Εννιά μήνες μετά την οριστική παύση από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου του πρώην πρύτανη του ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνη εξαιτίας του σκανδάλου της σίτισης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε δέκα μέλη της πρώην διοίκησης του Δημοκρίτειου.

Πρόκειται για διώξεις των μελών της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που με τις πράξεις τους φέρονται να προκάλεσαν επελθούσα ζημιά του Δημοσίου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς αποφάσισαν την οριστική αναστολή δύο ερευνητικών προγραμμάτων (τα μεγαλύτερα που πήρε ποτέ το ΔΠΘ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλη Τσαουσίδη, τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει το θέμα (15.10.2016, «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» στο Δημοκρίτειο Θράκης) δημοσιεύοντας στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες, οι οποίες έδειχναν πως η πρυτανική αρχή του Αθ. Καραμπίνη στοχοποιούσε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που τόλμησαν δημοσίως να εκφέρουν διαφορετική άποψη, αμφισβητώντας τα έργα και τις ημέρες της τότε πρυτανικής αρχής, ειδικά για το θέμα της σίτισης των φοιτητών.

Ηταν η περίοδος κατά την οποία διατάσσονταν αλλεπάλληλες ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών, καθηγητές παραπέμπονταν για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονταν στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονταν και άνθρωποι στέλνονταν στους τοπικούς εισαγγελείς.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ, του πορίσματος του ΣΔΟΕ και κυρίως του ΣτΕ (απόφαση 84/2018 κατά Καραμπίνη) αποδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου δεν λειτούργησαν ούτε ακαδημαϊκά ούτε δημοκρατικά και δεν αντιστάθηκαν στη μεθόδευση της τότε διοίκησης.

«Πολύ σύντομα η Δικαιοσύνη θα αποδώσει στον καθένα το μερίδιο της ευθύνης του: θα αποδειχθεί ποιος, πώς και γιατί μεθόδευσε τις δυσμενείς αποφάσεις σε βάρος μου και σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στην ακαδημαϊκή και θεσμική απαξίωση του Πανεπιστημίου και των οργάνων του. Η παρέμβαση αυτή της Δικαιοσύνης είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου να εγγυηθούν τις βασικές προϋποθέσεις του αυτοδιοίκητου» δηλώνει ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης.

Ο ίδιος προσθέτει πως το ίδρυμα οφείλει «να απομονώσει αυτούς που μολύνουν ακόμη την ακαδημαϊκή ζωή και να τους καταλογίσει την ηθική και οικονομική ζημία που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο και τα μέλη του. Τότε πλέον δεν θα είναι εφικτό η διοίκηση παράνομα και αυθαίρετα να διακόπτει διεθνή ερευνητικά έργα που αποτελούν σπουδαία τιμή και διεθνή αναγνώριση για τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, να καταγγέλλει και να τιμωρεί καθηγητές, στερώντας τους το δικαίωμα της απολογίας, να στέλνει σε δημόσιες υπηρεσίες εντολές για παρακράτηση μισθών καθηγητή, επειδή αυτός πραγματοποιεί επιστημονική ομιλία στη ΝΑSΑ, το ΜΙΤ και το Κέμπριτζ».

Στις 18 Απριλίου

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι «παραβίασαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους (Π.Δ. 423/1981) περί αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης και διενέργειας κάθε απαραίτητης πράξης προς εξασφάλιση χρηματικών πόρων, αποκόπτοντας το Δημοκρίτειο από τη διαχείριση των προγραμμάτων με τις επωνυμίες SENSKIN και UMOBILE και τη χρηματοδότηση αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδικαιολογήτως και με μόνο σκοπό να βλάψουν τον καθηγητή Β. Τσαουσίδη, αποστερώντας του την επιστημονική και οικονομική διαχείριση υπό την ιδιότητα του επιστημονικά υπεύθυνου». Επιπλέον το κατηγορητήριο κάνει λόγο για «ψευδείς και κατασκευασμένες αποφάσεις» της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ.

Η δίκη έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης. Στο θέμα του σκανδάλου της σίτισης εκκρεμούν εδώ και καιρό τόσο οι αποφάσεις του πειθαρχικού των μελών ΔΕΠ όσο και η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.