Την Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), στην Ξάνθη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή του Δ΄ ΣΣ, από τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος  Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των θρησκευτικών, πολιτειακών και πολιτικών αρχών της περιοχής και λοιποί προσκεκλημένοι.

Δηλώσεις Καμπά-Λαλούση

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του νέου Αρχηγού ΓΕΣ ο οποίος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, σε όσα παίρνει μαζί του από τη Θράκη:

Ο Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς σημείωσε: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδίδω τη διοίκηση του Δ’ ΣΣ καθώς έχω αναλάβει την αρχηγία του ΓΕΣ. Η Θράκη ήταν και θα είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος για τα εθνικά μας θέματα και ο στρατός πρέπει να είναι εδώ και να στηρίζει τις κοινωνίες ώστε να προχωράνε μπροστά ενωμένες, ανεξαρτήτως θρησκειών. Ευχαριστώ το θρακιώτικο λαό και τα στελέχη που με στήριξαν αυτά τα δύο χρόνια. Το Δ’ Σώμα Στρατού είναι η αιχμή του δόρατος της χερσαίας αποτροπής της χώρας, σημείωσε αναφερόμενος στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δ’ ΣΣ»

Στην ερώτηση, τι είναι αυτό που παίρνει μαζί του ως ανάμνηση και επίτευγμα από τη θητεία του Θράκη είπε: «Μετά από καιρό καταφέραμε κάποιους φοβισμένους ανθρώπους – που τους είχαμε φοβίσει εμείς οι ίδιοι- να τους ανοίξουμε και να ξαναγυρίσουν, να μας κοιτάξουν, να βλέπουν το Στρατό χωρίς να φοβούνται, να γνωρίζουν ότι είμαστε άνθρωποι σαν αυτούς. Αυτό ήταν που  χάραξε την καριέρα μου στη Θράκη.»

Ερωτηθείς για την αποστολή του Στρατού σημείωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις συντάσσονται με την πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσει να ανοίξει διαύλους ώστε να ομαλοποιήσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, μέρος αυτής της πολιτικής είμαστε και εμείς» Ως προς το στόχο του στο ΓΕΣ ανέφερε: Η πρώτη προτεραιότητα είναι να αυξήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα αλλά ,έστω και μέσα σε αυτή την εποχή, να καταφέρω τα στελέχη μας να ζουν πιο ανθρώπινα» είπε αναφερόμενος στους στόχους του στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ.

Ο νέος Διοικητή του Δ’ ΄Σώματος Στρατού, Χ. Λαλούσης, στις δηλώσεις του ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και νιώθω περήφανος που αναλαμβάνω αυτό το νευραλγικό ποόσο , υπόσχομαι ότι θα εκτελέσω στο ακέραιο το καθήκον μου. Έχω υπηρετήσει αρκετές φορές στη Θράκη και πιστεύω ότι με τη βόηθεια όλων θα φέρω σε πέρας την αποστολή . Διαδέχομαι έναν άξιο αξιωματικό όπως τον Αρχηγό ΓΕΣ, θα συνεχίσω στα βήματά του. Θα είμαι δίπλα στους κατοίκους της Θράκης, γνωρίζω την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της και ως Στρατός θα φροντίσουμε να στηρίξουμε και τις τοπικές κοινωνίες.»