«Υπήρχε προϋπολογισμός από πλευράς ΥΠΑΑΤ της τάξης των 500 εκ ευρώ-μετά από την υπερδέσμευση- και εγκρίθηκαν ΟΛΑ τα έργα που υποβλήθηκαν, από τους υπόλοιπους περιφερειάρχες της Χώρας…Γιατί μόνο ένα έργο για ολόκληρη την Θράκη στο κομμάτι των Υποδομών; Υπάρχει και το πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας, καμμία πρόταση και εκεί…ΓΙΑΤΙ;», τόνισε μιλώντας τόσο στους Καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, όσο και στους Αλιείς του Συνεταιρισμού της Βιστωνίδας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο.

Μιλώντας για την προτεραιότητα που έχει θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τόνισε πως, «η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί και έργα υποδομής, μέσω των οποίων μπορεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής, όπως και για το πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας.

Άλλες περιφέρειες κατέθεσαν προτάσεις και εγκρίθηκαν ΟΛΕΣ. Επίσης, ως ΥΠΑΑΤ, μπορούμε να βοηθήσουμε στο κομμάτι των μελετών, όπως και το κάναμε σε πολλές περιπτώσεις, γιατί γνωρίζουμε το πρόβλημα με την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την εκπόνηση των μελετών. Γιατί να καταδικάζεται η περιοχή με μόνο ένα έργο, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα έργα και να ενισχύσουν τον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα;», υπογράμμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Από την πλευρά τους οι Καπνοπαραγωγοί, επέμειναν στην μείωση του εισοδήματος τους, λόγω της πολύ δύσκολης χρονιάς για την παραγωγή που ήταν το 2018 με την Μωσαϊκή του Καπνού, να προκαλεί σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές στην καπνοκαλλιέργεια…Και σαν να μην έφτανε αυτό, προέκυψε και η ύπουλη κίνηση και των Εμπόρων… οι οποίοι μόλις ενημερώθηκαν για τις έκτακτεςοικονομικές ενισχύσεις ήσσωνος σημασίας-de minimis-, οποίες δόθηκαν από το Υπουργείο, προκειμένου να αναπληρώσει ένα κομμάτι από τις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί, μείωσαν ακόμα περισσότερο τις τιμές…Στην ουσία, με αυτή την ύπουλη τακτική, το εισόδημα των Καπνοπαραγωγών δεν ενισχύθηκε…

Ενώ οι καπνοπαραγωγοί, μέσω του Αντιπροέδρου του Συνεταιρισμού Καπνού Θράκης, Σινάν Αχμέτ, επέμειναν για κάποιο επι πλέον εισόδημα, οπότε κ. Αραχωβίτης τους κάλεσε να συντάξουν ένα νέο φάκελο και να συμπεριλάβουν μέσα τις ζημιές της φετινής χρονιάς, λόγω πραγματικού προβλήματος μείωσης εισοδήματος και να τον υποβάλλουν για έγκριση στα Κρατικά Οικονομικά Προγράμματα-ΚΟΑ, παλιά ΠΣΕΑ-.

Όπως τόνισε ο υπουργός έχει αλλάξει ο κανονισμός και πλέον οι αποζημιώσεις για τις ζημιές δίδονται μέσα στον χρόνο και όχι όπως παλιότερα που καθυστερούσαν πολλά χρόνια και δεν δίδονταν και καθόλου. Πολλές περιοχές στην Ελλάδα, πληρώθηκαν εντός του χρόνου για τις ζημιές που είχαν στις καλλιέργειες τους. Ένα τέτοιο θέμα που εκκρεμεί έχουν οι Καπνοπαραραγωγοί από το 2013, το οποίο δεσμεύθηκε ο υπουργός να το εξετάσει στην Αθήνα.

Κάτι το οποίο υπογράμμισε με νόημα και κάλεσε τους Καπνοπαραγωγούς να το εμπεδώσουν είναι πως θα πρέπει να ενδυναμώσουν τον Συνεταιρισμό τους και να τον καταστήσουν ικανή ασπίδα να τους προστατεύει από τέτοιου τύπου ύπουλες ενέργειες των Εμπόρων. Επίσης κάλεσε όλους τους Αγρότες και Κτηνοτρόφους να εμπεδώσουν πως τα κίνητρα που θα δοθούν από πλευράς κυβέρνησης είναι πως θα ενισχύονται τα Συνεργατικά Σχήματα.

«Θα ήταν καλό λοιπόν να συγκροτήσετε σε υγιείς βάσεις ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Οι μοναχικές πορείες δεν έχουν πια μέλλον», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος επανέλαβε πως η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή.

ΕΡΤ Κομοτηνής