Τα συναντάμε καθημερινά σε πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια προκαλώντας έτσι άλλοτε τη συμπάθεια μας αλλά και πολλές φορές δυστυχώς την αγανάκτηση μας.

Ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια ενώ οι αδέσποτες γάτες πάνω από 2 εκατομμύρια…

Στην Ξάνθη η εικόνα του προβλήματος είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους όσους ζούμε εδώ. Τα τελευταία χρόνια η κακοδιαχείριση του φαινομένου αυτού από πλευράς της Δημοτικής μας Αρχής είχε ως αποτέλεσμα να ακούμε συχνά για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε μαθητές, περαστικούς ή ποδηλάτες. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται από αδέσποτα σκυλιά που συχνά κινούνται σε μικρές ή μεγάλες ομάδες.

Στη χώρα μας το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, στο μεγαλύτερό του βαθμό όμως δεν εφαρμόζεται. Ούτε η πολιτεία, ούτε οι Δήμοι, ούτε καν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σέβονται διεθνείς πρακτικές αλλά και τις αρχές της φιλοζωίας.

Καθημερινά το μεγάλο βάρος πέφτει σε μεμονωμένους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε εθελοντική βάση ξοδεύοντας προσωπικό χρόνο και έξοδα.

Οι αριθμοί αλλά και τα καθημερινά περιστατικά αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα λειτουργίας των οργανωμένων κοινωνιών μας που θα έπρεπε να έχει λυθεί ήδη «χθες».

Λύσεις ωστόσο υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν, αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Κάποιες από αυτές είναι:

  1. Διαμόρφωση ειδικού τμήματος και εξειδικευμένου κλιμακίου για τη συλλογή, περίθαλψη αδέσποτων ζώων (σκύλοι – γάτες) στελεχωμένο από ειδικούς και κτηνιάτρους.
  1. Λειτουργία των απαραίτητων καταφυγίων αδέσποτων ζώων. (Κάτι που αποτελεί νομική υποχρέωση των Δήμων)
  1. Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής (τετραψήφιος 24ωρος αριθμός) για την επικοινωνία των πολιτών με το κλιμάκιο του Δήμου.
  1. Πρόσληψη κτηνιάτρων και συνεργασία με περισσότερα ιδιωτικά κτηνιατρικά κέντρα.
  1. Δημιουργία ολοκληρωμένου ψηφιακού μητρώου καταγραφής των αδέσποτων ζώων και παρουσία αυτών σε περιβάλλον στο διαδίκτυο προσβάσιμο για όλους.
  1. Συνεχείς επικοινωνία και συνεργασία με τους φιλοζωικούς οργανισμούς της πόλης που πληρούν όλες τις θεσμικές προϋποθέσεις.
  1. Πρόσκληση του οργανισμού ΕΔΚΕ, πολιτών και κτηνιάτρων για να πραγματοποιούνται στοχευμένες δράσεις από εξειδικευμένα κλιμάκια για την περισυλλογή, στείρωση, τσιπάρισμα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
  1. Έλεγχος της μετακίνησης και υιοθεσίας σκύλων από τον Δήμο Ξάνθης και μείωση χρόνου έκδοσης ειδικών εγγράφων TRACES από την υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης.
  1. Καταγραφή κάθε μεταφοράς ζώου στο εσωτερικό ή εξωτερικό της χώρας έτσι ώστε να γίνεται νόμιμα και παράλληλα πραγματοποίηση ελέγχων από το ειδικό κλιμάκιο του Δήμου Ξάνθης για την απαλλαγή από το φαινόμενο των παράνομων αγοραπωλησιών – μεταφορών σκύλων.
  1. Δωρεάν στείρωση ζώων συντροφιάς ιδιοκτησίας ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  1. Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την σωστή φροντίδα αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες για τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, από εξειδικευμένα κλιμάκια κτηνιάτρων.

Οι δε κάτοχοι των κατοικίδιων θα πρέπει να τηρούν βασικούς κανόνες. Η απόκτηση κατοικίδιου σημαίνει δια βίου συνύπαρξη.

-Οι κάτοχοι σκύλων οφείλουν να μαζεύουν τα απορρίμματα των αγαπημένων τους φίλων.

Ο Δήμος λοιπόν μπορεί να βοηθήσει στην λειτουργία του μέτρου αυτού τοποθετώντας ειδικά Waste Stations σε διάφορα σημεία της πόλης τα οποία θα παρέχουν την απαραίτητη σακούλα για την συλλογή όπως και ειδικό κάδο κάτι που συμβαίνει ήδη εδώ και αρκετά χρόνια σε διάφορες πόλεις του κόσμου.


Καλό θα ήταν λοιπόν η αυριανή τοπική αυτοδιοίκηση να «αφουγκραστεί» την κοινωνία, τις ανάγκες της και να έχει μια συνεχή ανοιχτή επικοινωνία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και όχι να περιορίζεται σε ανούσια «πυροτεχνήματα» όπως συνηθίζεται να γίνεται μέχρι σήμερα.

Αλέξανδρος Αγαθαγγελίδης
Επικοινωνιολόγος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Κίνηση ΞΑΝΘΗ για ΌΛΟΥΣ

Κική Τσάκου
Κτηνίατρος, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Κίνηση ΞΑΝΘΗ για ΌΛΟΥΣ