Η Κομοτηναία Ουφούκ Μουσταφά, δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος και κόρη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά είναι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο .

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα 15 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, συμπεριλαμβανομένων των τριών εν ενεργεία ευρωβουλευτών.

Πρόκειται για τους/τις:

  • Δημήτρη Παπαδημούλη
  • Στέλιο Κούλογλου
  • Κωνσταντίνα Κούνεβα
  • Δημήτρη Πλουμπίδη
  • Ιωάννα Τσάτσου Παπαδημητρίου
  • Κώστα Αρβανίτη
  • Μυρσίνη Λοϊζου
  • Όλγα Νάσση
  • Γιώργο Χρηστάκο
  • Θεοδόση Πελεγρίνη
  • Γιάννη Μουζάλα
  • Γιόνους Μουχαμέντι
  • Ιωάννα Κοντούλη
  • Φωτεινή Σκοπούλη
  • Οφούκ Μουσταφά

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων που αποδέχτηκαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μίας προοδευτικής συμμαχίας, προκειμένου να γίνει, πιθανότατα στις 27 Μαρτίου, μία μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία θα παρουσιαστεί και το ευρωψηφοδέλτιο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί και θα εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός του ευρωψηφοδελτίου.

«Το ευρωψηφοδέλτιο θα σηματοδοτεί της δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου»

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε πως το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει σάρκα και οστά στη στρατηγική επιλογή του για τη δημιουργία ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, στη λιτότητα, αλλά και στην ακροδεξιά. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «φλερτάρει ανοιχτά» με τον εθνικισμό και με την ακροδεξιά, και το Κίνημα Αλλαγής για «διαρκή μετατόπιση»προς τα δεξιά και ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία.

«Η πολιτική μας στις ευρωεκλογές είναι να οικοδομηθεί ένα μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη λιτότητα, αλλά και στην ακροδεξιά και με αυτή την έννοια θα προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα δίνει σάρκα και οστά σε αυτόν τον πολιτικό στόχο, θα αποτυπώνεται σε αυτό η στρατηγική επιλογή για ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων, από την Αριστερά της Αριστεράς μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει και ανάχωμα στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Υπάρχει ευνοϊκό πολιτικό και κοινωνικό έδαφος για τη δημιουργία του μετώπου»

Σε ερώτηση αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία αυτού του μετώπου, απάντησε πως υπάρχει ένα ευνοϊκό πολιτικό και κοινωνικό έδαφος, λόγω της μετατόπισης του ΚΙΝΑΛ προς τα δεξιά και σημείωσε: «Ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και μετά την πολιτική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ στη σχετική συζήτηση όπου και ταυτίστηκε με τη ΝΔ, η οποία με τη σειρά της μετατοπίστηκε προς το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος, νομίζω ότι δημιουργήθηκαν φυγόκεντρες τάσεις, ένας κενός πολιτικός χώρος και, όπως ξέρετε, η πολιτική όπως και η ζωή σιχαίνεται τα κενά. Πάρα πολλοί οι οποίοι μέχρι όλο το προηγούμενο διάστημα πιθανό να έβλεπαν με επιφυλακτικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να εκφράσει αυτή την προοδευτική τάση -αυτόν τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός ή ως σοσιαλδημοκράτης- αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ακριβώς λόγω της διαρκούς μετατόπισης του ΚΙΝΑΛ και της ταύτισής του με τη ΝΔ. Υπάρχει ένα κοινωνικό και πολιτικό έδαφος το οποίο ευνοεί τη δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου».

«Το ΚΙΝΑΛ νιώθει πολύ πιο κοντά στη ΝΔ»

Για την άρνηση του Κινήματος Αλλαγής να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια είπε ότι «είναι λογικό να μη θέλει να συμμετέχει, διότι νιώθει πολύ πιο κοντά με τη ΝΔ ως κομμάτι του παλιού καθεστώτος το οποίο κατέρρευσε τον Ιανουάριο του 2015. Στη Συμφωνία των Πρεσπών το ΚΙΝΑΛ υιοθέτησε μια πολιτική ρητορική η οποία σε πάρα πολλές από τις εκφάνσεις της θύμιζε την πιο ακραία δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Δεν υπάρχει ούτε ένα πολιτικό ζήτημα την τελευταία διετία, τριετία που το ΚΙΝΑΛ να μην έχει ταυτιστεί μέχρι κεραίας με την αντιπολιτευτική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας».

Στις κατηγορίες του ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ περί «λεηλασίας» σε βάρος του, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν λεηλασίες, ούτε διεμβολισμοί. «Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι το ΚΙΝΑΛ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά, έχασε τη δυνατότητα να εκφράζει έναν κόσμο της κεντροαριστερής διανόησης, της σοσιαλδημοκρατίας έναν κόσμο προοδευτικό ο οποίος κατανοεί ότι δεν μπορούμε να πορευτούμε σαν σκαντζόχοιροι στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν έχει να κατηγορεί κανέναν για όσα συμβαίνουν και για τη μείωση της επιρροής του, εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό».

«Θα καταρρεύσει στις ευρωεκλογές η “φαντασίωση” του κ. Μητσοτάκη για μεγάλη δημοσκοπική διαφορά»

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιτίθεται σε καμιά εταιρία δημοσκοπήσεων. Σχολίασε πως τα τελευταία 7 χρόνια σε 5 εκλογικές αναμετρήσει καμιά εταιρία δεν προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα και σχετικά με τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά για την οποία κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε: «Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι η πραγματικότητα την οποία προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει μια διαφορά 15, 20, 30 μονάδων – δεν ξέρω τι ισχυρίζονται, τι φαντασιώνονται -είναι μια πραγματικότητα η οποία θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα προσπαθεί να εξηγήσει στο κόμμα του, στους συμβούλους του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τι ακριβώς συνέβη και δεν επιτεύχθηκε η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στους φανατικούς οπαδούς του εδώ και τρία χρόνια». «Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα», δήλωσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Αμείλικτα τα πολιτικά διλήμματα στις ευρωεκλογές

Σχετικά με τις ευρωεκλογές επισήμανε ότι ένα σκληρότατο δίλημμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία η οποία θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης. Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μαύρη διεθνής στην Ευρώπη, μια διεθνής δυνάμεων, από τη μια μεριά ακραίων νεοφιλελεύθερων και από την άλλη ακραία δεξιών, ρατσιστικών, μισαλλόδοξων, εθνικιστικών, οι οποίες στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Άρα, τα πολιτικά διλήμματα είναι αμείλικτα και το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου βλέπουμε τη ΝΔ να φλερτάρει ανοιχτά με αυτού του τύπου τις νέες πολιτικές τάσεις της εναλλακτικής δεξιάς των κ. Κουρτς, των κ. Όρμπαν, να υιοθετεί έναν λόγο ο οποίος είναι μισαλλόδοξος, ο οποίος φλερτάρει ανοιχτά με τον εθνικισμό, φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά και την ίδια στιγμή είναι ακραία νεοφιλελεύθερος. Αυτή την πολιτική της ΝΔ πρέπει να την απορρίψουν οι πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών και να υποστηρίξουν το στρατόπεδο εναντίον της λιτότητας, με όρους ισότητας και δικαιοσύνης σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε στο χθεσινό Eurogroup η εκταμίευση τους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Σχετικά με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας τόνισε πως υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί, εφόσον ψηφιστεί, από τις μη συστημικές τράπεζες.