Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του IGB, του αγωγού που θα εξασφαλίσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από την Ελλάδα και θα συνδέσει τη γειτονική χώρα με τις δυναμικές ενεργειακές πηγές που αναπτύσσονται μέσω του ΤΑΡ, της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και του νέου κόμβου υγροποιημένου αερίου (LNG) που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Το καινούργιο δίκτυο αναβαθμίζει τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και θα αποτελέσει εναλλακτική πηγή παροχής φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία, η οποία σήμερα τροφοδοτείται αποκλειστικά από ρωσικές πηγές μέσω της Gazprom.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε την απόφαση με την οποία χορηγείται η άδεια εγκατάστασης του διασυνδετήριου αγωγού IGB στο ελληνικό τμήμα.

Από την πλευρά της Βουλγαρίας η αντίστοιχη άδεια είχε εκδοθεί στα τέλη του 2017, ενώ πριν από ένα δίμηνο οι Βρυξέλλες είχαν δώσει την έγκρισή τους για να προχωρήσουν τα έργα, γνωμοδοτώντας ότι δεν παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Το επόμενο και τελευταίο βήμα περιλαμβάνει την έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Την ευθύνη του κάθετου αγωγού έχει η εταιρεία ICGB AD, όπου το 50% των μετοχών ανήκει στην κρατική βουλγαρική ΒΕΗ και το υπόλοιπο 50% στην εταιρεία «Ποσειδών», στην οποία μετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ. Ο νέος αγωγός θα ξεκινά από την Κομοτηνή και με δίκτυο 170 χλμ. θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, από όπου θα ενταχθεί στο σύστημα διανομής αερίου της γειτονικής χώρας.

efsyn.gr