Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών που αφορούν στην κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Στερεάς Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή των δικτύων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο συνέδριο: Power & Gas Supply Forum η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Στεφανία Μωσσέ.

Έχει γίνει, όπως τόνισε, λεπτομερής δουλειά στην προετοιμασία των διαγωνισμών σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές κι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές.

Παράλληλα, η κα. Μωσσέ ανέφερε πως «η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη φάση της περιφερειακής της διάρθρωσης μέχρι το καλοκαίρι και στη δεύτερη φάση μέχρι τις αρχές του 2020, έχοντας ξεκινήσει μικρά πιλοτικά έργα με ταυτόχρονη εκπαίδευση των στελεχών της».

Επεσήμανε πως η ΔΕΔΑ δεν έχει αρκετό προσωπικό στην περιφέρεια, γι αυτό θα γίνουν προσλήψεις, με αύξηση του τεχνικού προσωπικού, ενώ παράλληλα θα ανοίξουν υποκαταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης του κοινού.

Στόχος, όπως σημείωσε είναι να φτάσει το αέριο με χαμηλό κόστος στον πολίτη. Προς αυτή την κατεύθυνση τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν κατά τη διάρκεια του έργου τα επόμενα 5 χρόνια και θα υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις στις εσωτερικές εγκαταστάσεις.

Εκτίμησε ακόμα πως λόγω της ενεργειακής φτώχειας στην βόρεια Ελλάδα η αίσθηση που έχει σχηματίσει η διοίκηση της ΔΕΔΑ είναι ότι ο κόσμος περιμένει με αγωνία την έλευση του αερίου.

Υπενθυμίζεται, πως το φυσικό αέριο θα φθάσει σε 18 πόλεις των τριών περιφερειών και συγκεκριμένα σε: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λιβαδειά και Χαλκίδα.

Παράλληλα, πολύ σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της εταιρείας, Μιχάλης Στεργιόπουλος.

Το δίκτυο διανομής αερίου της εταιρείας επεκτείνεται αυτή τη στιγμή συνολικά σε 13 δήμους της Θεσσαλονίκης και σε 11 δήμους της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στεργιόπουλος η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει πετύχει από το 2000 μέχρι το τέλος του 2018, 340.000 συνδέσεις, εκ των οποίων οι 240.000 είναι στη Θεσσαλονίκη και οι 100.000 στη Θεσσαλία, με τις συνολικές επενδύσεις να ανέρχονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ για το δίκτυο διανομής. Μόνο το 2017 και το 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43,8 εκατ. ευρώ, για το δίκτυο διανομής, ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ δικτύου.

Να σημειωθεί πως φέτος αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο οι εξής περιοχές της Θεσσαλονίκης: Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή, Σουρωτή, Βασιλικά του Δήμου Θέρμης και Αγία Τριάδα, ενώ στην Θεσσαλία οι περιοχές: Νέα Αγχίαλος και Μικροθήβες. Επιπλέον, με τεχνολογία CNG θα συνδεθούν στη Θεσσαλία οι περιοχές: Παλαμάς, Αγιά και Σοφάδες. Τέλος, ο κ. Στεργιόπουλος ανέφερε πως το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής για την περίοδο 2019 -2023 περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου περίπου 300 χλμ, ενώ οι συνδέσεις αναμένεται να φτάσουν το 2023 στις 400.000.

evros24.gr