Οραματίζομαι την Ξάνθη ως έναν κόμβο πολιτισμού όπου θα συγκεντρώνει την προσοχή που της αξίζει σε πανελλαδικό και βαλκανικό επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή δεν θα συνεχίζει να παραμένει στάσιμη σε διοργανώσεις που δεν πιάνουν τον παλμό του σήμερα.

Η κατάρτιση ενός σωστά στοχευμένου στρατηγικού σχεδίου για “Re-Branding” της πόλης αλλά και των πολιτιστικών της θεσμών, μπορεί να έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της εξωστρέφειάς των πολιτιστικών δρώμενων σε πανελλαδικό αλλά και βαλκανικό επίπεδο.

Η πόλη μας αξίζει και μπορεί να φτάσει ψηλότερα.

Παρακάτω παραθέτω 10 άξονες – προτάσεις για τον πολιτισμό:

  1. Αναβάθμιση του Κέντρου Πολιτισμού που θα συγκεντρώνει όλες τις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου. Με δικό του ξεχωριστό προϋπολογισμό, με εξειδικευμένο καλλιτεχνικό διευθυντή και προσωπικό, απαλλαγμένος από επιθυμίες και διαθέσεις του κάθε αντιδημάρχου.
  1. Μετασχηματισμός και ποιοτική αναβάθμιση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Ελκυστικότερες εκδηλώσεις που θα πιάνουν τον παλμό του σήμερα. Με βασικό στόχο τη μετατροπή του σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας. Έτσι ο θεσμός θα αποφύγει την στασιμότητα σε πεπατημένες εκδηλώσεις που μας θυμίζουν τα ίδια κάθε χρόνο.
  1. Συνεχής ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και υποστήριξη όλων των θεσμικών πολιτιστικών φορέων.
  1. Ενίσχυση της φυσιογνωμίας της Παλιάς Πόλης και ένταξη σε διαδικασία αναγνώρισης της από διεθνείς φορείς ως μνημείο.
  1. Ολιγοήμερο Φεστιβάλ Νέων Μουσικών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
  1. Ανάδειξη των δεικτών μνήμης κατά τόπους, με σύνδεσή τους με μια διαδικτυακή ενημερωτική πλατφόρμα σε όλες τις γλώσσες, φιλική σε όλα τεχνολογικά μέσα.
  1. Αναδιοργάνωση, εκσυγχρονισμός και σωστή αξιοποίηση των χώρων που στεγάζουν το κέντρο πολιτισμού. Ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας βιβλιοθήκης όπως και της Πινακοθήκης.
  1. Ενίσχυση και αναβάθμιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου και δημιουργία νέων συνόλων.
  1. Ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου – Συνάντηση θεατρικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.
  1. Street Αrt – graffiti. Δημιουργία πλαισίου, βάζοντας κανόνες, προστατεύοντας το δημόσιο χώρο, την παλιά πόλη και παράλληλα με τρόπο οργανωμένο δίνουμε χώρο στους νέους καλλιτέχνες σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης στα οποία μπορούμε να δώσουμε χρώμα.

Στην Ξάνθη σήμερα υπάρχουν δυο βασικοί άξονες – πυλώνες πολιτιστικών διοργανώσεων το Καρναβάλι και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θεσπιστούν δύο νέα μεγάλα φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ θεάτρου και ένα φεστιβάλ μουσικής.

Μία πανστρατιά όλων των καλλιτεχνικών δυνάμεων από Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο να προσελκύουμε νεανικό και μη ακροατήριο από τις γειτονικές χώρες.

Η Ξάνθη με αυτό τον τρόπο, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να γίνει ένας κόμβος πολιτισμού όλο τον χρόνο έχοντας συνολικά 4 μεγάλες ετήσιες διοργανώσεις στην πόλη μας που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη και γενικότερα ουσιαστική τόνωση στην αγορά της πόλης.

Αλέξανδρος Αγαθαγγελίδης

Ο Αλέξανδρος Αγαθαγγελίδης εργάζεται ως επικοινωνιολόγος,

είναι τελειόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας και είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ξάνθη για Όλους».