Την κοινή τους κάθοδο σε ενιαίο συνδυασμό με τίτλο «Συν-Εργασία»  για τη διεκδίκηση του Δήμου Αβδήρων ανακοίνωσαν την Πέμπτη στο Φίλοιστρον οι επικεφαλής τριών κινήσεων Βασίλης Τσολακίδης, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ  και Νίκος Καλιαμπάκας.

Οι δύο πρώην Δήμαρχοι και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων ήταν σε συζητήσεις εδώ και καιρό. Ο Βασίλης Τσολακίδης εξέφρασε τη χαρά του που κατέστη δυνατή η συνεργασία που έχει κοινή προγραμματική βάση, λέγοντας ότι «θα έχω την τιμή να ηγούμαι, ως αρχαιότερος. Από τη στιγμή που βρήκαμε κοινό βηματισμό και τις εκλογές θα κερδίσουμε και έργο θα προσφέρουμε στο Δήμο Αβδήρων.»

Λάθος στρατηγική στη δημοτική αρχή

Όπως τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος, οι δυνατότητες του Δήμου δεν αξιοποιήθηκαν, ο Δήμος μπήκε σε αυτόματο πιλότο και παρατηρείται χαρακτηριστική έλλειψη οράματος. «Υπάρχουν πόροι από τα Υπουργεία που  δεν εκμεταλλεύτηκε ο Δήμος ενώ υστέρησε χαρακτηριστικά στην απορρόφηση από το ΠΕΠ. Το μόνο πρόγραμμα που προχώρησε ήταν ο Φιλόδημος αλλά η φυσιογνωμία των έργων δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών» είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ισόρροπη ανάπτυξη στο Δήμο Αβδήρων.

Όλα τα έργα που εντάχθηκαν έχουν ξεκινήσει επί των ημερών του στο Δήμο, είπε, και πρόσθεσε ότι υπάρχει ετοιμότητα και για πολλά άλλα, αποδίδοντας σε λάθος στρατηγική την απώλεια και άλλων έργων.

Ο νέος νόμος μας αναγκάζει να συνεργαστούμε

Ο Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, νυν περιφερειακός σύμβουλος, ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει το δικό του συνδυασμό και τον έφτασε σε ένα σημείο αλλά μετά τις συζητήσεις που υπήρξαν για σύγκλιση, κατέληξε στη συνεργασία των τριών παρατάξεων, θεωρώντας ότι θα είναι αποτελεσματικό και για το Δήμο . «Ανήκουμε σε διαφορετικούς χώρους αλλά στόχος μας είναι να πάει μπροστά ο Δήμος μας και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

Ο Δήμος την 1η Σεπτέμβρη πρέπει να διοικείται και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα. Ο νέος νόμος για την απλή αναλογική μας αναγκάζει να συνεργαστούμε» .

Η συγκλιση των χώρων προηγήθηκε των κεντρικών διεργασιών

Ο Νίκος Καλιαμπάκας ανέφερε: «Βλέπω με μεγάλη χαρά ότι τα ΜΜΕ ασχολούνται με το Δήμο μας. Το όνομα του συνδυασμού θα είναι “Συν-εργασία”  και δίνει τον τόνο όλης της προσπάθειας. Έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο ότι στο Δήμο αυτό δεν υπάρχει η πολυτέλεια για στείρες αντιπαραθέσεις καθώς διαχειριζόμαστε τη φτώχια μας. Όμως ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει πράγματα και να αξιοποιήσει τις υποδομές που υπάρχουν από τις δύο συνενώσεις που έχει πετύχει ο Βασίλης Τσολακίδης» είπε και εξήρε την οργάνωση που έχει ο Δήμος,  χάρη στις συνενώσεις που έγιναν από θητειών του.

Η σύγκλιση των χώρων, προηγήθηκε των κεντρικών πολιτικών διεργασιών, είπε ο Νίκος Καλιαμπάκας αλλά δεν πίστευε ότι θα υπήρχε τόσο καλή χημεία, θυμίζοντας ότι στην πρώτη του κάθοδο στο Δήμο Βιστωνίδας ο Βασίλης Τσολακίδης είχε τη στήριξη του Συνασπισμού. «Πολιτικοί λόγοι και συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν να συνεργαστούμε αλλά πλέον αυτό ήταν αναπόφευκτο και θα απογοητεύαμε τους δημότες αν βρίσκαμε ένα κοινό βηματισμό» κατέληξε.

Συνεργασίες πριν και όχι μετά τις εκλογές

Και οι τρεις συνεργάτες σημείωσαν ότι η Απλή Αναλογική δεν επιβάλει συνεργασίες μόνο στο Δεύτερο γύρο. Επέλεξαν να συνεργαστούν από τον πρώτο γύρο και να διαμορφώσουν μια μεγάλη δυναμική . Ο συνδυασμός είναι έτοιμος σε ποσοστό 80% και τα ονόματα θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Λόγω της συνένωσης των συνδυασμών παρατηρείται περίσσεια σε κάποιες περιοχές και αυτό θα αποκρυσταλλωθεί τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο Βασίλης Τσολακίδης.