν έκαναν μαζί;

Eiναι μια κίνηση τακτικής με δύο στόχους: Ο ένας είναι να συγκρατήσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους και να τους δώσουν διέξοδο δήθεν σε κάτι άλλο. Ο άλλος είναι με το νέο αναλογικό νόμο να βγάλουν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και να συναντηθούν μαζί «για το καλό της πόλης» και να συνεργαστούν.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό πρόσημο της παράταξης «Ξάνθη για όλους» δεδομένου ότι αντλεί προσωπικότητες από το πολιτικό φάσμα της κεντροαριστεράς αλλά διαθέτει επίσης και στελέχη που πρόσκεινται στο χώρο της ΝΔ αλλά διαφωνούν με την παράταξη και τις πρακτικές διοίκησης του Δήμου Ξάνθης.

Η παράταξή μας, ή σωστότερα, ο συνδυασμός μας, – γιατί είναι αυτό είναι ουσιαστικά- έχει πρόσημο: Δημοτικό, προοδευτικό, πολύτιμη εμπειρία και φρεσκάδα ανανέωσης, γνώσεις, θέληση, δυνατότητες.

Προσωπικά πως τοποθετείστε μέσα σε αυτό το έντονα πολωμένο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και ενόψει των ευρωεκλογών.

Η αφετηρία του καθενός είναι γνωστή γιατί γνωριζόμαστε στην πόλη μας., η διαδρομή καιη  πορεία επίσης, ο συνδυασμός είναι το σημείο συνάντησης. Η «Ξάνθη για όλους» .