Handover ceremony at the Ministry of Macedonia - Thrace, in Thessaloniki, Greece on February 19, 2019. / Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονίκη στις 19 Φεβρουαρίου 2019.

Σε μακροσκελή απάντηση προχώρησε η Υφυπουργός Εσωτερικών μετά το δημοσίευμα του Ελ. Τύπου που ασκεί κριτική στις αποφάσεις χρηματοδότησης που υπέγραψε η νέα Υφυπουργός, αρμόδια για τη Μακεδονία-Θράκη, ανάμεσά τους και η επιχορήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άβαντες Αβάτου.

Αναλυτικά η απάντηση:

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, σχετικά με τις συμβάσεις που πρόσφατα υπέγραψε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες καθώς βρίθει από ανακρίβειες και ψευδολογίες.

Δυστυχώς τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν υπηρετούν την ενημέρωση των πολιτών και ακυρώνουν στην πράξη τη λειτουργία του Τύπου, ο οποίος οφείλει να περιγράφει την πραγματικότητα σφαιρικά και αντικειμενικά. Δεν αρνούμαστε την πολιτική κριτική και τον ελεύθερο δημοκρατικό έλεγχο, αλλά η παρουσίαση των γεγονότων μέσα από παραμορφωτικούς φακούς στοχεύει αποκλειστικά στην κατευθυνόμενη  παραπληροφόρηση και λειτουργεί σε βάρος της διαφάνειας και του δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν την αλήθεια. Έχουν υπάρξει και στο πρόσφατο παρελθόν δημοσιεύματα περί δήθεν κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από το ΥΜΑΘ, αλλά όπως αποδεικνύεται πρόκειται για μία προσπάθεια να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σε βάρος του ΥΜΑΘ και να μειώσουν τη σημασία ενός θεσμού που παίζει ε σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή θωράκιση της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην προσπάθεια της χώρα μας, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, να πρωτοστατήσει με ενεργή εξωστρέφεια, στην προώθηση της συνεργασίας και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Σχετικά με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου:

  • H επιχορήγηση στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβάντες Ξάνθης με 1500 ευρώ αφορά την συνδιοργάνωση και συμμετοχή του Συλλόγου στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Πάφου στην Κύπρο.
  • Η επιχορήγηση στην ΡΟΗ ΚΟΙΝΣΕΠ με 1500 ευρώ αφορά την διοργάνωση Πανελλήνιων μαθητικών αγώνων.
  • Η επιχορήγηση στον φορέα Thessaloniki Pride με 10.000 ευρώ αφορά διοργάνωση των ετήσιων εκδηλώσεων και φεστιβάλ στις 22/6/2019.
  • Σε ότι αφορά τον ετήσιο προϋπολογισμό έως 10.000 ευρώ, για την παροχή υπηρεσιών παραγωγής φωτοαντιγράφων για τις ανάγκες του 20μελούς Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εντάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών-ΥΜΑΘ, είναι πάγια ετήσια προβλεπόμενη πίστωση και σύμβαση για την αναπαραγωγή δικαστικών εγγράφων, αποφάσεων και βιβλίων από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, που είναι εργασίες μεταφοράς, φωτοτύπισης και βιβλιοδεσίας ενός μεγάλου όγκου εγγράφων και βιβλίων, που δεν μπορεί να γίνει από κανένα απλό φωτοτυπικό μηχάνημα και χειρισμό του ΥΜΑΘ. Μάλιστα όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, “η παραγωγή φωτοαντιγράφων γίνεται τμηματικά και ανάλογα με τις ανάγκες του γραφείου του Νομικού Συμβουλίου” και “η αμοιβή θα καταβάλλεται μετά την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων. Σε κάθε περίπτωση η αναθέτουσα αρχή δεν δεσμεύεται να δαπανήσει το σύνολο των πιστώσεων”.
  • Σε ότι αφορά την επιχορήγηση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας με 180.000 ευρώ είναι τακτικές ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων και λειτουργικών εξόδων αυτής. Επίσης το συγκεκριμένο ποσό θα καλύψει και την μεταστέγαση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
  • Σε ότι αφορά την διεθνή συνεδριακή διοργάνωση του διήμερου Βαλκανικού Φόρουμ για την επιχειρηματικότητα, με προυπολογισμό 66.500 ευρώ υπηρετεί τον στόχο του ΥΜΑΘ για δικτύωση και συνεργασία των επιχειρηματικών και ερευνητικών  φορέων των 6 χωρών των Βαλκανίων: Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Να θυμίσουμε ότι η διοργάνωση του Διαβαλκανικού Forum με τίτλο “Η ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλών προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας” ήταν απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού και η ανάθεση της υποστήριξης της διοργάνωσης σε δύο εταιρίες της Θεσσαλονίκης, υλοποιήθηκε μετά από προκήρυξη “συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών”.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι δεν υπήρξε καμία “μοιρασιά χρήματος” όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, όπως δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση “ημετέρων”, όπως γινόταν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στο παρελθόν, όταν κυβερνούσαν τα κόμματα που έριξαν τη χώρα στη μέγγενη της κρίσης και των μνημονίων.  Όπως ήδη έχουμε τονίσει “διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ. Διασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση και αξιοκρατία στην αξιολόγηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις».