Ακέραια την ευθύνη στον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, επέρριψε ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης, για την απένταξη του έργου συντήρησης της δυτικής προσαγωγού του αρδευτικού δικτύου του Δήμου Νέστου.

Μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι επρόκειτο για ικανοποίηση αιτήματος του ΤΟΕΒ Νέστου από το 2009, επειδή το εν λόγω αρδευτικό δίκτυο είχε κατασκευαστεί κατά την δεκαετία του 1960 και παρουσίασε σημεία φθοράς. Ως εκ τούτου, ήταν αναγκαία η ανακατασκευή του «διότι περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει και να προκληθούν προβλήματα σε περίπτωση έντονων καιρικών πλημμυρικών  φαινομένων». Επισημαίνεται ότι από το δίκτυο περνούν 20 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο και αρδεύονται 250.000 στρέμματα γης!

Όπως τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης, «μέχρι το 2016 δεν έγινε τίποτα. Τότε, η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε να ανταποκριθεί στο αίτημα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέταξε το έργο ως άμεσης προτεραιότητας και ζήτησε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ κάποια συμπληρωματικά στοιχεία, έχοντας ήδη εγκρίνει κονδύλιο 11.593.000. Δυστυχώς, η Περιφέρεια δεν ανταποκρίθηκε. Δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον και το έργο απεντάχθηκε. Και τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί υπάρχει κίνδυνος είτε μη υλοποίησης του έργου είτε, αν υλοποιηθεί από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να δοθούν κρατικά κεφάλαια, που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν άλλες ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν να απεντάσσεται ένα έργο, επειδή δεν ανταποκρίθηκε στοιχειωδώς η Περιφέρεια. Δέκα χρόνια καρκινοβατεί ένα έργο που έπρεπε να υλοποιηθεί στον αμεσότερο χρόνο»!

Καθ’ υπαγόρευση της Πειραιώς

Ο βουλευτής, ασκώντας κριτική στην πρακτική τόσο του κ. Μέτιου όσο και της δημάρχου Καβάλας, θύμισε ότι «το ίδιο συνέβη και με την πτώση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας, όταν, την επομένη ημέρα, κλιμάκιο υπουργών επισκέφθηκε την περιοχή και σε ειδική σύσκεψη δήλωσε ότι στηρίζει την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας και οικονομικά και τεχνικά. Δύο ημέρες μετά, καθ’ υπαγόρευση της Πειραιώς (σ.σ. κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας), ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν άλλον τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο άλλος τρόπος δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα το παραμικρό.

Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι μέσα στην ανικανότητά τους και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να διεκδικούν θέσεις περιφερειάρχη και δημάρχου, όταν βρίσκονται σε μια ανηλεή κόντρα μεταξύ τους κι η παράταξή τους βρίσκεται σε απόλυτη αποσύνθεση».

Εν γνώσει Γιαννακίδη

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συζητηθήκαν στην συνάντηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, Στάθη Γιαννακίδη, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Εμμανουηλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και οι υπεύθυνοι του ΤΟΕΒ Νέστου, προκειμένου να βρεθεί τρόπος υλοποίησης του έργου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: