Σε ανακοίνωση που υπογράφει διευθύντρια τιυ 4ου ΓΕΛ Σοφία Αυγέρη, αναφέρεται:

Το 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ως συντονιστικό σχολείο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 “ “An Odyssey to European UNESCO Cultural Heritage Monuments” υλοποίησε την 2η διακρατική συνάντηση στην Ξάνθη από 12/03/2019 έως 17/03/2019 σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά σχολεία από Τουρκία (το Ελληνικό Μειονοτικό Σχολείο της Ίμβρου- OZEL GOKCEADA RUM LISESI), Ιταλία ( IISS MAJORANA), Ισπανία (IES Ana María Matute) , Πορτογαλία (Escola Artística do Conservatório de Música Calouste Gulbenkian de Braga) και Εσθονία (Kiviõli 1.Keskkool). Το πρόγραμμα αφορά την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και την πρόταση των σχολείων να ενταχθεί ένα μνημείο της περιοχής τους στη λίστα της UNESCO.

Το 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης προτείνει τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αρχαίων Αβδήρων, το οποίο θεωρούμε πως πληροί τα κριτήρια για την ένταξη του στη λίστα της UNESCO, και με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Ξάνθης αυτή η πρόταση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Ευχαριστούμε θερμά – με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις-:

Το «Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ» για την φιλοξενία του στο χώρο του και τη διοργάνωση σεμιναρίων και δραστηριοτήτων με τίτλο “ Archeology goes digit ” και ειδικότερα τον Δρ. Ν. Τσιρλιγκάνη, Επικεφαλής του ΕΚ Αθηνά (Παραρτήματος Ξάνθης) για τον χαιρετισμό του, την Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη για την ομιλία της “ What is Archaeology and Cultural Heritage”, τον Δρ. Βασίλης Ευαγγελίδη για την ομιλία του “Archaeology Goes Digit: the era of Digital Archaeology”, τους Δρ. Γ. Παπαθανασίου (Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Ξάνθης), Δρ. Ν.Ανταμπούφη (Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών), Δρ. Σοφία Αυγέρη (Διευθύντρια 4ου ΓΕΛ Ξάνθης) για τους χαιρετισμούς τους στην έναρξη της συνάντησης, τους Δρ. Βασίλη Ευαγγελίδη και την κ. Αμέτογλου Γκιουλάν για το Εργαστήριο στη Ψηφιακή Αρχαιολογία, τον κ. Πασχάλη Ξανθόπουλο Διευθυντή της ΦΕΞ και σκηνοθέτη για την ωραία ξενάγηση με τίτλο «Η Ιστορία της Ξάνθης σε μια βόλτα» και για το μάθημα Κινηματογράφου, τις αντιπροσωπείες του 1ο ΓΕΛ Ξάνθης και 2ου ΓΕΛ Ξάνθης και ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς κ. Θανάση Μπαλαφούτη, κ. Θανάση Μπαρακλιανό και την κ. Γιάννα Νάκου, την κ. Μπαρμπαλιού Μαρία για την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και Αρχαίων Αβδήρων , το ΚΠΕ Φιλίππων για τη δράση «« Ανιχνεύοντας τα οικολογικά ίχνη στην Αρχαία Αγορά», την υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ομίλου UNESCO Σερρών κ. Α. Εμμανουηλίδου για την ομιλία της “UNESCO and the protection of World Heritage Monuments”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων για τις εκδηλώσεις μας, τον Δήμαρχο Αβδήρων, κ. Γ. Τσιτιρίδη, για την συζήτηση της πρότασης μας και τη φιλοξενία στο Δημαρχείο Αβδήρων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την παραχώρηση της αίθουσας Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων για τη δράση μας, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ξάνθης, Πατέρα Σωφρόνιο, για τον χαιρετισμό του, τον κ. Μουσαδέ Αντώνη και την κ Ασμίκ Μπεκλεριάν για την εξαιρετική συναυλία τους, τον κ. Ιωάννη Μούρθο για τη διοργάνωση του παιχνιδιού του χαμένου θησαυρού στην εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, τις αντιπροσωπείες των Γυμνασίων Γενισέας και Αβδήρων και ειδικότερα τον Διευθυντή του Γυμνασίου, Ιωακείμ Παπαδόπουλο και τους/τις εκπαιδευτικούς κ. Ζωή Κοτσιφάκη, κ. Σοφία Κοντογιάννη και την κ. Kωνσταντίνα Γοδοσίδου, τα κρασιά Βουρβουκέλη για την ευγενική χορηγία τους και φυσικά όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς των έξι σχολείων που συμμετείχαν ενεργά για την υλοποίηση αυτής της 2ης διακρατικής συνάντησης.