Ανακοίνωση με αφορμή τη στοχοποίηση καθηγητή του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη τοποθέτηση από τα σωματεία της εκπαίδευσης, εξέδωσε  Αγωνιστική Συσπείπρωση Εκπαιδευτικών Ξάνθης, παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ:

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς άμεσα να καταδικάσουν την αναγραφή των εμετικών συνθημάτων της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης  στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης.

Είναι προφανές πως οι νεοναζί ενοχληθήκανε ιδιαίτερα από το γεγονός πως σε αυτό το σχολείο φάγανε πόρτα από τους μαθητές στην προσπάθειά τους το προηγούμενο διάστημα να χύσουν το εθνικιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο.          Η μαζική γενική συνέλευση που είχε αποτρέψει την απόπειρα κατάληψης με εθνικιστικά συνθήματα, η ανάρτηση πανό με το σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τα σχολεία – Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών», η αποφασιστική στάση πολλών καθηγητών και καθηγητριών του σχολείου που αντιτάχθηκαν στην προσπάθειά  τους φαίνεται πως έχει γίνει καρφί στα μάτια τους.

Η απομόνωση του νεοναζιστικού μορφώματος  είναι  υπόθεση  κάθε εκπαιδευτικού, γονιού, μαθητή,  του εκπαιδευτικού, γονεϊκού, μαθητικού κινήματος.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση μέσα στα σχολεία! Είναι χρέος των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούν το σχολείο και τη νέα γενιά από το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού. Κανείς να μην ανεχτεί στάσεις και θέσεις που αφήνουν χώρο στο φούντωμα αντιδραστικών αντιλήψεων. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, για την αληθινή ιστορία που κρύβουν τα σχολικά βιβλία. Να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων. Να γνωρίσουν οι μαθητές μας τις εικόνες ολέθρου από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πεινασμένα παιδιά της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα καμένα χωριά από τους Γερμανούς, το Δίστομο, την Κάνδανο και τον Χορτιάτη.

Αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού! Όταν φουντώνει ο τσακωμός ανάμεσα στους καπιταλιστές για να τα κέρδη τους, όταν προετοιμάζονται για νέους πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τότε είναι που ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον εθνικισμό και το φασισμό, τότε είναι που βγάζουν από τα λαγούμια τους τους φασίστες, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του σύστηματός τους: Δηλαδή να αθωώσουν το κεφάλαιο, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστές και να σπείρουν το δηλητήριο του μίσους και της διχόνοιας ανάμεσα στους λαούς. Δεν είναι τυχαίες οι δεκάδες ερωτήσεις των Χρυσαυγιτών βουλευτών για να στηρίξουν τους εφοπλιστές, η σιγή ασυρμάτου για το ρόλο του ΝΑΤΟ και η στήριξη τους στον Τραμπ.

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν εμπειρία από το πώς αξιοποιήθηκαν οι εθνικισμοί και οι αλυτρωτισμοί, όπως για παράδειγμα τη δεκαετία του ́90.  Διέλυσαν μια ολόκληρη χώρα (την πρώην Γιουγκοσλαβία), γέμισαν αίμα και πόνο την περιοχή μας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ– ΝΑΤΟ – Ε.Ε που τώρα ξεπλένονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την υλοποίηση αυτών των ματωμένων σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έγινε.

 Το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό κίνημα και το ταξικό του περιεχόμενο, θα απομονώνεται η επιρροή των φασιστικών κι εθνικιστικών οργανώσεων, θα αποκαλύπτεται ο ρόλος τους στις συνειδήσεις των εργαζομένων, των  νέων.