Μην χάσετε σήμερα  Δευτέρα 13 Μαΐου 2019  στις 20.00, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: «Η Ξάνθη στο έργο του Θανάση Μουσόπουλου»

Με τον Θανάση Μουσόπουλο, φιλόλογο, συγγραφέα

Ο Θανάσης Μουσόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1949, σπούδασε στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, ζει και εργάζεται στην Ξάνθη. Ασχολείται με την ποίηση  το δοκίμιο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Mέλος Λογοτεχνικών και Φιλοσοφικών Εταιρειών, πήρε μέρος σε συνέδρια ως εισηγητής, συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, διετέλεσε για 8 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, για 12 χρόνια Πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης,  μέλος άλλων πολιτιστικών φορέων, τ. Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Θρακικού Λόγου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, όπου διδάσκει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια σε ενήλικες αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, καθώς και ιστορία και πολιτισμό Θράκης.  Συνιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης, από το 2010.

 Από το 1972 ως σήμερα  εξέδωσε πάνω από εξήντα βιβλία  ποίησης, δοκιμίου και Ιστορίας – Πολιτισμού της Θράκης. Συνεργάστηκε επίσης στη συγγραφή πολλών τόμων. 

   Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές, έχουν οργανωθεί τιμητικές εκδηλώσεις και του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο ποίησης «Επίγονος ο Θεσσαλονικεύς» στον 5ο διεθνή ποιητικό διαγωνισμό. Το 2013 ο Δήμος Ξάνθης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης.

  Έχουν μελοποιηθεί ποιήματα και στίχοι του. Επίσης έχουν μεταφραστείς ποιήματά του στα αγγλικά, τουρκικά και πομάκικα.

  Περιλαμβάνεται στη Γραμματολογική και Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Λογοτεχνίας  του Δημήτρη Σιατόπουλου, στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση, στη Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Μιχάλη Σταφυλά  και στους τόμους Who is who στα ελληνικά και αγγλικά .