Στην τακτική ανάκριση παραπέμπτονται πλέον οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των χειρισμών σε βάρος του Καθηγητή Β. Τσαουσίδη που είχαν αρχικά παραπεμφθεί σε πλημμεληματικό βαθμό. 

Πρόκειται για την υπόθεση των 10 Καθηγητών, μελών της Επιτροπής Ερευνών και Αξιολογητών που κατηγορούντα για μεθοδεύσεις σε βάροςτου ερευνητικού προγράμματος του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Ξάνθης Βασίλη Τσαουσίδη.

Αρχικά σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος και παραπέμφθηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ροδόπης τον Απρίλιο. Όμως σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, στο αδίκημα της παράβασης έχει προστεθεί και αυτό της κακουργηματικής απιστίας. Έτσι η δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, παραπέμπεται στην κύρια ανάκριση.

Η παραπομπή της υπόθεσης για κακούργημα φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει και νέες εξελίξεις όπως η πειθαρχική διαδικασία ή τυχόν παρεμβάσεις από την πλευρά του Υπουργού Παιδείας ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι αν οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση συνεχίσουν να ασκούν ή όχι διοικητικά καθήκοντα, εφόσον κατέχουν ανάλογες θέσεις.