Από την εφ. ΕΜΠΡΟΣ:

Μια ηχηρή απόρριψη επεφύλαξε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΞ, καθώς αρνήθηκε να δώσει σύμφωνη γνώμη στη απόφασή της με την οποία ενέκρινε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, οι επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» και «Πολίτες για την Ξάνθη» , Μανώλης Φανουράκης και Νίκος Ανταμπούφης αντίστοιχα, αφού έκαναν «φύλλο και φτερό» τα άρθρα του Οργανισμού και κυριολεκτικά «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνο Σδρέβανο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για Οργανισμό αλλά για Κανονισμό καθώς περιλαμβάνει άρθρα που αφορούν την εργατική νομοθεσία και μάλιστα αυστηροποιούν το ισχύον Βασιλικό Διάταγμα του 1957. Αυτό συνήγαγαν από την αντιπαραβολή των άρθρων που έκανε ο Μ. Φανουράκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για Κανονισμό που χρειάζεται έγκριση από το ΣΕΠΕ αφ’ ενός (κάτι που δεν υπήρχε όπως παραδέχτηκε ο κ. Σδρέβανος) και απόλυτη πλειοψηφία από το Δ.Σ. ενώ στην ίδια λογική ήταν και η άποψη του κ. Ανταμπούφη. Τελικά όμως δεν δόθηκε ούτε η σύμφωνη γνώμη αφού αυτή περιορίστηκε σε 10 μόνο συμβούλους της αντιπολίτευσης ενώ αρνήθηκαν να την παράσχουν μαζί με την αντιπολίτευση οι: Μ. Τσέπελης, Χρήστος Μούρκας, Απόστολος Αγκόρτζας, Αχμέτ Σελαϊντήν Μπογιάρ, Φερντούν Χασάνολγου, Πασχάλης Λύρατζης, ενώ λίγο πριν τη ψηφοφορία αποχώρησε η Αλεξία Γκιρτζίκη. Λευκό ψήφισε η Ειρήνη Πυρνάρη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποσταλεί για έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη αλλά να μην μπορεί να γίνει ΦΕΚ.

Νομικός ΔΕΥΑΞ, Σ. Γιαλάογλου: «Δεν πρόκειται για Κανονισμό, απλά βελτιώσαμε τον ήδη υπάρχοντα Οργανισμό»

Αναλυτικότερα επί του θέματος: Ο κ. Σδρέβανος υποστήριξε ότι ο Οργανισμός είναι προϊόν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ. Κάτι ανάλογο έχουν και άλλες ΔΕΥΑ όπως της Πάτρας. Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλάογλου είπε πως συνεστήθη στην βάση του υπάρχοντος Οργανισμού από το 1998 αλλά τον βελτιώνει και τον εκσυγχρονίζει: «Όλα αυτά είναι αιτήματα των εργαζομένων δεν εφηύραμε απλά βελτιώσαμε τον ήδη υπάρχοντα. Δεν πρόκειται για Κανονισμό γιατί ο Κανονισμός έχει καθηκοντολόγιο των εργαζομένων . Το επόμενο βήμα είναι να γίνει Κανονισμός», εξήγησε ο κ. Γιαλάογλου.

Μ. Φανουράκης: «Είναι σχήμα οξύμωρο. Η ΔΕΥΑΞ είναι υπεράνω του νόμου. Ξεπερνά το εργασιακό δίκαιο του Βασιλικού Διατάγματος»

Την άποψη αυτή αντέκρουσε ο Μ. Φανουράκης επικαλούμενος το ισχύον Βασιλικό Διάταγμα της εργατικής νομοθεσίας το οποίο είναι πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους καθώς δεν προβλέπει τόσο εξοντωτικά πρόστιμα για πειθαρχικά παραπτώματα, όπως ο Οργανισμός της ΔΕΥΑΞ ούτε απόλυση μετά από 3 παραπτώματα: «Είναι σχήμα οξύμωρο. Η ΔΕΥΑΞ είναι υπεράνω του νόμου. Ξεπερνά το εργασιακό δίκαιο του Β.Δ. Το πειθαρχικό δίκαιο πρέπει να ακολουθεί την εργατική νομοθεσία. Αυτό που φέρατε δεν προστατεύει τους εργαζόμενους», είπε και πρότεινε να εκφραστεί το Δ.Σ. μόνο για τα προηγούμενα άρθρα και όχι για το άρθρο 28 που αφορά την εργατική νομοθεσία. Επ΄αυτού πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος και είπε πως: «Δεν μπορούμε να κόψουμε και να ράψουμε το Οργανισμό είτε θα εκφράσουμε σύμφωνη γνώμη είτε αρνητική».

Ν. Ανταμπούφης: «Είναι σαφής η σκοπιμότητα για πλήρη έλεγχο των εργαζομένων. Η ΔΕΥΑΞ δεν είναι …λόχος»

Ο Νίκος Ανταμπούφης τον χαρακτήρισε «Υβρίδιο»: «Είναι ένα υβρίδιο Κανονισμού που το ονομάζουμε Οργανισμό για να ξεφύγουμε τις συμπληγάδες της απόλυτης πλειοψηφίας», τόνισε και ανέδειξε όλα τα «σκοτεινά» κατά τον ίδιο, σημεία: «Αναγάγει τον γενικό Διευθυντή σε γενικό Δερβέναγα . Υπάρχουν και εργασιακά δικαιώματα κ. Σδρέβανε… Είναι σαφής η σκοπιμότητα για πλήρη έλεγχο των εργαζομένων. Η ΔΕΥΑΞ δεν είναι …λόχος», είπε και καταψήφισε.

Ι. Καμαρίδης: «Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ λειτουργεί μη σύννομα και εμείς δεν συζητάμε αποφάσεις ενός μη σύννομου οργάνου»

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης αρνήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία καταγγέλλοντας μη σύννομη λειτουργία και όπως ανέφερε ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της γιατί ενώ έχει παρέλθει το τρίμηνο δεν έχει οριστεί αντιπρόεδρος: «Πάτε να μπλέξετε τον Ιγιαννίδη σε θολά νερά. Παραιτήθηκε επειδή είναι αντιδήμαρχος και δεν μπορεί να είναι και αντιπρόεδρος στην ΔΕΥΑΞ αλλά δεν το λάβατε υπ΄όψιν. Το Δ.Σ. λειτουργεί μη σύννομα και εμείς δεν συζητάμε αποφάσεις ενός μη σύννομου οργάνου».

Γ. Κολλάρος: Θα το ψήφιζα αν αλλάξετε το άρθρο 29 και διορθώσετε τα ορθογραφικά λάθη…»

Ο κ. Κολλάρος είπε ότι θα έδινε σύμφωνη γνώμη με την προϋπόθεση να αλλάξει το άρθρο 29 και να διορθωθούν τα ορθογραφικά λάθη που παρατήρησε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ανταμπούφης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr