Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Σάββα Μελισσόπολου, αναφέρεται στο πρόγραμμα των πρώτων ημερών και τις προτεραιότητες για την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Ξάνθης καθώς και το όραμα του υποψήφιου Δημάρχου

Αναλυτικά:

Οι θέσεις της Κίνησης “ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” είναι σαφείς και σχεδιασμένες προσεκτικά. Στην ουσία εκφράζουν το action plan των δράσεων οι οποίες θα μας απασχολήσουν ως Διοίκηση του Δήμου Ξάνθης, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Αφορούν παρεμβάσεις σε τομείς που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό status στη λειτουργία του Δήμου, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων μας. Δημιουργούμε το νέο, υγιές περιβάλλον για την Ξάνθη της επόμενης 20ετίας.

Το πρόγραμμά μας, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τις βασικές μας θέσεις οι οποίες αφορούν το κολυμβητήριο της πόλης μας, τη βιώσιμη κινητικότητα, παρεμβάσεις στην Παλιά Πόλη, στην Δημοτική Αγορά, στην υπαίθρια Λαϊκή Αγορά και στις Κοινότητες Σταυρούπολης και Κιμμερίων. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ταλανίζει την τοπική κοινωνία με τα αδέσποτα ζώα και την καθαριότητα της πόλης. Όλα αυτά μαζί με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και του πολιτισμού, καθιστούν το σχέδιό μας άρτιο και ολοκληρωμένο.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Πρότασή μας είναι η μετατροπή της Δημοτικής αγορά Ξάνθης σε θελκτικό χώρο προσέλευσης καταναλωτών καθημερινά, με εκπόνηση επιχειρησιακού-διαχειριστικού σχεδίου Masterplan, με κατανομή και δημιουργία θεματικών ενοτήτων αγορών, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα της Ξάνθης, στην γαστρονομική της ιστορία και παράδοση, αλλά και δημιουργία χώρων/ καταστημάτων με βότανα, αρωματικά φυτά και προϊόντα της ορεινής περιοχής, ειδικότερα από την κοιλάδα του Νέστου και την Σταυρούπολη.

Προτεραιότητά μας είναι:

Ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού για λόγους ασφαλείας. Ανάδειξη του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Παροχή οικονομικών κινήτρων με χώρους στέγασης σε νέες τοπικές επιχειρήσεις. Δημιουργία νέων χώρων (αναψυκτήρια, καφέ, κ.ά.).

Τοποθέτηση info kiosk με στόχο την ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη του κτιρίου και την πληροφόρηση του ντόπιου κοινού και των επισκεπτών.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΠΑΖΑΡΙ

Πρότασή μας είναι η «πλατεία Ζωαγοράς» Ξάνθης να μεταμορφωθεί. Να γίνει το κέντρο των αγορών,  της συνάθροισης, της διασκέδασης και της πολιτιστικής ανάδειξης της Ξάνθης, με σύγχρονο και ενεργειακά αναβαθμισμένο φωτισμό, με χώρους στάσης-ξεκούρασης, με πινακίδες και σημεία INFOKIOSK, προς εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των καταναλωτών και επισκεπτών, με χωροταξικό επαναπροσδιορισμό, με έμφαση και κίνητρο για τους συνεπείς μικροπωλητές, παραγωγούς και εκθέτες, με παρεμβάσεις που στόχο έχουν μια πολιτισμένη, καθαρή υπαίθρια λαϊκή αγορά.

 

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Η Δημοτική Κίνηση «ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ» έχει καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης. Προτεραιότητά μας είναι:

Λειτουργία Δημοτικού καταφυγίου.

Σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων επιστημόνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Δημιουργία κινήτρων υιοθεσίας.

Ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών για το πρόγραμμα: εμβολιασμός, στείρωση, τσιπάρισμα. Πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Τοποθέτηση ειδικών σταθμών προμήθειας σακούλας και κάδων υποδοχής απορριμμάτων.

 

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Το κολυμβητήριο πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο 2020. Προτεραιότητά μας είναι:

Μείωση των λειτουργικών του εξόδων, με την ολοκλήρωση και εκτέλεση της διαδικασίας μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών.

Εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω  του προγράμματος «Ενεργειακός Συμψηφισμός».

Άμεση ανακατασκευή του περιβάλλοντα χώρου, με βάση την αισθητική και τις νέες λειτουργικές απαιτήσεις των σύγχρονων αθλητικών κέντρων.

Επαναπροσδιορισμός των δράσεων και της λειτουργίας του κολυμβητηρίου (αγωνιστικός και μαζικός χαρακτήρας, κατάρτιση προγράμματος κολυμβητικών δραστηριοτήτων με συμμετοχή τμημάτων μαζικού αθλητισμού, θεραπευτικής κολύμβησης και αποκατάστασης, κολύμβηση για ΑμεΑ, προγράμματα για την 3η ηλικία, babyswim, aqua aerobic, κ.ά. )

 

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαχείρισης, με συγκέντρωση δεδομένων έξυπνων λύσεων, τα οποία θα διαχειρίζονται πιστοποιημένοι και έμπειροι επιστήμονες. Για να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των Δημοτών μας θα πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός, προστασία (φωτισμός, στάθμευση κ.ά.), επανασχεδιασμός βασικών υποδομών τους Περιαστικού Άλσους, του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κόσυνθου, του Νέου Άλσους Ευμοίρου, του Ιστορικού Κέντρου, με προγράμματα άθλησης, με σημεία ξεκούρασης, με χώρους εκδηλώσεων, με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με πρότυπες παιδικές χαρές.

 

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Η Παλιά Πόλη θα επανασυσταθεί, θα αναπνεύσει, θα αποκτήσει τον ρόλο που έχασε. Θα δημιουργηθούν θεματικές διαδρομές και ιστορικές ξεναγήσεις με ελεύθερη συμμετοχή δημοτών και προτεινόμενα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής ιστορίας.

Η Παλιά Πόλη θα γίνει σημείο αναφοράς, κέντρο πολιτισμού και τουριστικός προορισμός.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Άμεση αναδιοργάνωση και στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητος.

Νέος μηχανολογικός εξοπλισμός – υποβολή ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Καταγραφή των ποσοτήτων αστικών αποβλήτων που διαχειρίζεται ο Δήμος.

Χαρτογράφηση – αποτύπωση των θέσεων των κάδων με γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS).

Καταγραφή ημερήσιων διαδρομών των απορριμματοφόρων με ηλεκτρονικό κέντρο ελέγχου του στόλου (fleet management) στο Δήμο.

 

ΚΙΜΜΕΡΙΑ

Προτεραιότητά μας είναι:

Αποκατάσταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου.

Δημιουργία παιδικών χαρών (ISO).

Άμεση μελέτη και δημοπράτηση αποκατάστασης της πεζογέφυρας.

Υποστήριξη και βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας.

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

Προτεραιότητά μας είναι:

Άμεση βελτίωση βασικών υποδομών και εγκαταστάσεων.

Ενημέρωση των δημοτών σε θέματα κοινωνικά, υγείας, νέων τεχνολογιών, παιδαγωγικά, την βελτίωση αισθητικής και λειτουργίας σε χωριά, σημεία αναψυχής, κοινόχρηστους χώρους.

Ενίσχυση των σχολείων μέσω της σχολικής επιτροπής του Δήμου.

Σύσταση γραφείου προσέλκυσης επενδυτών, με στοχευμένη εκπαίδευση μετάδοσης τεχνογνωσίας, με συμμετοχή επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ανάδειξη της τοπικής αγοράς.

Ενίσχυση επιλεγμένων οικονομικών περιοχών ανά χωριό, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Το όραμα των υποψηφίων

Το Όραμα του Σάββα Μελισσόπουλου και της Κίνησης «ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ» είναι να γίνει ο Δήμος Ξάνθης ένας Δήμος πραγματικά για όλους! Ένας Δήμος ανθρωποκεντρικός, πιστός και αφοσιωμένος σε ένα αξιακό σύστημα το οποίο υπηρετεί τον πολίτη, τον αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη, ευαισθησία και κατανόηση. Κυρίως όμως με ανθρωπιά και αμεσότητα.

Ο συνδυασμός του Σάββα Μελισσόπουλου είναι «φρέσκος» ηλικιακά και ιδεολογικά, και αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του είναι που γεννούν την ελπίδα ότι η αλλαγή της διοίκησης του Δήμου Ξάνθης θα αλλάξει ύφος. Θα καταφέρει να πορευτεί από δω και εμπρός στα μονοπάτια του ήθους, της συνέπειας, και κυρίως του σεβασμού απέναντι σε όλους. Θα τροφοδοτήσει  την πόλη με φρέσκο αέρα, θα δημιουργήσει έναν Δήμο οργανωμένο, εξωστρεφή, οικονομικά ανθηρό, αναβαθμισμένο. Έναν Δήμο με αυτοδιοικητική και δημοκρατική αντίληψη, προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, κοντά στον πολιτισμό και την παράδοση. Έναν Δήμο που στόχο έχει το κοινό συμφέρον, και που διεκδικεί για να το πετύχει.

Ο Συνδυασμός ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και το προφίλ των ανθρώπων που τον απαρτίζουν.

«Για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε επικεντρωνόμαστε σε δύο σημεία. Στο πρόγραμμα και στους ανθρώπους. Το πρόγραμμα το παρουσιάζουμε σπονδυλωτά εδώ και καιρό στους συμπολίτες μας και η απήχησή του είναι η κινητήρια δύναμή μας. Τα προγράμματα όμως για να σχεδιαστούν, να υλοποιηθούν και να χτυπήσουν τα προβλήματα στην ρίζα τους, κάνοντας την ζωή των ανθρώπων της πόλης μας, ποιοτική και αναβαθμισμένη, χρειάζονται τα πρόσωπα που στελεχώνουν τον συνδυασμό, τα πρόσωπα που γνωρίζουν τα θέματα, και που με ιδιαίτερη αφοσίωση σκύβουν σ’ αυτά αντιμετωπίζοντάς τα. Οι άνθρωποι του συνδυασμού μας έχουν επιλεγεί με κριτήρια ποιοτικά και αυστηρά. Αυτοί που στελεχώνουν τον συνδυασμό είναι άνθρωποι «φρέσκοι», χωρίς πολιτικά βαρίδια, καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά, με κοινό αξιακό σύστημα και όραμα για την πόλη. Το ψηφοδέλτιο μας είναι ένα ψηφοδέλτιο σοβαρής δουλειάς και όχι εντυπώσεων. Ένα ψηφοδέλτιο που επιτυγχάνει την σύνθεση ιδεών, μιας και οι υποψήφιοί μας προέρχονται απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, κι έχουν δημιουργήσει έναν πυρήνα ανθρώπων που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και είναι γεμάτοι ενέργεια και όρεξη να προσφέρουν για το κοινό καλό. Είναι πολίτες από τα σπλάχνα της πόλης, που διακρίθηκαν και εκπροσωπούν τον χώρο της επιστήμης, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της νεολαίας. Διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία, και εκφράζουν τις σύγχρονες απαιτήσεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι άνθρωποι που βάζουν τον πήχη ψηλά, είναι αποτελεσματικοί και αφοσιωμένοι, προτείνουν, και απέχουν από πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχαστικές πρακτικές. Ο Συνδυασμός μας «ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ» είναι αυτό ακριβώς, χωράει όλους τους άξιους, τους δημιουργικούς, τους έντιμους ανθρώπους. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος να παρουσιάζω αυτόν τον συνδυασμό που ξεχωρίζει, όσον αφορά τη συνοχή και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, και είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, που νοιάζονται πραγματικά για την πολύπαθη πόλη μας, να δουν με προσοχή τα βιογραφικά των υποψηφίων μας. Γιατροί, δικηγόροι, τεχνοκράτες μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, έμποροι, φοιτητές, απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της νίκης! Αυτή η ιδιαίτερα κοπιαστική διαδρομή, μας βγάζει στο ξέφωτο των επιλογών μας. Είναι καιρός ο τόπος να διοικηθεί από τέτοιους ανθρώπους, που δεν θα μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις γνώσεις, την ικανότητα αλλά και για την πρόθεσή τους. Που δεν θα μετανιώσουμε, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν, για την ψήφο που θα τους εμπιστευτούμε. Αυτό σας το εγγυώμαι!»