Την επιτακτική ανάγκη για έμπρακτη στήριξη στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης υπογραμμίζει η Νατάσα Γκαρά με την ερώτηση που καταθέτει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με ακόμη 20 συναδέλφους της. Θέμα της ερώτησης οι ενέργειες στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη σύσταση ενός αντίστοιχου προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας όπως αυτό της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη.

Τόνισε μάλιστα η κ. Γκαρά ότι παρ’ όλες τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και με τον κ. Μέτιο και έχει τεθεί το θέμα των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην Περιφέρεια ΑΜΘ ειδικά στους νέους για να δρομολογηθούν προτάσεις, προγράμματα και συνέργιες με τα αρμόδια υπουργεία, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι ειδικά για  την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ ένα τέτοιο πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση, τόσο στους νέους εργαζόμενους, όσο και στις υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη από στελέχωση προσωπικού.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Θέμα: «Αντιμετώπιση της ανεργίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης»

Πληροφορηθήκαμε σήμερα για το Ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας για νέους επιστήμονες στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο ενεργοποιείται άμεσα από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και υπογραμμίζουμε την εξαιρετική σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση των περιοχών της επικράτειας, που χρήζουν έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία, για την ενίσχυση της οικονομίας τους.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Υπουργείο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στοχευμένα σε μια μόνο Περιφέρεια, δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις του υπουργείου Εργασίας αλλά και από πόρους της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται μέσα στις τρεις πρώτες Περιφέρειες, οι οποίες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδίως στους νέους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 2 χρόνια τα ποσοστά αυτά μειώθηκαν σημαντικά (19,6% από 22,4% το 2016) και πρόσφατα αποτυπώθηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018, αλλά τα ποσοστά συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα. Εκτός αυτού, ο Νομός Έβρου, λόγω και της γεωγραφικής του θέσης, είναι αυτός που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα οικονομικής ανάπτυξης και εργασιακής απορρόφησης, καθώς οι εξαιρετικά ανταγωνιστικές γείτονες χώρες σε επίπεδο τιμών και φθηνού εργατικού δυναμικού, αποτελούν έναν σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, σημειώνεται η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της εργασίας σε ολόκληρη την Περιφέρεια της ΑΜΘ, και η έμπρακτη στήριξη από τη μεριά του Υπουργείου Εργασίας, ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου καλούμαστε να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, θέτοντας πολλαπλασιαστές τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στις τοπικές οικονομίες.

Επειδή, το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε ουσιαστική σύμπραξη του Υπουργείου Εργασίας και της αντίστοιχης Περιφέρειας,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

– Σε ποιές ενέργειες προχώρησε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη σύσταση αντίστοιχου προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας ή αντίστοιχων άλλων δράσεων;

– Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη, δεδομένων των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών ανεργίας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Εμμανουηλίδης Δήμητρης

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Θελερίτη Μαρία

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

Καΐσας Γιώργος

 

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

 

Καραγιαννίδης Χρήστος

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Μανιός Νίκος

 

Μορφίδης Κώστας

 

Μουμουλίδης Θέμης

 

Παπαδόπουλος Νικόλαος

 

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Ρίζος Δημήτρης

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Τσόγκας Γιώργος