Έξι υποψήφιος για την Π.Ε. Ξάνθης παρουσίασε ο Κώστας Σημιτσής την Τρίτη στην Ξάνθη σε συνέντευξη Τύπου. Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Νέα επίθεση σε βάρος της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, που πλέον έχει διασπαστεί για λόγους τακτικής σε δύο ψηφοδέλτια, εξαπέλυσε το μεσημέρι της Τρίτης 2/4/2019 από την Ξάνθη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής.

 «Σήμερα παριστάνουν πως τους χωρίζουν αγεφύρωτες διαφορές, ρήξεις τόσο βαθιές και τόσο έντονες, σαν τη γέφυρα του Κομψάτου που δε λέει να αποκατασταθεί εδώ και χρόνια. Αλλά ταυτόχρονα αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για συνεργασίες μεταξύ τους» είπε ο κ. Σιμιτσής και επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις Μαρκόπουλου αλλά και την «οδηγία» Μητσοτάκη προς τα μέλη του κόμματός του.

 Αναφερθείς στα στελέχη της παράταξης Μέτιου και σε όσους από αυτούς προσχώρησαν στην παράταξη Τοψίδη, είπε μεταξύ άλλων: «Να σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι, υποτίθεται, ότι σχεδιάζουν το επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το τωρινό ΕΣΠΑ και σχεδιάζουν την επόμενη μεγάλη αποτυχία μας. Η απάντηση βρίσκεται στο δικό μας συνδυασμό, Περιφέρεια σε Δράση».

 «Θα πρέπει να συνεξετάσει ο κόσμος και την προσωπικότητα των υποψηφίων» είπε ο κ. Σιμιτσής και πρόσθεσε ότι τα στελέχη των δύο παρατάξεων που διοίκησαν τα τελευταία χρόνια της περιφέρειας «δεν έχουν αποδείξει κάτι θετικό, αντίθετα μάςέχουν παρουσιάσει πάρα πολλά δείγματα ανεπάρκειας. Δεν αναφέρομαι στον κ. Τοψίδη που δεν έχουμε δοκιμάσει σε κανένα κλάδο της δημόσιας διοίκησης αλλά στα στελέχη του (…) Ξέρω πολύ καλά τι δεν έχει γίνει στην Καβάλα, τι δεν έχει γίνει στην Ξάνθη… δεν είναι προσωπικές αιχμές αυτά, είναι πολιτικές αιχμές κατά των κ. Ζαγναφέρη στην Ξάνθη, Πατακάκη στη Δράμα, Μαρκόπουλου και Ιωσηφίδη στην Καβάλα, που δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό».

 Στον αντίποδα, χαρακτήρισε «καλό τεχνοκράτη» τον Κώστα Κατσιμίγα και εκτίμησε ότι ο ρόλος του θα είναι «επιβοηθητικός για την Περιφέρεια ως συνεργάτης της διοίκησης που θα εκλεγεί».

 Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε «ο Κλεισθένης μάς υποχρεώνει να συνεργαστούμε, το έχω πολιτικό και προσωπικό αξίωμα ζωής ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε», θυμίζοντας ότι στα 8 χρόνια που διετέλεσε δήμαρχος Καβάλας ακολούθησε πιστά αυτή την αρχή της συνεργασίας και του διαλόγου με όλους τους φορείς.

 Ο Κωστής Σιμιτσής υπογράμμισε ότι ενάντια στην κομματικοποίηση πρέπει να προταχθεί μια πολυσυλλεκτική συνεργασία στη διοίκηση της Περιφέρειας και χαρακτήρισε «κομβικό» το ρόλο που πρέπει να παίξει ο περιφερειάρχης για τη συνεργασία μεταξύ των δημάρχων και τις συναινέσεις που πρέπει να υπάρξουν, ώστε να είναι αποτελεσματική η αυτοδιοίκηση.

 Αφού αναφέρθηκε σε βασικές προτάσεις του συνδυασμού «Περιφέρεια σε Δράση» για την περιοχή, ο κ. Σιμιτσής παρουσίασε τους πρώτους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, οι οποίοι είναι:

 Οι πρώτοι υποψήφιοι στην Π.Ε. Ξάνθης

 Αθηνά Ιωακειμίδου

Είναι δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Δήμου Αβδήρων. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Ευρωπαϊκό και Γερμανικό Δίκαιο Ανταγνωισμού, από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερο Γερμανίας. Κατοικεί στην πόλη της Ξάνθης όπου και δραστηριοποιείται. Ασχολείται με τα κοινά από τα 18 της χρόνια. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.

 Κωνσταντίνος Αθανασίου

Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος πτυχίου Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει διδακτορικό τίτλο στο Χημικό Μηχανικών του ΑΠΘ. Κύριο αντικείμενο απασχόλησής του είναι οι ανανέωσιμες πηγές ενέργειας. Κατοικεί και δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης. Είναι έγγαμος, πατέρας ενός παιδιού.

 Δημήτριος Δόντσος

Είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας εμπαίδευσης, διευθυντής στο Λύκειο Αβδήρων, κάτοχος πτυχίου Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης την περίοδο 2003-2006 ενώ παλιότερα είχε διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος Ξάνθης, την περίοδο 1995-1998. Κατοικεί και δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης και στα Άβδηρα. Είναι έγγαμος με 3 παιδιά. 

 Σαλή Σαλήχ

Είναι ιδιωτικός υπάλληλος στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και των Διατραπεζικών Συστημάτων. Είναι κάτοχος τίτλου Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το ΤΕΙ Αθηνών. Είναι άγαμος και κατοικεί στο Άβατο του Δήμου Τοπείρου.

 Καρά Ισμέτ

Είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, της Εμπορικής Τράπεζας, κάτοχος πτυχίου της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ). Κατοικεί στην Ξάνθη και κατάγεται από την Πάχνη του Δήμου Μύκης. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

 Αχμέτ-Δημήτρης Γιασάρ Ογλού

Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, στον κλάδο της εσωτερικής διακόσμησης κτιρίων. Κατοικεί και δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης. Είναι έγγαμος με ένα παιδί.