Λιγότερο από μισή ώρα χρειάστηκε το Μικτό Ορκωτο Εφετείο για να καταδικάσει σε δεύτερο βαθμό τον Χρήστο Παπάζογλου για τον άγριο βιασμό και την ανθρωποκτονία της άτυχης 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου από την Ξάνθη, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου του 2012, στον υπαίθριο χώρο της πολυκατοικίας όπου διέμεναν οι γονείς της.

Το δικαστήριο του επέβαλε την ίδια ποινή όπως και πρωτόδικα, ισόβια και κάθειρξη 25 ετών, καταδικάζοντάς τον κατηγορούμενο εκ νέου για τις πέντε κατηγορίες του βιασμού, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, του εμπρησμού, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και την κλοπή, και απορρίπτοντας τα αιτήματα της υπεράσπισης για μειωμένης ικανότητας καταλογισμό λόγω ανυπαίτιας μέθης, ή τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην οποία βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι της άτυχης κοπέλας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Νομικής που παρακολούθησαν την διαδικασία, ζωντάνεψε ξανά το έγκλημα, το οποίο ο εισαγγελέας χαρακτήρισε κτηνωδία, ενώ η πολιτική αγωγή από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στη χώρα.

Το δικαστήριο καθυστέρησε να ξεκινήσει, μιας και ο συνήγορος του κατηγορουμένου έλειπε και είχε ζητήσει μέσω του κατηγορούμενου βραχεία αναβολή, γιατί εκδικαζόταν άλλη δίκη στην Αθήνα, όμως το δικαστήριο θεώρησε το αίτημά του καταχρηστικό και το απέρριψε, ορίζοντας συνήγορο που ανέλαβε την υπεράσπιση.

Τι συνέβη το μοιραίο πρωί 

Η άτυχη Ζωή ζούσε στη Θεσσαλονίκη, και είχε επιστρέψει, μαζί με την αδερφή της, στην Ξάνθη για τα Χριστούγεννα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι μετά την έξοδό της με μια φίλη της, της επιτέθηκε ο κατηγορούμενος, ο οποίος αφού την χτύπησε, την βίασε με άγριο τρόπο, προκαλώντας βαριές σωματικές κακώσεις, ενώ στη συνέχεια της έβαλε φωτιά, παίρνοντας βενζίνη από δύο παρακείμενα μηχανάκια, και εγκαταλείποντάς την στον ακάλυπτο.

Στο δικαστήριο τόσο οι συγγενείς όσο και περίοικοι περιέγραψαν πως ένα τέταρτο πριν από τις έξι το πρωί άκουσαν κραυγές, και είδαν την φωτιά στον χώρο της πολυκατοικίας, αλλά και το πως διαπίστωσαν τι είχε συμβεί στην κοπέλα.

Περιγράφηκε επίσης πως από την πρώτη στιγμή οι υποψίες είχαν πέσει στον κατηγορούμενο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν όταν βρέθηκαν τα αποτυπώματά του στο χώρο του εγκλήματος, και μετά από έρευνα στην οικία του εντοπίστηκαν τόσο τα ρούχα του, τα οποία είχε πλύνει χωρίς όμως σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν να έχει καταφέρει να εξαφανίσει τα στοιχεία, αλλά και το κινητό της κοπέλας, το οποίο πήρε φεύγοντας από τη σκηνή.

Ότι δεν θυμάται ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε θολώσει γιατί είχε πιεί πολύ, και επιστρέφοντας στο σπίτι, είδε την κοπέλα, και της μίλησε στην είσοδο της οικοδομής, όμως δεν θυμάται τίποτα μετά από αυτό.

Παρόλα αυτά τόσο το προεδρείο όσο και ο εισαγγελέας, του θύμισαν την κατάθεσή του στην πρωτόδικη διαδικασία, όταν είχε δώσει τη δική του εκδοχή, για το πώς τη χτύπησε, τη βίασε, πώς προσπάθησε να αιτιολογήσει τις κακώσεις, και πώς εκτός εαυτού έβαλε τη φωτιά, γεγονότα που ο ίδιος στο δικαστήριο της Τρίτης ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται και πως είχε πει ακολουθώντας συμβουλές του δικηγόρου του.

Ιδιαζόντως απεχθές το έγκλημα 

Την ενοχή του κατηγορούμενου όπως και πρωτόδικα ζήτησε ο Εισαγγελέας, ο οποίος κάλεσε το δικαστήριο να σκεφτεί τι πέρασε το θύμα για σχεδόν μία ώρα στα χέρια του, που αφού την βίασε με βάρβαρο τρόπο, κατάλαβε πως θα βρεθεί ποιος είναι, και έβαλε την φωτιά για να καλύψει τα ίχνη του, με ιδιαίτερα ψύχραιμη εκτέλεση της πράξης, μεταφέροντας τα μηχανάκια για να πάρει την βενζίνη και να βάλει τη φωτιά, φεύγοντας παρά τις φωνές της, και την άλλη μέρα ανοίγοντας το μαγαζί του κανονικά, προσπαθώντας να εξαφανίσει στη συνέχεια και τα ίχνη.

Θύμισε δε πως η ιστορία του άλλαξε από τον ανακριτή στην πρώτη δίκη και στο εφετείο, καταλήγοντας πως στην σχεδόν 35ετή πορεία του ως δικαστικού λειτουργού, δεν θυμάται να έχει δει ξανά τέτοιο έγκλημα, το οποίο ο παλιός ποινικός κώδικας χαρακτήριζε ιδιαζόντως απεχθές, ένα έγκλημα που το χαρακτήρισε κτηνωδία, για αυτό και ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για όλες τις κατηγορίες.

Ενοχή ζήτησε η πολιτική αγωγή 

Ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που έχουν συμβεί στη χώρα, χαρακτήρισε τις πράξεις του κατηγορούμενου η πολιτική αγωγή, τονίζοντας πως παρόλο που η έφεση αποτελεί συνήθη δικαστική πρακτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ύβρη απέναντι στην οικογένεια του θύματος και στην κοινωνία.

Τόνισε δε πως καμία πράξη του  κατηγορούμενου, από την αρχή μέχρι το τέλος του ιδιαίτερα βίαιου εγκλήματος, δεν δείχνει μεθυσμένο άτομο. «Η Ζωή», σημείωσε, «ήταν ένα νέο έξυπνο κορίτσι, που είχε όλη τη ζωή μπροστά της, ήρθε στους γονείς της για τα Χριστούγεννα, γυρίζει από βραδινή έξοδο, και στην είσοδο της πολυκατοικίας της ανοίγουν ξαφνικά για αυτή οι πύλες της κολάσεως». Για αυτό και ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τον επικίνδυνο για την κοινωνία.

Τελικά το δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο όπως και πρωτόδικα και για τις πέντε κατηγορίες, με ποινή ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 25 ετών.

paratiritis-news.gr