Ένα ακόμη σημαντικό βήμα αναμένεται μετά το Πάσχα για την υπό ανάπτυξη Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη από την Gas Trade, με την εκκίνηση της δεσμευτικής φάσης του Market Test για την δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου της νέας υποδομής.

Η δεσμευτική φάση έρχεται με υψηλές προσδοκίες έπειτα από έναν άκρως επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος -ο οποίος ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2018- με 20 εταιρείες με ηγετική παρουσία στο χώρο της Ενέργειας να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κ.μ./έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον Πλωτό Τερματικό Σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ποσοτήτων που θα προορίζονται για τις αγορές της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που αφορούσε το εμπορικό σκέλος του έργου, μάλιστα υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης των 5,5 δισ. κ.μ./έτος της μελλοντικής μονάδας (και έως 8,3 δισ. κ.μ./έτος σε περιόδους αιχμιακής ζήτησης), πάνω από 2 φορές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου του 2018 είχε εκδηλωθεί εξίσου ζωηρό ενδιαφέρον και για το τεχνικό κομμάτι, με τη συμμετοχή συνολικά πάνω από 10 σχημάτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αξιόλογη εμπειρία στο αντικείμενο.

Σε τεχνικό επίπεδο, την ελκυστικότητα του ενεργειακού έργου επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον για την προμήθεια του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αφορά στο μόνιμα αγκυροβολημένο πλοίο που θα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG. Οι Β’ Φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών για το τεχνικό σκέλος των έργων αναμένεται επίσης το επόμενο διάστημα.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ.

Άμεση σύνδεση του FSRU με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της DAMCO ENERGY

Παράλληλα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα τροφοδοτεί την σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της DAMCO ENERGY, επίσης του Ομίλου Κοπελούζου, με έναν αγωγό μήκους 4 χλμ., προσφέροντας μια φθηνή λύση άμεσης τροφοδοσίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα παρακάμπτεται το ΕΣΦΑ με τις όποιες χρεώσεις επισύρει η χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις προηγούμενες ημέρες η ΡΑΕ, χορήγησε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου, ισχύος 662 MW, κατόπιν σχετικής απόφασης που ανάρτησε στη Διαύγεια. Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής έχει χωροθετηθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και σε εγγύτητα με το σχεδιαζόμενο FSRU.

Όπως αναφέρεται πιο αναλυτικά στη σχετική απόφαση, ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe. Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Είναι πάντως γεγονός ότι το φυσικό αέριο εισέρχεται δυναμικά στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προσελκύοντας επενδύσεις που εδράζονται σε σημαντικές υποδομές που αναπτύσσει η χώρα. Σε αυτό το επίπεδο, η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό δεδομένων των στρατηγικών έργων που θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία από τη δεκαετία του 2020, όπως οι αγωγοί TAP, IGB, ο σχεδιαζόμενος αγωγός IGI Poseidon -που θα διέρχεται επίσης από το βόρειο τμήμα της χώρας- και φυσικά το πρώτο FSRU που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com