Δέσμη νέων μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης για τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ξάνθη, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα ανακοινωθούν την Τρίτη. «Μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα προβούμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις που όλη η Ελλάδα περιμένει σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», σημείωσε και πρόσθεσε αντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «παροχών» της κυβέρνησης: «Ούτε ένα εφάπαξ μέτρο, μόνο μόνιμα μέτρα θα αναγγείλουμε. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει στον αέρα, ούτε με βάση τη συγκυρία. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πρόγραμμα. Για την επόμενη τετραετία, για το πως θα βάλουμε τη χώρα ξανά στην κανονικότητα. Πώς θα μοιράσουμε με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που τώρα ανοίγονται και είναι σημαντικές. Έχουμε πλήρη επίγνωση. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς και έχουμε δείξει δείγματα γραφής».

Παράλληλα επιτέθηκε σφοδρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσημα πως μετατρέπει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης και επανέλαβε πως ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να «δραπετεύσει» από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, αλλά έκανε ένα «δώρο» στην κυβέρνηση, καθώς θα γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Του συνέστησε «υπομονή» σημειώνοντας, πως όπως και με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, θα αναγκαστεί να πει αν θα ψηφίσει ή όχι και το νέο θετικό πακέτο μέτρων.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ένθερμο κοινό που γέμισε το γήπεδο με αποτέλεσμα μερίδα του κόσμου να παρακολουθήσει την ομιλία από οθόνες εκτός του χώρου, τόνισε πως και οι πολίτες της Ξάνθης, όπως συνέβη και στις άλλες συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα, στέλνουν μήνυμα νίκης κόντρα στην προπαγάνδα και τους μύθους. Οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι είναι μεγαλύτερες από αυτές του 2015. Τα αποτελέσματα τα δίνει ο λαός και όχι οι δημοσκόποι». «Πρόταση μομφής κάνει ο λαός στον Μητσοτάκη και το αντικοινωνικό του πρόγραμμα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «μεγάλο πολιτικό λάθος» την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

«Έχει μια σημασία παραπάνω που δίνεται παρουσία δυνατή σήμερα εδώ στην Ξάνθη που είναι το σταυροδρόμι των λαών, της αντίστασης, της προκοπής ακούγεται δυνατά το μήνυμα της ελπίδας. Βρέθηκα σε ένα χωριό που κατοικούν Έλληνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Ρομά πολίτες, οι οποίοι δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού ούτε πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας» τόνισε και δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μιλώντας για την πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για «δώρο» καθώς όλος ο κόσμος θα ακούσει αναλυτικά το μεγάλο έργο που έχει κάνει στην Υγεία, τόσο ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο Παύλος Πολάκης. Σχετικά με την άρνηση του προέδρου της ΝΔ να συμμετάσχει σε ένα debate, είπε πως «έγώ στη θέση του δεν θα κρυβόμουν μόνο από το ντιμπέιτ θα κρυβόμουν και από τη Βουλή. Επέλεξε μια αντιπαράθεση στην Βουλή, αλλά και εκεί τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, όπως έχει αποδεχτεί στο παρελθόν». Σημείωσε ακόμη πως «κατέθεσε μια πρόταση μομφής θέτοντας ως κεντρικό σύνθημα την παράφραση του δικού μας συνθήματος με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα των ελιτ και αντικατέστησε τη λέξη “ελίτ”, με τη λέξη “Πολάκης”. Ποτέ άλλοτε δεν είχε φτάσει σε ένα τόσο φτηνό μιμητισμό και τόσο χαμηλό επίπεδο η παράταξη της ΝΔ […] Λες κι η βασική αντίθεση συμφερόντων των πολλών δεν είναι με την ολιγαρχία που ο ίδιος εκπροσωπεί αλλά με τον Πολάκη. Τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες. Ο άνθρωπος που ξεστόμισε την φράση για την “αδαή πλειοψηφία”, μίλησε στο όνομα των πολλών. Μιλάει στο όνομα εκείνων που απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε».

Παράλληλα μιλώντας για την αντιπαράθεση που είχε ο Παύλος Πολάκης με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, σημείωσε πως «η ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας είναι πιο αποκρουστική από μια άστοχη πολιτική αντιδικία». «Επιχειρεί μια εργαλειοποίηση εξοργιστική πρώτα απ’ όλα για τον κ. Κυμπουρόπουλο», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «γιατί με τον τρόπο που το εκμεταλλεύτεαι πολιτικά εκθέτει και μειώνει τον ίδιο τον κ. Κυμπουρόπουλο και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία διότι η ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας είναι άκρως πιο αποκρουστική από μια άστοχη τοποθέτηση. Με τον τρόπο όμως που τραβάει το ζήτημα αυτό ο κ. Μητσοτάκης φανερώνει την βαθιά του υποκρισία. Καμία ηθική κρίση δεν έπαθε ούτε με τον ξαναζεσταμένο ντοκιμαντέρ για το Μάτι όύτε με τον κ. Κυμπουρόπουλο. Ο άνθρωπος που έφτασε στο σημείο να καλύψει τον σύμβουλό του που για παιδεραστία δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα ήθους. Ψάχνει απεγνωσμένα τον τρόπο να κρυφτεί πίσω από τον κ. Κυμπουρόπουλο και τον Πολάκη και ψάχνει να κρύψει τον κ. Μαρινάκη, τα συμφέροντα και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του».

«Τρεις είναι οι λέξεις που ακολουθούν τον Κ. Μητσοτάκη: Siemens, Νοvartis και offshore» είπε ο πρωθυπουργός. Και «απολύσεις» φώναξε πολίτης, με τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνεί και να απαντάει: και απολύσεις και πολλές άλλες όπως θαλασσοδάνεια θα μπορούσαμε να πούμε.  «Για να δει κανείς ποιος είναι με τη διαπλοκή και ποιος δεν είναι, ας δει τους τίτλους των εφημερίδων στα περίπτερα, ή ας κάνει ένα ζάπινγκ στα ιδιωτικά κανάλια» ανέφερε. «Δεν θέλουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο δεν θέλει πολιτική αλλαγή», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στον Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογραμμίζοντας πως «ο ανθέληνας βαυαρός πολιτικός που καθύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τους χαρακτήριζε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι σήμερα ο εκλεκτός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για πρόεδρος της Κομισιόν».

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες αλλά είμαστε σαν τα ψάρια μέσα στο νερό. Μας στηρίζει ο λαός και όχι οι ολιγάρχες και τα μίντια. Δεν λογοδοτούμε στα τζάκια και στους τραπεζίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Το 2015 κάναμε ένα βήμα πίσω αλλά δεν γίναμε τα τσιράκια της παλιάς εξουσίας. Οι αυλοκόλακες του παλιού καθεστώτος είναι απέναντί μας γιατί δεν υποκύψαμε και δεν εξομοιωθήκαμε μαζί τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη των νέων ανθρώπων. «Τις επόμενες ημέρες θα φανεί ότι κάνουμε το δίκαο πράξη», τόνισε.

Οι παρεμβάσεις στην Ξάνθη και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά έργα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Ξάνθη και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και πιο συγκεκριμένα:

  • Μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ). Ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπερτριπλασιάσαμε τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ.
  • Σημαντικά έργα για την περιοχή χρηματοδοτούνται: η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του δημαρχείου Ξάνθης, η απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, έργα για τα δίκτυα ύδρευσης, για τη διευθέτηση του χειμάρρου Κιμμερείων, για τη γέφυρα Πολυσίτου.
  • Αλλά και μέσω των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μαζί με τα κονδύλια από το πρόγραμμα Φιλόδημος, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (607 χιλιάδες ευρώ).
  • Και συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν έργα μέσω εθνικού ΠΔΕ ύψους 27 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ).
  • Χρηματοδοτούμε επίσης κρίσιμα έργα, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για τον οικισμό Σελέρου στο Δήμο Αβδήρων με 4,3 εκατ. ευρώ. Αλλά και έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας στον νομό.
  • Το επόμενο διάστημα επίσης θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανέγερση των δύο κτιρίων που θα στεγάσουν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αβδήρων και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για παιδιά με αναπηρίες ενώ έχει γίνει η προμελέτη για 12 αίθουσες διδασκαλίας του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Κιμμερίων
  • Στο χώρο της Υγείας αναβαθμίσαμε τα τρία Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου του Νομού Ξάνθης εξοπλίζοντάς τα με νέα ακτινολογικά μηχανήματα.
  • Στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ξάνθης τοποθετήσαμε και ψηφιακό μαστογράφο, υπέρηχο πολλαπλών κεφαλών και τον στελεχώσαμε με μόνιμο προσωπικό.
  • Τα Κ.Υ. σε συνδυασμό με τις 2 ΤΟΜΥ που βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης.
  • Αλλά αναβαθμίσαμε και το Νοσοκομείο Ξάνθης που υπολειτουργούσε, με Κλινικές και Τμήματα έτοιμα να κλείσουν, και σήμερα το έχουμε στελεχώσει με ειδικότητες, προχωράμε στον εξοπλισμό του με νέα μηχανήματα αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, ανακαινίσαμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και προχωράμε στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
  • Για τους αγρότες δώσαμε οικονομική ενίσχυση de minimis στους κτηνοτρόφους 5 ευρώ/αιγοπρόβατο, στους καπνοπαραγωγούς αποζημίωση 100 ευρώ/στρέμμα Μπασμά.
  • Επιπλέον, για πρώτη φορά θα στηρίξουμε τους λιμνοθαλασσάδες, τους ψαράδες της Βιστωνίδας που υπέστησαν μείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές που ξεκινούν από 10.000 ευρώ για ζημιές από 10-20% για την εκμετάλλευση και φτάνουν τις 30.000 για ζημιές 30% και άνω.
  • Επίσης, εξασφαλίσαμε (δωρεάν) δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης (3.000 νοικοκυριά) και πρόσβαση στο ίντερνετ στις ορεινές περιοχές του Νομού.
  • Επεκτείναμε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης με δεύτερο κτήριο που ανακατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί από το 2017-2018, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του σχολείου αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια, αλλά και τους αναγκαίους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Παράλληλα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες.  Μεταρρυθμίσεις που εμείς προωθήσαμε τη στιγμή που οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης – φίλοι και σύμμαχοι του κ Μητσοτάκη – κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.  Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική του ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή». Και αναφέρθηκε αναλυτικά:

  • Πρώτον, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.
  • Δεύτερον, ενισχύουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Μουφτιών. Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς,  και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.
  • Τρίτον, επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει. Πλαίσιο που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής.
  • Τέταρτον, προβαίνουμε στα απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών.
  • Πέμπτον, στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του.
  • Έκτον, λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής.
  • Τέλος, ειδικά για τους Ρομά προχωράμε σε Δράση για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επαγγελματικά οχήματα, μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού.