Δίωξη σε βάρος 10 καθηγητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Ροδόπης για τους χειρισμούς σε βάρος του Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη πριν από λίγα χρόνια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας διώκει μέλη ΔΕΠ για τα οποία ο καθηγητής δεν κατέθεσε μήνυση.

Ο ίδιος ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Ξάνθης μετά τις εξελίξεις, με ανάρτησή του κάνει λόγο για μεθοδεύσεις σε βάρος του που πλέον αποκαλύπτονται, μετά και τη δικαίωσή του από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και σημειώνει την θετική διάσταση της παρέμβασης της Δικαιοσύνης, ώστε σύντομα να αποκατασταθεί η δημοκρατική και ακαδημαϊκή λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά:

Η ποινική δίωξη για “κατασκευασμένα πορίσματα και αποφάσεις” κατά 10 μελών της διοίκησης του ΔΠΘ “με μόνο σκοπό να βλάψουν τον Καθηγητή Βασίλειο Τσαουσίδη” έρχεται δύο χρόνια μετά την πρωτοφανή για τα ακαδημαϊκά χρονικά μεθόδευση που οδήγησε στην καταγγελία και διακοπή των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών έργων που είχε ποτέ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ και του πορίσματος του ΣΔΟΕ που με δικαιώνουν, αποδεικνύει ότι τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου δε λειτούργησαν ούτε ακαδημαϊκά ούτε δημοκρατικά και δεν αντιστάθηκαν στην μεθόδευση της τότε διοίκησης.

Πολύ σύντομα η δικαιοσύνη θα αποδώσει στον καθένα το μερίδιο της ευθύνης του: θα αποδειχθεί ποιος, πώς και γιατί μεθόδευσε τις δυσμενείς αποφάσεις σε βάρος μου και σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στην ακαδημαϊκή και θεσμική απαξίωση του Πανεπιστημίου και των οργάνων του. Η παρέμβαση αυτή της δικαιοσύνης είναι το θλιβερό αποτέλεσμα της αδυναμίας των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου να εγγυηθούν τις βασικές προϋποθέσεις του αυτοδιοίκητου. Αποτελεί όμως πλέον αναγκαία εξέλιξη για το πανεπιστήμιο, ώστε αυτό να τιμήσει τις ακαδημαϊκές και να θωρακίσει τις δημοκρατικές αξίες.

Να απομονώσει αυτούς που μολύνουν ακόμη την ακαδημαϊκή ζωή και να τους καταλογίσει την ηθική και οικονομική ζημία που προκάλεσαν στο Πανεπιστήμιο και τα μέλη του. Τότε πλέον δεν θα είναι εφικτό η διοίκηση παράνομα και αυθαίρετα να διακόπτει διεθνή ερευνητικά έργα που αποτελούν σπουδαία τιμή και διεθνή αναγνώριση για τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, να καταγγέλλει και να τιμωρεί καθηγητές στερώντας τους το δικαίωμα της απολογίας, να στέλνει σε δημόσιες υπηρεσίες εντολές για παρακράτηση μισθών καθηγητή, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη απουσία την επιστημονική ομιλία στη ΝΑΣΑ, το ΜΙΤ και το Κέμπριτζ.