Από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού Ελλάδας της Ε.Μ.Υ., από την Πέμπτη 3.1.2019 αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές.

Οι οδηγοί που προτίθενται να μετακινηθούν τόσο κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όσο και στους κάθετους άξονες Καστοριάς, Ευζώνων, Σερρών και Νυμφαίας Ροδόπης, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Πριν το ταξίδι τους οι οδηγοί πρέπει:

– Να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού και για τυχόν κυκλοφοριακούς περιορισμούς στη διαδρομή τους.

– Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.).

– Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.

– Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.

 

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης πρέπει:

– Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.

– Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.

– Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

– Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

– Να τηρούν και παρακολουθούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.

– Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.

– Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

 

Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή ισχυρών ανέμων.

 

Οι οδηγοί που κινούνται επί της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.