Φωτο από το αρχείο του Βασίλη Μαρκόπουλου

Ένα προφητικό άρμα, που έθετε στο επίκεντρο την αγωνία πολιτών της Ξάνθης για τη διάσωση της Παλιάς Πόλης ήταν αυτό που παρέλασε στο Καρναβάλι του 1977. Αναπαριστούσε την Παλιά Ξάνθη που διασωζόταν δίπλα στις άσχημες, μέχρι και σήμερα, πολυκατοικίες που είχαν ξεκινήσει να γεμίζουν τη σύγχρονη πόλη.

Σκοπός του άρματος των κατοίκων ήταν να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία καθώς η επικρατούσα αντίληψη, κόντρα στην γενναία προσπάθεια του αείμνηστου Νομάρχη Κωνσταντίνου Θανόπουλου και ελάχιστων τοπικών δυνάμεων όπως η ΦΕΞ, ήταν ότι αν διασωθεί παραδοσιακός οικισμός θα καταστραφούν οι ιδιοκτήτες και η πόλη δεν θα “αναπτυχθεί” με πολυκατοικίες και αντιπαροχές, όπως η υπόλοιπη Ξάνθη με τα γνωστά αποτελέσματα. Ευτυχώς για την ιστορία, η πλειοψηφία τότε ηττήθηκε.

Η ίδια πόλη άλλωστε, λίγο αργότερα θα διώξει το Μάνο Χατζιδάκι από τη γενέτειρά του, παρόλο που επέστρεψε και αγόρασε ένα ακίνητο στην Παλιά Πόλη για να αναδείξει το επίκεντρο της πολιτιστικής ανασυγκρότησης, την οποία σκόπευε να υπηρετήσει. Και ο ίδιος άλλωστε είχε επισημάνει την αντίθεση της παλιάς πόλης με την άθλια σύγχρονη που εξέφρασε την αισθητική της επταετίας και της αντιπαροχής που μόλις είχε αφήσει ανεξίτηλο της στίγμα της.

Σήμερα πάντως η Ξάνθη είναι γεμάτη από υμνητές της Παλιάς Πόλης και του Μάνου Χατζιδάκι επίσης. Τότε όμως…

Στη σχετική ανάρτηση η Καθηγήτρια του ΔΠΘ Χριστίνα Ρούτση αναφέρει:

Το άρμα ,κραυγή αγωνίας ,μερίδας των κατοίκων της Ξάνθης για την ερήμωση της παλιάς πόλης. Ένα χρόνο πριν, το 1976, ο αείμνηστος Νομάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Θανόπουλος, είχε αποσπάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση για ένταξη ολόκληρης της παλιάς πόλης της Ξάνθης ως Παραδοσιακού Οικισμού και τόπου χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας.

Η ιστορία δικαίωσε πανηγυρικά τον Νόμάρχη, τον Στέφανο Ιωαννίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΦΕΞ (Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης) που λοιδωρήθηκαν και πολεμήθηκαν από μεγάλη μερίδα Ξανθιωτών που ονειρευόταν πολυκατοικίες και διαπλατύνσεις δρόμων, κατάφεραν όμως να σώσουν αυτό το στολίδι της Ξάνθης από την αντιπαροχή και την τσιμεντοποίηση. 


Φωτο από το αρχείο του Βασίλη Μαρκόπουλου