Για τον απολογισμό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ξάνθη και την ομιλία στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Ευμοίρου, μίλησε το πρωί της Τρίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και το Στάθη Σχινά ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Όπως σημείωσε ήταν μια μαζική συγκέντρωση στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ευμοίρου με κόσμο τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο, όπου παρακολουθούσαν με video wall την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πολύ θερμή υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης και τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στην Ξάνθη μία κυβέρνηση προσπαθεί με απτούς όρους και συγκεκριμένες πολιτικές να βοηθήσει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας» είπε προσθέτοντας ότι για την περιφέρεια ΑΜΘ οι επιπτώσεις της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών επέφεραν πιο βαργύ πλήγμα από την υπόλοιπη χώρα.

«Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι έχουμε κάνει πολλά. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Σε αυτή την κατεύθυνση, η τοπική κοινωνία έδειξε ότι δεν παρασύρεται ούτε από την εικόνα που θέλουν να καλλιεργήσουν κεντρικά ΜΜΕ ούτε από την πλασματική εικόνα των δημοσκοπήσεων. Απτό που φαίνεται ότι η αποδοχή του πρωθυπουργού είναι καθολική, σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την χώρα».

«Η καταπολέμηση των ανισοτήτων είναι μείζονος σημασίας ζήτημα, για την ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής και την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, καθώς η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο πλαίσιο της βαλκανικής συνανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία, η απομόνωση των ακραίων φωνών, η ενίσχυση της εσωτερικής κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομίας Γιαννακίδης.

Επεσήμανε τέλος τη συμβολή που έχουν στην τοπική οικονομία τα μεγάλα έργα που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το αναπτυξιακό αποτύπωμα που αφήνουν οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες παρουσίασαν αλματώδη αύξηση στην τετραετία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του:

Μέσω του ΕΣΠΑ, την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ). Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συνολικά τα εγκεκριμένα έργα του ΕΣΠΑ έφτασαν τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν 215 εκατ. ευρώ.

Μέσω των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των κονδυλίων από το πρόγραμμα Φιλόδημος, την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, στην Ξάνθη, 21 φορές πάνω από την τετραετία 2010-2014 (607 χιλιάδες ευρώ).

Συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν μέσω εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έργα 27 εκατ. ευρώ,  διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ).

Aπό το Γραφείο Τύπου