Λίγη πριν τη συμπλήρωση τριών ετών της Διοίκησης του Νοσοκομείου και καθώς ολοκληρώνονται μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέας Γερόπουλος επιχειρεί ένα πρόχειρο απολογισμό όσων έχουν γίνει στη διάρκεια της τριετίας, σε συνέντευξή του στο Xanthi2.gr

Η ενίσχυση σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό είναι ένα από αυτά που θεωρεί επιτεύγματα ενώ πολύ σημαντική   για το μέλλον του Νοσοκομείου κρίνει τη χρηματοδότηση του νέου Τομογράφου και την Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου.

Πιο αναλυτικά, τις επόμενες εβδομάδες δημοπρατείται η προμήθεια του Μαγνητικού Τομογράφου ενώ είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η πρόταση  για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου με συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέμα για το οποίο η Διοίκηση συνάντησε και τον Υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη πρόσφατα.

Παράλληλα, όπως  γίνεται γνωστό, έρχονται τα πρώτα μηχανήματα για διάφορες υποδομές μέσω της χρηματοδότησης  2,1 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί από το Υπουργείου Παιδειας, που αναμένονται στις αρχές καλοκαιριού.

Σε σχέση με τις επόμενες ενέργειες

Τις επόμενες εβδομάδες βγαίνει ο διαγωνισμός για τον ιατρικό φάκελο (αξίας 100.000 ευρω) φάκελο που θα αυτοματοποιήσει πλήρως  τη διαδικασία σύστασης ατομικού ιατρικού ιστορικού το οποίο θα είναι διαλειτουργικό. Επίσης ο διαγωνισμός  για την πιστοποίηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε Μαγειρία, Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων, Εργαστήρια και  ο διαγωνισμός για το GDPR  ενώ ακολουθεί ο διαγωνισμός για το DPO.

«Γενικότερα, το Γραφείο Προμηθειών εκσυγχρονίστηκε και αναπτύχθηκε, με αποτέλεσμα να περιμένουμε αρκετούς νέους διαγωνισμούς αναφέρει ο Διοικητής, όπως αυτός που ολοκληρώθηκε  για το νέο πυροσβεστικό δίκτυο»  αναφέρει ο Διοικητής.

Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την αναδιοργάνωση υπηρεσιών με την προσθήκη νέων προσώπων:  Νέος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Νικηφορίδης. Είναι παράλληλα, ο επιστημονικά υπεύθυνος της λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης.  Νέα Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου η μικροβιολόγος κα Αγοράστη.  Νέα σύνθεση υπάρχει στην Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με Πρόεδρο τη ν κα Ρεκάρη. Τέλος, νέος Ελεγκτής ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Ξάνθης ανέβαλε ο μικροβιολόγος Γιάννης Κουρπαλίδης.

Τέλος οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο

Οριστικο τέλος δόθηκε για εργολάβους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, μετά και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ αφού κάποιου παρέμεναν με ασφαλιστικά μέτρα Αυτό σημαίνει ότι μετά τη λήξη των συμβάσεων των αναδόχων (μέχρι το καλοκαίρι) σε καθαριότητα και σίτιση, θα συναφθούν ατομικές συμβάσεις με εργαζόμενους όπως συμβαίνει ήδη με τη φύλαξη. Οι προσωρινοί πίνακες έχουν ήδη εγκριθεί από το ΑΣΕΠ και αναμένονται οι οριστικοί.

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Νοσοκομείου, τόσο με πόρους του προϋπολογισμού όσο και με την αρωγή των Τεχνικών Υπηρεσιών του για την άμεση λειτουργία των δύο πρώτων ΤΟΜΥ της πόλης της Ξάνθης. Επίσης, σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου στη διάρκεια αυτών των ετών υπήρξε  αναδιοργάνωση, αυτονόμηση και βελτίωση των υπηρεσιών και συνθηκών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Σημαντική, εξάλλου, υπήρξε η αναδιαμόρφωση του Εστιατορίου του Νοσοκομείου και η προμήθεια μηχανήματος  αιμοπεταλιαφαίρεσης στην Αιμοδοσία.

 

Τι έγινε σε αυτή την τριετία

«Στην τριετία που πέρασε αξιολογούμε ως πολύ σημαντικά επιτεύγματα ότι καλύφθηκαν σε υγειονομική περίθαλψη όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, ότι εξομαλύνθηκε η ροή των πληρωμών και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, ότι το Νοσοκομείο παρέχει πρόσβαση στο σύστημα up today όλων των γιατρών, ότι λειτουργεί η λίστα χειρουργείου που εξασφαλίζει διαφάνεια,  βελτιώθηκε το ηλεκτρονικό ραντεβού σε πενθήμερη πλέον λειτουργία και μελετώνται καινοτομίες όπως η  προετεραιότητα της λίστας αναμονής στον επόμενο μήνα» αναφέρει.

Πλέον υπάρχει άριστη συνεργασία με τα όμορα Νοσοκομεία και διάθεση γιατρών από και προς το Νοσοκομείο προκειμένου να υπάρχει εξωστρέφεια και περιφερειακή συνέργεια, αναφέρει ο Αχιλλέας Γερόπουλος. Επίσης, άριστη είναι η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το Δ’ Σώμα Στρατού .

Ενισχύθηκε η αξιοπιστία μας στη συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, και υπάρχει άριστη συνεργασία με τους συλλόγους καρκινοπαθών και ΑΜΕΑ ενώ η Διοίκηση στηρίζει το νεοσύστατο Σύλλογο Αιμοδοτών των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Προσφέρω».

Οργανόγραμμα και νέα ΥΠΕ με έδρα την Ξάνθη

Τέλος, αυτό που αναμένεται από το Νοσοκομείο είναι το νέο Οργανόγραμμα των Υπηρεσιών, που εγκρίνεται από το Υπουργείο καθώς και τη θεσμοθέτηση της αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας και Θράκης που θα έχει έδρα την Ξάνθη.

Όπως αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέας Γερόπουλος, το Νοσοκομείο ως κρίσιμη δημοσια υποδομή για την Υγεία των πολιτών και την ποιότητα ζωής εν γένει, κατόρθωσε σε αυτά τα τρία χρονια, να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία, που είχε διαταραχθεί επικίνδυνα στο παρελθόν . Με οργάνωση και πολύ προσπάθεια, είναι ένα Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια τον ασθενή και τα επόμενα χρόνια θα ενισχύει σταδιακά των επίπεδο των υπηρεσιών του.