Η συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με τις ανά τον κόσμο Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς που αυτές διατηρούν για την άσκηση Εκκλησιαστικής Διπλωματίας από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που συγκλήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου στήν Αθήνα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Στο συνέδριο επίσης μετείχαν και εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών αλλά και των μονοθεϊστικών θρησκειών που έχουν παρουσία στη χώρα μας.

Στο συνέδριο είχε παρουσία και η Ξάνθη, αφού  ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ανέπτυξε το θέμα “Η λειτουργία του Ορθοδόξου Ινστιτούτου “ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ” στό Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, ως φορέας ορθοδόξου ενότητας”. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρωτοσύγκελλος υπήρξε υπότροφος του Ινστιτούτου “ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ” όπου εξειδικεύθηκε στην ποιμαντική ψυχολογία στό Graduate Theological Union του U.C. Berkeley.

Τις εργασίες του συνεδρίου παρηκολούθησε πλήθος κόσμου, Αρχιερείς, Υπουργοί, Διπλωμάτες, Βουλευτές όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΥΠΕΞ