Δύο από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα άγγιξε στην πρόφατη ομιλία του στην Ξάνθη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως δεν προβλήθηκαν και δεν απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών και την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών για τα Βακουφια, χρόνια αιτήματα -και τα δύο- της μειονότητας. Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια  έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης του θεσμού του διορισμένου Μουφτή, αλλαγή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάργηση των δικαστικών αρμοδιότητων και τον περιορισμό σε αμιγώς θρησκευτικά καθήκοντα ενώ ήδη από το 2018 έχει καταργηθεί η υποχρεωτική προσφυγή.

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη εκλογής των διαχειριστικών επιτροπών και όχι του διορισμού τους.

Αναλυτικά οι αναφορές του Πρωθυπουργού στα μειονοτικά ζητήματα, τις αλλαγές που έχουν γίνει και αυτές που εξαγγέλλονται:

 Kαταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία
για τα δικαιώματα της γυναίκας.

 Ενισχύεται η χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των
Μουφτιών. Διορίστηκαν τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους
κρίσιμους θεσμούς,  και εντός των ημερών εκδίδεται ΠΔ που για πρώτη φορά
θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων
δικαιοδοσίας τους.

 Επανεξετάζεται για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991,
που αναγνωρίζουν όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει. Πλαίσιο
που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη
Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα
εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια
κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση
οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής. Άρα για πρώτη φορά η κυβέρνηση
του ΣΥΡΙΖΑ βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι το θέμα της Ανάδειξης
Μουφτήδων

 Γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του
νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των
Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών.

 Υποστηρίζεται η Δημόσια Παιδεία με την ίδρυση νέων Δημοτικών
Σχολείων εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, έχει μπει τέλος στο θολό
καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και
αναβαθμίστηκαν οι υποδομές του.

 Λειτουργεί για πρώτη φορά, σε Νηπιαγωγεία  με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τη μητρική γλώσσα των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και
εκμάθηση της ελληνικής.

Σ. Σακελλίων: Ιστορικές πρωτοβουλίες Τσίπρα

Την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην περιοχή σχολίασε στην εφημερίδα “Παρατηρητής” ο Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δώσει λύση σε πάγια αιτήματα της μειονότητας. Ο Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης δήλωσε πως «με την ομιλία του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά για την μειονότητα ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τρόπο επιλογής του μουφτή. Δήλωσε πως ο μουφτής θα επιλέγεται από ένα εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από θρησκευτικούς λειτουργούς της μειονότητας, άρα δεν θα διορίζεται από το ελληνικό κράτος. Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε, ήταν ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα βακούφια και πιο συγκεκριμένα είπε ότι πλέον οι διαχειριστικές επιτροπές της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας θα εκλέγονται».

«Αναμφίβολα» τόνισε ο κ. Σακελλίων «πρόκειται για δύο ιστορικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  και έρχονται να ικανοποιήσουν δύο χρόνια αιτήματα της ίδιας της μειονότητας. Ταυτόχρονα με την πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για το θέμα της σαρία, δείχνουμε ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην εμβάνθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών μέσα στην μειονότητα.  Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε πως όλοι χωράμε κάτω από την ίδια σημαία, την σημαία της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Γιατί για την Αριστερά και την κυβέρνηση της δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας κάνει τόσο σαφή τοποθέτηση για αυτά τα ζητήματα και δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο πρωθυπουργός ηγείται μιας κυβέρνησης της Αριστεράς».