Με το Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Δήμο Ξάνθης καθώς αναλαμβάνει επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για την Ξάνθη”

Την ανακοίνωση έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης στο «καφεποτείο Φίλοιστρον», ο απερχόμενος επικεφαλής της παράταξης Νίκος Ανταμπούφης, παρουσία, μεταξύ άλλων, των βουλευτών Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρη Στογιαννίδη, των υποψηφίων δημάρχων Άρη Βέρρου (Καβάλα) και Κώστα Κάβουρα (Ίλιον), και του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και δημοτικού συμβούλου Καβάλας, Σωτήρη Σωτηριάδη.
Στην ομιλία του, ο συντονιστής της κομματικής οργάνωσης Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Χατζηθεοδώρου, αφού σημείωσε ότι θεωρεί «μεγάλη χαρά, τιμή και ευθύνη που ο πολιτικός χώρος μου μού δίνει την ευκαιρία να παλέψω για το Δήμο μας μέσα από αυτό το μετερίζι», τόνισε ότι «ο Δήμος μας έχει ανάγκη από αλλαγή σελίδας.  Θέλουμε να φτιάξουμε την  πόλη που μας αρέσει  να ζούμε.
Μια πόλη Δημοκρατική χωρίς πολίτες α’ και β’ κατηγορίας, που θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.
Μια πόλη  ανθρώπινη χωρίς φιέστες γύρω από  το Δημαρχιακό μέγαρο και την κεντρική πλατεία αλλά με φροντίδα για όλες τις γειτονιές της. Μια πόλη με φροντίδα για  όλα αυτά που φαίνονται μικρά αλλά αποτελούν όρους αξιοπρέπειας για τη ζωή των πολιτών. Δημόσιοι χώροι, καθαριότητα, στάθμευση,  σχολεία, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια,  ποδηλατόδρομοι, φωτισμός,  προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία αλλά και στους νέους γονείς και στους ηλικιωμένους.
Μια πόλη αλληλέγγυα, όπου ο Δήμος θα είναι ένα πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ένας Δήμος με ενισχυμένες κοινωνικές δομές, που θα  λειτουργούν αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
Μια πόλη σύγχρονη, με σεβασμό στο περιβάλλον, και σε διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο και την επιστημονική κοινότητα. Θέλουμε έναν Δήμο οικονομικά αυτάρκη με  διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του».
Να ορθώσουμε τείχος στον ρατσισμό
Περιγράφοντας την πόλη που οραματίζεται η παράταξή του, είπε πως «η πόλη που θέλουμε να ζούμε σέβεται την πολυπολιτισμική της φυσιογνωμία και είναι ανοιχτή απέναντι σε όλους τους συνδημότες μας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είμαστε περήφανοι για την συνύπαρξη διαφορετικών πληθυσμών στο τόπο μας. Αυτός είναι πλούτος και στοιχείο της ταυτότητάς του. Η πόλη που θέλουμε να ζούμε, θέλουμε να ορθώνει τείχος στον ρατσισμό, στον φασισμό, στην ξενοφοβία, στην ομοφοβία, στις αντιλήψεις εκείνες που στοχοποιούν και θέτουν στο περιθώριο κάθε τι το διαφορετικό.
Παρεμβαίνουμε, μέσα από την παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη», γιατί δεν ανεχόμαστε την απαξίωση των θεσμών από αιρετούς – επαγγελματίες, οι οποίοι υποβαθμίζουν τους θεσμούς, πολιτευόμενοι υπέρ προσωπικών στόχων ή/και υπέρ τοπικών συμφερόντων, μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πεδίο στήριξης στενά κομματικών επιλογών αυθαιρετώντας ενάντια στη θέληση των πολιτών».
Νέο, συμμετοχικό εκλογικό τοπίο
Αναφερόμενος στο νέο νομικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ότι «οι δημοτικές εκλογές του 2019 διεξάγονται σε ένα εντελώς νέο εκλογικό τοπίο, που διαμορφώνει η εφαρμογή της απλής αναλογική στην Τ.Α. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο Δήμου, που διογκώθηκε με τον «Καλλικράτη», έρχεται να αναμετρηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, η οποία έρχεται να ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της Τ.Α. με νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Ενισχύει τη συμμετοχή, καθώς αυτή έχει, πια, αντίκρισμα στα όργανα εκπροσώπησης και δεν συνθλίβεται κάτω από πλαστές πλειοψηφίες, που τροφοδοτούν τον συγκεντρωτισμό, την αλαζονεία και την απόσυρση των πολιτών από τα κοινά.
Αντίπαλός μας λοιπόν, εκτός από το συνεχώς ανακυκλούμενο παλαιό αυτοδιοικητικό προσωπικό, που θεωρεί ότι ο «Δήμος του ανήκει», είναι και οι λογικές της εγκατάλειψης, της αποχής, της αίσθησης της παραίτησης, της μοιρολατρίας, της αντίληψης ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας, ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή.
Η συμμετοχή του κόσμου είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και η πόλη δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς αυτήν.
Η μεγαλύτερη νίκη μας θα είναι εάν ο κόσμος, που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα, επιλέξει να εμπλακεί και να συζητήσει για το μέλλον της πόλης του. Το σύστημα της απλής αναλογικής αφήνει τα θεσμικά περιθώρια για αυτό.
Είμαστε αντίθετοι στις υποτιθέμενες ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Στην πραγματικότητα, μέσα από μια ψευδεπίγραφη ανεξαρτησία, κρύβουν τους δεσμούς εξάρτησής τους, με αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές δυνάμεις και παραδόσεις. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ισόβια πολιτικά πρόσωπα, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κρατηθούν στην εξουσία. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, για τον οποίο αντιστέκονται σθεναρά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. Αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν αυτή την αντίληψη.
Κι αφού αυτοί δεν θέλουν να αλλάξουν, ήρθε η ώρα να τους αλλάξουμε εμείς.
Απ’ την άλλη, εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την πολιτική μας ταυτότητα -δεν ζητήσαμε όμως και πολιτικά φρονήματα. Στην δημοτική μας κίνηση χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες. Όλοι όσοι αγαπάνε την πόλη τους και την έχουν φανταστεί διαφορετική. Όλοι όσοι οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι σε μερικές μέρες θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου πυρήνα της δημοτικής κίνησης, και κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες σε συστράτευση.