Της Β. Μαχαίρα. Από την ΕΡΤ Κομοτηνής
Χρειάζεται προσαρμοστικότητα στις καλλιέργειες και στις υποδομές, για να αντιμετωπισθεί η Κλιματική Αλλαγή, τα έντονα φαινόμενα της οποίας, βαίνουν αυξανόμενα.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ειδικά το μέτρο 4.3 που αφορά σε υλοποίηση μεγάλων Δημοσίων έργων, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να διπλασιάσει τον αρχικό του προϋπολογισμό. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά τα νέα έργα υποδομής, που θα υποστηρίξουν τις νέες καλλιέργειες, -λόγου χάρη Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Δενδρώδεις καλλιέργειες, βιομηχανική κάνναβη-οι οποίες δεν θα εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές τους στην αγορά, είναι πολύ χαμηλές πια και κάνουν τελικά το Αγροτικό εισόδημα να υπολείπεται κατά πολύ.
Υπογράμμισε το ποσό του ενός εκ ευρώ ενισχύσεις de minimis στους τευτλοπαραγωγούς»
«Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί άμεσα στους τευτλοπαραγωγούς με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).
Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι στο τελικό στάδιο της σύνταξης του φακέλου για να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, σε περίπου 365 παραγωγούς, με 12.000 στρέμματα, που καλλιεργήθηκαν το 2018 με τεύτλα.»Στάθηκε ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος ισχύει από το 1987, με αλλαγές που θα στοχεύουν στο να εξυπηρετείται ο παραγωγός που χάνει την σοδειά του από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως έχει ξεκινήσει κύκλο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα και πως πριν το Πάσχα, θα βρίσκεται στην Μακεδονία και τη Θράκη, σε μια προσπάθεια να αποδείξει στους Αγρότες-Κτηνοτρόφους και άλλους εμπλεκόμενους του πρωτογενούς τομέα, πως αυτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαχειρίζεται τα θέματα συστηματικά και όχι ευκαιριακά, μόνο πριν τις εκλογές, όπως άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες τα προηγούμενα 40 χρόνια συσσώρευσαν πολλά προβλήματα, χωρίς λύσεις- όπως με το σχεδιασμό τους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική-.
Η μεγάλη Ιστορία των ΑΦΦ
Εφ’ όσον λοιπόν Το ΥΠΑΑΤ βλέπει με ενδιαφέρον την αύξηση της καλλιέργειας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ-, ας έχει υπόψιν του τα εξής:
Η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, αεικίνητη και ακούραστη παραθέτει τα στοιχεία που μιλούν για ένα πραγματικό θησαυρό ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ που είναι τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) της Ελλάδας και δυστυχώς δεν αξιοποιούνται όπως θα τους ταίριαζε!
Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 6.700 είδη αυτόχθονων φυτών. Από αυτά τα 1.500 είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέχει το 50% της Φυτικής Βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας!!! Το 47%(περίπου 4.500 είδη) απαντώνται στην Βόρεια Ελλάδα!!!
Με αυτά τα στοιχεία, αν ρωτούσε κανείς ποια χώρα είναι αυτή που έχει το μεγάλο μερίδιο των εξαγωγών των ΑΦΦ στην Ευρώπη, θα μπορούσε να υποθέσει πως θα απαντούσε η Ελλάδα…Αμ δε!!!
Η Γερμανία κατέχει το 25% των εξαγωγών, η Πολωνία το 11%, η Βουλγαρία στο 5% , η Αλβανία το 4%(σ.σ. με πολλά είδη φυτών να τα κλέβει από τα Ελληνικά Βουνά) και την Ελλάδα να βρίσκεται στο 24% μεταξύ των άλλων χωρών…
Ειδικότερα οι εξαγωγές της Ελλάδας στα ΑΦΦ είναι 0,1% και ένας καλός στόχος θα ήταν να πάει στο 1% στην επόμενη τριετία-πενταετία, όπως υπογράμμισε η κ. Μαλούπα.
«Εμείς ως Ερευνητική Ομάδα , Ελένη Μαλούπα η κ. Χατζοπούλου η κ. Κούκα και τουλάχιστον άλλοι 4-5 νέοι Ερευνητές ασχολούμενοι με πολλαπλασιαστικό υλικό, βελτίωση Αρωματικών Φυτών, Μοριακό χαρακτηρισμό των ειδών και καλλιεργητικές τεχνικές , προτείναμε ήδη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μας ορίσει ως Κέντρο Διαπίστευσης του Ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Θεωρούμε πως έχουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να συνεργασθούμε και με την Κρήτη με το αντίστοιχο Ινστιτούτο Υποτροπικών φυτών και Ελαίας, στους οποίους να περάσει η τεχνογνωσία, έτσι ώστε να χωρίσουμε λίγο την κατάσταση. Εμείς έχουμε μία λίστα με πάνω 50 είδη πλέον, πολλά από αυτά σε ώριμη βελτιωμένη κατάσταση, όπως είναι η Ρίγανη, το Χαμομήλι, το Τσάϊ του Βουνού και πολλά άλλα που είναι γενότυποι, οι οποίοι είναι αρκετά αξιολογημένοι και χαρακτηρισμένοι και θεωρούμε ότι αν συνεργασθούμε αποτελεσματικά με τους Φυτωριούχους θα μπορεί να φεύγει ένα διαπιστευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Το κάναμε ως πρόταση στο Υπουργείο και περιμένουμε και κάποιες χρηματοδοτήσεις που είναι να γίνουν από το υπουργείο για βελτίωση ποικιλιών μέσα σε αυτές η κ. Χατζοπούλου έχει βάλλει και το τέλος της βελτίωσης κάποιων ειδών με τα οποία ασχολείται. Επομένως βασικό ρόλο θα παίξει το ΥΠΑΑΤ και οι Συνέργειες που θα κάνει με εμάς σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών και κυρίως αυτή τη φορά θα θέλαμε τους Φυτωριούχους», υποστήριξε η κ. Μαλούπα.
Ας απαντήσει σε αυτή την πρόταση ελπίζουμε θετικά το ΥΠΑΑΤ, για να ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό με τα ΑΦΦ, από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις σωστές κινήσεις.