Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην εκδήλωση για το Ιnterreg στο ξενοδοχείο Elisso, που ήταν και η πρώτη πολιτική παρέμβαση του Υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη στην περιοχή του, μετά την ανάληψη των καθηκόντων.

Παρόντες εκτός από τα μέλη της Επιτροπής που είναι ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος και η Αντιπεριφερειάρχης Κ. Αλατζά, ο Βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Μπούτος. Παρότι δεν υπήρχαν επίσημες προσκλήσεις παρόντες από την αυτοδιοίκηση ήταν ο Δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρέβανος, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης-Ξάνθης Στάθης Κεφαλίδης, τα γραφεία συμβούλων ΦΜ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και ENA Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Αλλά και πρόσωπα χωρίς θεσμική ιδιότητα αλλά με πολιτικό νόημα ως παρουσίες, όπως ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας (που διασταυρώθηκε και χαιρετήθηκε εγκάρδια με τον Περιφερειάρχη), ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αβδήρων Νίκος Χατζόπουλος και άλλοι. Επίσης ήταν πάρα πολλοί οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, χωρίς κομματική ταυτότητα αλλά από όλο το δημοκρατικό κόσμο, όπως μπορούσε να διαπιστώσει κανείς. Άλλωστε δεν υπήρξε καμία κομματική κινητοποίηση του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να μην διαταραχθεί ο θεσμικός  και υπηρεσιακός χαρακτήρας της εκδήλωσης.

Στην Ξάνθη βρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια, οι επιστημονικοί συνεργάτες και το Πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Οικονομίας προκειμένου να έχουν επαφές με εκπροσώπους φορέων, Δήμους, Συμβούλους και άλλους ενδιαφερόμενους και να παράσχουν στοιχεία, πληροφορίες και κάθε δυνατή συνεργασία για την προώθηση τοπικών υποθέσεων, προγραμμάτων κλπ

Επί της ουσίας, από τη συνεδρίαση και την έγκριση της επόμενης πρόσκλησης προκύπτει ότι για πρώτη φορά τα προγράμματα Ιnterreg χρηματοδοτούν επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για κοινά project και αυτό είναι ένα μέτρο για την αλλαγή της φιλοσοφίας που επιχειρείται, σύμφωνα με τον Σ. Γιαννακίδη. Σταδιακά εντάσσονται δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να υπάρχει χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Tα παράπονα των Επιμελητηρίων ότι δεν προσκλήθηκαν έθεσε ο Χρήστος Μέτιος μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Παρακολούθησης στο ξενοδοχείο Elisso. Παίρνοντας το λόγο η Προεδρεύουσα της Επιτροπής, Προϊσταμένη της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, Αγγελική Μπουζιάνη, εξήγησε ότι στην Επιτροπή καλούνται αποκλειστικά και μόνο μέλη που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφους. Όπως σημείωσε, τα Επιμελητήρια συμμετείχαν στη διαβούλευση του προγράμματος ως θεσμικοί φορείς.

Μπορεί να υπήρξαν παράπονα από τα Επιμελητήρια αλλά από τη νέα χρονιά θα υπάρχουν άλλα 8 εκατομμύρια μόνο για κοινές δράσεις Επιμελητηρίων και άλλων φορέων της περιοχής. Πάντως αυτό που αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες είναι ότι τα Επιμελητήρια μπορούν πλέον να γνωσοτοποιήσουν στα μέλη τους τις ευκαιρίες που προφέρει το πρόγραμμα Interreg, έστω σε μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή.

Την ευκαιρία να συναντήσουν τον Ξανθιώτη Υφυπουργό Σ. Γιαννακίδη είχαν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι, που εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του στην Ξάνθη και εξέθεσαν τα  ζητήματα που τους απασχολούν. Ανάμεσά τους το Δίκτυο των Συνδέσμων Βιομηχάνων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης και άλλοι φορείς.

Δεν έλειψε από τις δημόσιες αναφορές αλλά και τις κατ ιδίαν επαφές των δύο Υφυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της οργανωμένης επίθεσης κάποιων κύκλων σε βάρος των βουλγαρικών επενδύσεων στον τουρισμό της περιοχής και κυρίως στην παραλιακή περιοχή της Ξάνθης. Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο ότι αυτή η δράση συνδυάζεται με την “υποστήριξη” κοινοβουλευτικών ερωτήσεων της Χρυσής Αυγής.

Η ελληνική πλευρά “εκπέμπει” θετικό σήμα στις βουλγαρικές επενδύσεις και τις υποδέχεται με ικανοποίηση. Η νομιμότητα ισχύει για όλους, είναι το μότο της ελληνικής πλευράς, αλλά αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν υπηρεσίες, πολιτικοί, επιχειρηματίες κλπ ότι ισχύει για όλους τους πολίτες και όλες τις ιδιοκτησίες και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά και διαφορετικά ανάλογα με την προέλευση του ιδιοκτήτη…

Η  φιλοξενία των Βούλγαρων Επισκεπτών και της Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης της γείτονος καθώς και των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης από την ελληνική πλευρά ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας με ξενάγηση στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Μιχάλη Πουσπουρίκα ενώ το πρωί της Τρίτης η ΦΕΞ φρόντισε για ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και το Λαογραφικό Μουσείο.