Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ TOP NEWS Αντίδραση Συλλόγου Φοιτητών για τους βανδαλισμούς στην Κοσμητεία

Αντίδραση Συλλόγου Φοιτητών για τους βανδαλισμούς στην Κοσμητεία

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης πήρε θέση μετά την επίθεση αγνώστων στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής.

Την Παρασκευή 18/12 9 η ώρα το πρωί, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά έκαναν επίθεση στο κτίριο της Κοσμητείας στο Προκάτ. Εκεί ανοίχτηκε πυροσβεστήρας και προχώρησαν σε υλικές ζημιές στο γραφείο του κοσμήτορα, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον χώρο της κοσμητείας.  Ακόμα γράφτηκε σύνθημα προάσπισης των φοιτητικών αναγκών.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε σε μια συνεχόμενη κίνηση υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων του. Πιο συγκεκριμένα της δωρεάν-δημόσιας σίτισης για όλους. Πρόκειται για έναν αγώνα που πυροδότησε 3 βδομάδες καταλήψεων, κινητοποιήσεων, δράσεων και που οδήγησε τον Σύλλογο να κατέβει στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην Αθήνα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των μελών του, μαζί και με άλλους συλλόγους που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Όλες οι παραπάνω κινήσεις αποφασίστηκαν στην βάση των αμεσοδημοκρατικών μαζικών διαδικασιών του Συλλόγου (Γενικές Συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια), εκεί ακριβώς που οι φοιτητές βρίσκονται για να συζητήσουν για την επίθεση που δέχονται τόσο σε επίπεδο φοιτητικής καθημερινότητας, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής προοπτικής κλπ., και να αποφασίσουν πως θα απαντήσουν.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως δεν έχει κλείσει, καθώς οι δεσμεύσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και της διοίκησης δεν έχουν γίνει πράξη. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως ο Σύλλογος έχει χρέος να συνεδριάσει και να κινητοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να πάρει αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει και τελικά πως θα μπορέσει να διασφαλίσει τα ενιαία φοιτητικά συμφέροντα απέναντι στην επιθετική κίνηση του κράτους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια , την οποία υπογράφουν «Φοιτητές-Φοιτήτριες για την ταξική αντεπίθεση» μόνο ως αντιπαραθετική στην κίνηση του ΣΦΞ μπορεί να χαρακτηριστεί. Γιατί δεν ασκεί καμία ουσιαστική πίεση είτε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ είτε στη διοίκηση του πανεπιστημίου και στο Υπουργείου Παιδείας. Αλλά, αντίθετα, έρχεται να συνεχίσει αυτόκλητα τον αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, ρίχνοντας νερό στο μύλο όσων θέλουν το ακαδημαϊκό άσυλο αποστειρωμένο από πολιτικές και συνδικαλιστικές διεργασίες.

Ουσιαστικά θέλει να υποκαταστήσει την λειτουργία των συλλογικών οργάνων, ενώ  λειτουργεί ενάντια στις αποφάσεις και δράσεις του Συλλόγου μας, καθώς πάνω σε τέτοιες κινήσεις στηρίζονται τα επιχειρήματα για κατάργηση του ασύλου και άρα της πιο άμεσης και επιθετικής επιβολής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, αφού το άσυλο αποτελεί βασικό κινηματικό εργαλείο για τις διεκδικήσεις των φοιτητών διαχρονικά.

Είδαμε και το προηγούμενο διάστημα (Πόρισμα Παρασκευόπουλου) πως η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο το άσυλο, θέλοντας επί της ουσίας να ποινικοποιήσει τους αγώνες των φοιτητών, όπως και την στάση άλλων κομμάτων-παρατάξεων όπως η ΝΔ, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ κτλπ, που ζητάν την άμεση κατάργηση του.

Είναι μια κίνηση που δεν έχει αποφασιστεί στην βάση των διαδικασιών του Συλλόγου αλλά αποφασίστηκε στον κύκλο κάποιων «επαναστατών-φωστήρων» και αποτελεί κίνηση εκτόνωσης, ενώ ως αποτέλεσμα έχει την συκοφάντηση του αγώνα που έδωσαν οι φοιτητές το προηγούμενο διάστημα. Ήδη η διοίκηση χρησιμοποιεί αυτό που έγινε για να συκοφαντήσει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και σίγουρα αυτό αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς κράτος και καθεστωτικές παρατάξεις θα το χρησιμοποιήσουν για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της επίθεσης απέναντι στο κόσμο των σχολών. Ούτως ή άλλως ο ρόλος της διοίκησης είναι να εφαρμόζει τις αντιλαικές πολιτικές στο πανεπιστήμιο, μέσω των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.

Οι μόνοι που χρεώθηκαν το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου, όπου η πλειοψηφία αυτών εργάζεται σε άθλιες συνθήκες κι αποτελεί σύμμαχο κομμάτι για εμάς. Κάτι το οποίο απέδειξαν έμπρακτα οι μάγειρες ακόμη μια φορά στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Τέτοιες πρακτικές είναι ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, τις αποφάσεις του και τις δράσεις του. Αυτές οι κινήσεις θα μας βρουν μπροστά κι απέναντι τους .Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστείλει και να συκοφαντήσει τις αποφάσεις του Συλλόγου. Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει την συγκεκριμένη κίνηση και πρέπει να μην αποπροσανατολιστεί από αυτές τις πρακτικές αλλά αντίθετα να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την υλοποίηση των αποφάσεων του στο έπακρον.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών

Καταγγέλλουμε την επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων στο γραφείο της
Κοσμητείας το πρωί της Παρασκευής 18/1. Τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες
ουδέ μία σχέση έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τα αιτήματα των
φοιτητών, ίσα-ίσα είναι βούτυρο στο ψωμί τόσο της κυβέρνησης που είδαμε και
το προηγούμενο διάστημα με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου πως
βάζει στο κάδρο το άσυλο θέλοντας επί της ουσίας να ποινικοποιήσει τους
αγώνες των φοιτητών με το πρόσχημα τέτοιων ενεργειών, όσο και άλλων
κομμάτων όπως η ΝΔ που ζητά την άμεση κατάργηση του ασύλου. Η πραγματική
απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που
αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως το οξυμένο ζήτημα της λέσχης, είναι η
μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών κόντρα στην πολιτική αυτής όσο και
των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζουν ζωές και δικαιώματα για τα
κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.