Το σπίτι της δασκάλας του Πιάνου Αλτουνιάν, στην Ξάνθη, όπου γνώρισε τον κόσμο της Μουσικής ο Μάνος Χατζιδάκις, κινδυνεύει με κατάρρευση στην Ξάνθη.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ που δημοσιεύει σχετικό φωτογραφικό υλικό, το σπίτι που βρίσκεται απέναντι από το Ναό Αγ. Γεωργίου, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά.  Κυρίως το χαρακτηριστικό “σαχνισί” της μακεδονικής τεχνικής (ή έρκερ) που ίπταται πάνω από το δρόμο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το συγκεκριμένο κτίριο παρουσιάζει εδώ και χρονια φθορές και έχει προκαλέσει την ανησυχία των περιοίκων αλλά η κατάσταση παραμένει ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα παρεμβάσεις αποκατάστασης και διάσωσης.  Πέρα από το αισθητικό, σημαντικό είναι το ζήτημα της ασφάλειας για τους διερχόμενους. Λόγω της φύσης τους αρκετά τέτοια αρχιτεκτονικά στοιχεία σε κατοικίες της Παλιάς Πόλης έχουν υποστεί ζημιές και κινδυνεύουν, συχνά λόγω και της επαφής με διερχόμενα οχήματα.

Αποκλείστηκε ο δρόμος

Ο Δήμος έχει αποκλείσει τη συγκεκριμένη οδό προσωρινά ενώ το ερώτημα είναι τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια για την αποκατάσταση του κτιρίου και της κυκλοφορίας στην οδό.

Η αρμένισσα δασκάλα του Πιάνου Άννα Αλτουνιάν ήταν ιδιαίτερα φημισμένη την εποχή του μεσοπολέμου. Σε αυτήν έκανε τα πρώτα μαθήματα πιάνου ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις ενώ η συμβολή της στην ανάδειξη της μουσικής ιδιοφυίας του μεγάλου συνθέτη θεωρείται καθοριστική.