Η Μαρία Τζαμπάζη, η ξανθιώτισσα υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από την κοινότητα των ρομά και εκφράζει μια πολύ φρέσκια αντίληψη για την εκπροσώπηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μίλησε στο Tvxs.gr

Πώς έγινε η πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο: «Ως πιστοποιημένη κοινωνική Διαμεσολαβήτρια συμμετείχα εκπροσωπώντας την κοινότητα των Ρομά, προσκεκλημένη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά στις 8 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα συνομιλήσαμε τόσο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη. Είχε προηγηθεί, δύο εβδομάδες νωρίτερα, η πρόταση από  τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης -και συντοπίτη μου- Στάθη Γιαννακίδη. Δίχως δεύτερη σκέψη απάντησα θετικά. Συμμετέχω και αγωνίζομαι για πολλά θέματα και έτσι υπήρξε μια πολύ ελκυστική πρόταση.»

Ο κόσμος δεν σε έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα όπως επίσης και με ποιο τρόπο μέχρι σήμερα ασχολήθηκες με τα θέματα των Ρομά και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα;

«Είναι αλήθεια πως δεν είμαι ένα πρόσωπο που αναγνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρα.  Ωστόσο, στην τοπική κοινωνία της πόλης μου, της Ξάνθης, καθώς και στους ανθρώπους που εκπροσωπούν φορείς με αντικείμενο την προώθηση των δικαιωμάτων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, με γνωρίζουν. Όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία συνεργάστηκα με αξιόλογους ανθρώπους, ανέπτυξα φιλίες, δράσαμε παρέα για την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας, την εκπαίδευση, την ανεργία, τη γυναίκα. Ως κοινωνική Διαμεσολαβήτρια έχω συμμετάσχει σε αρκετά προγράμματα όπως το “Just Rom” με αντικείμενο την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στην δικαιοσύνη, την προώθηση και ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών και νέων Ρομά αλλά και άλλες δράσεις με αντικείμενο την ενίσχυση δεξιοτήτων και προσόντων ατόμων από ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες για τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, πέρα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Τέλος, συνεργάζομαι με την Ειδική Γραμματεία Ένταξης των Ρομά, που εκπροσωπείται από έναν υπέροχο άνθρωπο και επιστήμονα την Κατερινά Γιάντσου.»

Ως προς τα θέματα που απασχολούν τους Ρομά όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η σχολική διαρροή και άλλα προβλήματα γενικότερα για ευάλωτες ομάδες και το έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια αναφέρει: «Πράγματι τα προβλήματα δεν απασχολούν μόνο τους Ρομά αλλά και όλους εκείνους που για κάποιο διαφορετικό λόγο ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Η Ειδική Γραμματεία Ένταξης των Ρομά, συστήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Νόμο του 2016. Εργαζόμαστε όλοι μαζί για την επίτευξη της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην κοινωνική ένταξη. Υπάρχουν στόχοι και δράσεις, όπως η βελτίωση συνθηκών στέγασης καθώς ένα σημαντικό ποσοστό  διαμένει σε εξαιρετικά ακατάλληλες στεγαστικές συνθήκες. Ήδη εφαρμόζεται η μετεγκατάσταση από παραπήγματα σε. Επίσης, η αντιμετώπιση της αυξημένα πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και δη των κοριτσιών είναι ζήτημα που χρήζει παρεμβάσεων. Εξάλλου, η σύσταση μονάδων εκπαιδευτικής υποστήριξης καθώς η εμψύχωση και ενθάρρυνση παιδιών, νέων και γονιών Ρομά θα οδηγήσει βαθμιαία σε θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να αναφέρω πως η Διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου υπό την προεδρία του Βασίλη Καρδάση έχει πρόγραμμα υποτροφιών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους σπουδαστές Ρομά.»

Η Μαρία Τζαμπάζη δεν είναι πρόσωπο του κομματικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως αναφέρει είναι μέρος της διεύρυνσης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα από το 2009 βιώνει μια δύσκολή οικονομική κατάσταση και οι πολίτες καλούνται να την αντιμετωπίσουν και συγχρόνως να φανούν δυνατοί μέσα σε αυτό. Δεν τα καταφέρνουν όλοι και θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και από αυτή την οπτική πρέπει να προσεγγίζονται οι πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησης έχει σηματοδοτήσει με τις αποφάσεις του αυτό το θετικό κοινωνικό πρόσημο. Σαφώς και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες και βελτιωμένες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση όμως στέκομαι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Η υποψηφιότητα μου στο ευροψηφοδέλτιο είναι μια χειροπιαστή απόδειξη και για αυτό καλώ όσες και όσους πιστεύουν στο δημιουργία δημοκρατικού μετώπου να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό, τον φασισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.»

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική μάχη; Ποια είναι η ατζέντα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ; Μήπως μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση χάνεται το πραγματικό και πολύ κρίσιμο διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

«Το ζητούμενο των εκλογών της 26ης Μαίου είναι η ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Ευρώπη απειλείται από συντηρητικές κυβερνήσεις και κόμματα που υποκύπτουν σε μια ακροδεξιά ατζέντα. Οι λαοί της Ευρώπης οφείλουμε να αποτρέψουμε την προσπάθεια της μετάλλαξης της δημοκρατικής Ευρώπης και να διατηρήσουμε τη μνήμη όσων προκάλεσε ο φασισμός στην ήπειρό μας. Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στοιχείο της ελευθερίας και της δημοκρατίας όταν και μόνο οδηγεί σε γόνιμα αποτελέσματα. Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Ή την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών ή την Ελλάδα και την Ευρώπη των ελίτ».

Όσον αφορά τη μάχη των ευρωεκλογών και κατά πόσο η εκλογική διαδικασία επηρρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών σημειώνει: «Είναι γνωστό και οφείλουμε να μας γίνει αντιληπτό ότι το 80% των ευρωπαϊκών αποφάσεων ρυθμίζει την καθημερινότητα μας. Η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στους θεσμούς της Ε.Ε. πρέπει να ανακτηθεί. Η επιλογή της σκληρής λιτότητας και αύξησης φόρων από της ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδήγησε στην φτωχοποίηση των λαών και την συρρίκνωση των κοινωνικών πόρων. Οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής ελέγχοντας τις δικαιοδοσίες του κράτους, μέσω της δημοκρατικής εκπροσώπησης. Να μην  απομακρύνονται, να μην αδιαφορούν, να επηρρεάζουν τη δημοκρατία και την ποιότητά της στην Ευρώπη.»