Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ Ξάνθης αναφέρεται:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μάρτη, η εκδήλωση των Οργανώσεων Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα «Πολιτική Προστασία μια “πολυτέλεια” για τον 21ο αιώνα». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι, με σημαντική τη συμμετοχή φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Θεόδωρο Ρουσάκη, επίκουρο καθηγητή στο Δομοστατικού Τομέα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Στην ομιλία του ανέδειξε τα σημερινά προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα, μέσα από παραδείγματα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα. Στάθηκε επίσης σε ευρύτερα ζητήματα θωράκισης των υποδομών της χώρας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόληψης, μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και έγκαιρων παρεμβάσεων από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποφευχθούν καταρρεύσεις γεφυρών και άλλων κρίσιμων υποδομών που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και δε συντηρούνται, πριν θρηνήσουμε θύματα. Τέλος, ανέδειξε το γεγονός ότι το σημερινό κράτος δε θέτει σε προτεραιότητα οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι ανάγκη να βρίσκονται υπό την ευθύνη ενιαίου, κρατικού κατασκευαστικού φορέα που θα διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μιχαήλ Σπηλιώτης, επίκουρος καθηγητής στον Υδραυλικό Τομέα στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ, ο οποίος στάθηκε θέματα που αφορούν τη προστασία από φυσικές καταστροφές και υδρολογικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και ξηρασία. Εξήγησε την ανάγκη συγκεκριμένων μελετών και παρεμβάσεων για την αποτροπή των συνεπειών αυτών των φαινομένων, κάνοντας αναφορά και στην περίπτωση της Μάνδρας, και ανέδειξε τις ελλείψεις του σημερινού μηχανισμού προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς, με επιστημονικό τρόπο. Τέλος, ανέδειξε το γεγονός ότι στα σημερινά μοντέλα που αξιοποιούνται για το σχεδιασμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων, παρόλο που θεωρούνται ουδέτερα, δεν παίρνονται υπόψη οι βαρύτερες επιπτώσεις τέτοιων καταστροφών στα λαϊκά στρώματα ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και των αντίστοιχων περιοχών.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην παρέμβαση του, ανέδειξε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα πολιτικής προστασίας όπως αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο, παρεμβάσεις για τη συντήρηση της γέφυρας στην Καβάλα πριν την κατάρρευσή της κ.α. Ταυτόχρονα, πρόβαλλε τις αντίστοιχες  παρεμβάσεις κι ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, στεκόμενος ιδιαίτερα στις ερωτήσεις για την αντιπυρική προστασία πριν τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις απαντήσεις-κοροϊδία της κυβέρνησης που καλλιεργούσε τον εφησυχασμό.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι έργα πολιτικής προστασίας που αφορούν την ίδια τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων δε θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ, την ίδια ώρα δίνονται εκατομμύρια σε όσα έργα θεωρούνται επικερδή για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τη στήριξη του κεφαλαίου. Τέλος, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να μπουν στον αγώνα για την διεκδίκηση όλων απαραίτητων μέτρων κι έργων, για να μπουν μπροστά οι λαϊκές ανάγκες σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες του σημερινού αστικού κράτους και της ΕΕ, το κεφάλαιο και τα κέρδη του.