Ένα ζήτημα που μένει μακριά από τη δημοσιότητα και την προγραμματική συζήτηση των δημοτικών εκλογών, ειδικά στην Ξάνθη, είναι το θέμα της επιχειρηματικότητας. Για ένα Δήμο που δεν έχει καταφέρει να προσφέρει στους δημότες τους τις βασικές υπηρεσίες κάτι τέτοιο μοιάζει «ψιλά γράμματα» αλλά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα της ατζέντας αυτών των εκλογών.

Όχι με όρους ενός Δήμου που θα προσπαθήσει να κάνει τον επιχειρηματία αλλά ενός Δήμου που θα δημιουργήσει ευκαιρίες, θα στηρίξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.

Μέχρι σήμερα η προσέγγιση, και ειδικά επί ημερών της απερχόμενης δημοτικής αρχής, ήταν καταστροφική: Μια δημοτική αρχή που όχι μόνο δεν είχε καμία τέτοια αντίληψη αλλά, απεναντίας, άλλοτε απείχε επιδεικτικά και άλλοτε προσπάθησε να εμπλακεί εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες με τραγικά αποτελέσματα.

Η δική μας αντίληψη είναι πολύ πέρα και πάνω από όλα αυτά. Ο Δήμος οφείλει να καταλήξει σε ένα πολύ συγκεκριμένα μοντέλο για την ανάπτυξη της περιοχής, όχι φυσικά αποκομμένο από τον περιφερειακό και τον εθνικό σχεδιασμό. Να καταγράψει, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα αλλά και τις ενδοδημοτικές ανισότητες, να σχεδιάσει συνολικά και να δείξει το δρόμο για τους τομείς της δραστηριότητας που μπορεί να αναπτύξει η Ξάνθη . Γι να το κάνει πρέπει να έχει καταγράψει τι είδους επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ατολμία να παρουσιάσει ένα μοντέλο και να ρυθμίσει τα θέματα της Παλιάς Πόλης με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι πάντες: Οι επιχειρηματίες που δεν γνωρίζουν σε ποιο πλαίσιο θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, οι κάτοικοι που δεν γνωρίζουν σε τι όρους θα ζουν οι οικογένειές τους και οι πολίτες/επισκέπτες  που αισθάνονται τον παραδοσιακό μας οικισμό ξένο και απρόσιτο. Έτσι όμως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και την ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης για την Παλιά Ξάνθη.

Μέχρι σήμερα, η συνεισφορά του Δήμου περιορίζεται στη διοργάνωση των πολιτιστικών θεσμών που παράγουν βέβαια ένα οικονομικό αντικείμενο αλλά είναι αρκετά μονοδιάστατο. Και σε λίγες, αποτυχημένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις για την τουριστική ανάπτυξη που δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού ο Δήμος δεν έχει αποφασίσει ποιο είναι το τουριστικό του προϊόν και πως θα το προωθήσει.  Ένας Δήμος στον αυτόματο πιλότο, δεν μπορεί να έχει κανένα σχεδιασμό.

Πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση που ενισχύει την επιχειρηματικότητα και φροντίζει για τις υποδομές, που ενισχύει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις και δεν τις φορτώνει με πρόσθετο διοικητικό βάρος, που εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες τεχνολογίες για να παράσχει, για παράδειγμα, ταχύτητες 5G στην πόλη, που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Αλλά ένας Δήμος που έχει κηρύξει «στάση εργασιών», που απουσιάζει από οποιαδήποτε πρόσκληση και δεν έχει καταθέσει την παραμικρή πρόταση σε δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν έχει εκμεταλλευτεί κανένα πρόγραμμα, ουραγός σε όλη την Περιφέρεια,  δεν μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Ένας σοβαρός Δήμος κάνει συνέργειες, εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκούς πόρους, μιλάει με τις επιχειρήσεις, αφουγκράζεται ανησυχίες και ακούει τις ιδέες τους, συζητά με τους νέους και ενισχύει την καινοτομία, δημιουργεί ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και στηρίζει την τοπική του οικονομία. Σε όλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης απέτυχε γιατί δεν διαθέτει ούτε τη γνώση, ούτε την κουλτούρα αλλά ούτε την καλή πρόθεση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις.

Στην παράταξή μας, πιστεύουμε ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν είναι θεωρία για να γεμίζουν τα έντυπά μας αλλά μια βασική παράμετρος που βάζουμε σε συζήτηση με την κοινωνία, πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων της πόλης και του  Δήμου μας, βοηθά την τοπική ανάπτυξη, στηρίζει την απασχόληση ειδικά για τους νέους και βελτιώνει την κοινωνική συνοχή και ευημερία.