Την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Πολεοδομίας Καβάλας, η οποία εξυπηρετεί και τη Θάσο, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο ξανθιώτης Πολιτικός Μηχανικός Κώστας Παμπουκίδης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Ανεξάρτητη  Ενωτική Πρωτοβουλία» του Κώστα Κατσιμίγα.

Όπως σημειώνει, η διαδικασία για έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί της Θάσου τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλο πρόβλημα. Η μεγάλη ανάπτυξη του νησιού μαζί με την ελλιπή στελέχωση της Πολεοδομίας Καβάλας καθυστερούν την έκδοση οικοδομικών αδειών, ειδικά στον τουριστικό τομέα και τις νέες μονάδες.

«Ο μέσος όρος αναμονής για έλεγχο φακέλου είναι 18-20 μήνες, από τρεις ήρωες υπαλλήλους της Πολεοδομίας που ελέγχουν όλο τον Ν. Καβάλας.  Στην Θάσο η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας ήταν και παραμένει  απαραίτητη σε όλα τα νέα έργα. Με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΕΚΑ e-adeies θα επιτυγχανοταν  αποφόρτιση της Πολεοδομίας επειδή θα χρειαζόταν έγκριση  αρχαιολογίας μόνο στις περιοχές κατηγορίας 1.   Όμως με τον Ν.4495/2017 και σύμφωνα με το άρθρο 36, στην κατηγορία 1 προστίθετνται  προστατευόμενες περιοχές και ζώνες προστασίας, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα εθνικά πάρκα και οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.»

Σύμφωνα με τον Κώστα Παμπουκίδη, ως συνέπεια όλες οι περιοχές της Θάσου θα χρειάζονται έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής για έλεγχο του φακέλου να φτάσει σε  τουλάχιστον 24 μήνες. Ακόμη και η ενίσχυση με προσωπικό, μπορεί να βελτιώσει μερικώς την κατάσταση, όμως το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί, τα επόμενα χρόνια.

Πρόβλημα για τις ενταγμένες τουριστικές επενδύσεις

Μια άλλη, αρνητική συνέπεια, είναι ότι μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, ειδικά για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν εγκριθεί πολλά επενδυτικά σχέδια στο νησί της Θάσου, και κινδυνεύουν αισθητά με απεντάξεις καθώς θα υπερβούν το χρονικό όριο υλοποίησης.

«Θεωρώ ότι ένα μέτρο ανακούφισης και προσωρινής αντιμετώπισης του προβλήματος θα ήταν μια νομοθετική ρύθμιση που να διαχωρίζει  περιοχές που είναι εντεταγμένες σε ιστορικούς τόπους όπως είναι ο Λιμένας από τις υπόλοιπες, που δεν βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, προκειμένου να μην συμπεριλάβει το μέτρο όλο το νησί» αναφέρει ο Μηχανικός από την Ξάνθη, που δραστηριοποιείται αρκετά και στη Θάσο.

Η προεκλογική ατζέντα στις Περιφερειακές Εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση για την προεκλογική ατζέντα των περιφερειακών εκλογών και την ανάπτυξη σημειώνει: «Όλοι συζητάνε για ανάπτυξη αλλά με ποιο πλάνο;. Ποιος έχει κάνει ένα στοιχειώδη σχεδιασμό; Έχουμε καταγράψει την κατάσταση, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα; Εδαφολογικά, φορολογικά, εργατικό δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό , έρευνα, τεχνολογία ; Άρα αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε το σχεδιασμό μας μέσα στο γενικότερο πλάνο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής και να προσαρμόσουμε στο μοντέλο που μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή. Δεν χρειαζόμαστε άλλα πυροτεχνήματα και ανέξοδες προτάσεις, αλλά σχέδιο για την επόμενη μέρα.»

Επίσης, όπως αναφέρει, η  Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το  κοινωνικό κράτος. Πρέπει να αναλαμβάνει ρόλο, να ασκεί πολιτικές δικές της. «Έχει πόρους αλλά δεν έχει κανένα σχέδιο παρά μόνο διεκπεραιώνει κεντρικές πολιτικές. Είναι δυνατόν μια Διοίκηση να βγάζει Δελτία Τύπου επειδή ενέταξε στο ΠΕΠ της τα έξοδα λειτουργίας των ΤΟΜΥ που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας; Η κάθε κυβέρνηση χαράζει και ασκεί κεντρική κοινωνική πολιτική. Η Περιφέρεια όμως γνωρίζει τις επιμέρους ιδιομορφίες και ανάγκες και πρέπει να παρεμβαίνει με τις δικές της δυνάμεις και υπηρεσίες και όχι να λειτουργεί σαν παράρτημα του κράτους. Αυτή είναι η έννοια της αυτοδιοίκησης.» σημειώνει.

Γενικότερα για την κατάσταση και την εικόνα που έχει αποκομίσει από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ο Κώστας Παμπουκίδης αναφέρει: «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαράσσουμε προσωπικές στρατηγικές και  κομματικές γραμμές. Έχουμε σήμερα μια περιφερειακή αρχή που δεν μπορεί να κάνει ένα διαγωνισμό για τα κουνούπια έγκαιρα, που δεν μπορεί να εντάξει έργα και κάνει προεκλογικού χαρακτήρα φιέστες, που δεν μπορεί να διοικήσει και αποπέμπει αντιπεριφερειάρχες; Ενδιαφέρουν κανέναν αν έχουν εσωτερικά ή αν διασπάστηκε ο συνδυασμός τους; Είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πολίτες την ανικανότητα να συνεργαστούν στοιχειωδώς πέντε άνθρωποι που εξελέγησαν μαζί, για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών; Άρα, αυτό που θέλουμε για την επόμενη και σε αυτό συνηγορεί ο “Κλεισθένης” είναι συνέργειες, συγκλίσεις προγραμματικές και διοίκηση με ευθύνη» , σημειώνει και αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ίδιος δεν στρατεύεται κομματικά στις Περιφερειακές Εκλογές αλλά συνεργάζεται συγκλίνει με γνώμονα ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο.

Τέλος, όσον αφορά τον πολιτισμο και την εκπαίδευση, θεωρεί ότι δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον από την Περιφέρεια: «Καμία πρωτοβουλία και καμία ιδέα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα., για παράδειγμα, για τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία της ΑΜΘ, δεν υπάρχει, παρόλο που υπήρχαν πρωτοβουλίες και ιδέες για να ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό» καταλήγει ο Κώστας Παμπουκίδης, που κατέρχεται στις εκλογές με την παράταξη του Κώστα Κατσιμίγα.