Με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ομάδων παραγωγών, αγροτικών  συνεταιρισμών και γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών, καθώς και δικτύων  προώθησης ΠΟΠ προϊόντων, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης «Οργάνωση και επιχορήγηση δράσεων προώθησης στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και τη Θράκη» με διακριτικό τίτλο «Παράγω» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Μαΐου 2019, στους χώρους του Διοικητηρίου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα και να καταθέσουν τις απορίες τους.

Σκοπός του νέου προγράμματος είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου σε συνδυασμό με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) ανοίγει σήμερα για ακόμη μια φορά τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους ανθρώπους του, τους συμπολίτες μας αλλά και κάθε κάτοικο της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης. Γιατί κάθε φορέας κεντρικής ή δημόσιας διοίκησης καθίσταται κενός περιεχομένου χωρίς τη συνδρομή των ανθρώπων που καλείται να υπηρετήσει, χωρίς τη συνεργασία τους και την αλληλοτροφοδότηση που αυτή δημιουργεί», ανέφερε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, καλωσορίζοντας όλους τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του ΥΜΑ-Θ που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του προγράμματος καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Γ. Εμμανουήλ.

Η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι «αυτές οι στοχεύσεις επιδιώκουν την προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, παρέχοντάς τους πλήρη και σαφή ενημέρωση για τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή προωθούν την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση».

Μάλιστα η Υφυπουργός ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος επιχορήγησης πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων «Δημιουργώ» έως τις 25 Μαΐου 2019.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, τον οποίο μάλιστα κάλεσε στο βήμα η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, καθώς όπως είπε ήταν εκείνος που την έπεισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα ‘Παράγω’, καταθέτοντάς της τις εμπειρίες του από τις επαφές του σε περιοχές της περιφέρειας με ανθρώπους και φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και χρειάζονται στήριξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, Γιώργος Εμμανουήλ, και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος, οι  οποίοι έδωσαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το δικαίωμα συμμετοχής, τους δυνητικούς δικαιούχους, τα δικαιολογητικά, τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τη διαδικασία επιλογής και ένταξης στο πρόγραμμα, ενώ απάντησαν και στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.