Του Θανάση Μουσόπουλου

  Το νεότερο ποιητικό βιβλίο  του Θωμά Βουγιουκλή, 2019, δημοσιευμένο στις εκδόσεις Σπανίδη, φέρει τον τίτλο «ΛΙΤΟ ΓΡΑΦΙΕΣ», σελ. 64. Τολμώ να πω ότι σε κάθε ποιητική δουλειά του Θωμά αναμένω κάτι «καινούριο», «διαφορετικό».

  Έχει εκδώσει εδώ και σαράντα κοντά χρόνια πολλές συλλογές: Πρώτα οι “Ανάσες, παρεξηγήσεις” 1980. Ακολουθούν : 1985, Απόπειρες … γραφής ποιημάτων – 1990, Τραγούδια – 1990, Κωδικοί ή Homo Informatıcus – 1997, Με τα αίματα του Αίμου – 2006, ΙΟΙ ΟΙ ΙΟΙ – 2007, Απο πειρα –  2011, Αφή. Και το 2015 έχουμε την ποιητική συλλογή “Το ψάρι βρωμάει από το … ΚΕΦΑΛΑΙΟ”.

  Και τώρα οι ΛΙΤΟ ΓΡΑΦΙΕΣ.

Πολλές φορές το είπα πως «Πιστεύω ότι η ποίησή του είναι μια επίκαιρη κατάθεση της τριπλής του ψυχής (επιστήμη, τέχνη, πολιτική), Πρόκειται για ένα σύνολο πολυεπίπεδων “μικροκειμένων”».

  Μικροκείμενα – λιτά (αλλά περιεκτικά, με έντονες εσωτερικές αντιθέσεις) είναι τα ποιητικά δημιουργήματα του Θωμά σε τούτη τη συλλογή. Προηγείται ένας τίτλος και ακολουθεί η ποιητική «ανάπτυξη». Σε πολλά φωλιάζει, βέβαια, η μαθηματική του σκέψη. Σε όλα υπάρχει μια εσωτερική διαλεκτική.  Επιπλέον, μερικά ποιήματά του είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.

  Θα παραθέσω λίγα δείγματα:

Συγνώμη

Ήθελα να σε ξεχάσω

και να θυμηθώ

ότι έκανα για σένα

να το πάθω εγώ.

Μαθηματική λύση

Απαντάμε με τάξη

στην αταξία.

Άνω

Όλα σηκώνουν βελτιώσεις

ακόμη και τα τέλεια.

Και το άπειρο μεγαλώνει

και  γίνεται … άπειρο.

Στη θεωρία μου

Πάντα υπάρχουν πολλές λύσεις

μια είναι αυτή που κυλάει

άλλο αν δεν μας αρέσει.

Καλού κακού

Αν σε πει ο άλλος:

«Είσαι Μαλάκας!»,

Θύμωσε,

αλλά δες το κιόλας!

A glance

Give a glance to the people

not for charity but for solution.

  Κλείνοντας τη μικρή τούτη παρουσίαση του νέου ποιητικού έργου του Θωμά Βουγιουκλή, φίλου και συνοδοιπόρου στους ποικίλους αγώνες της Ξάνθης και της Θράκης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τη «ματιά» του – μια ματιά που ανανεώνει τον τρόπο που βλέπουμε τα πρόσωπα και τα πράγματα…