Με τίτλο “150 ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!” η Αυτόνομη Παρέμβαση Ξάνθης ασκεί έντονη κριτική στο πρόγραμμα που παρουσίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία.

Αναλυτικά:

Παρουσιάστηκε το Σάββατο 24/11/18 το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία, ένα πρόγραμμα με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο, που φαίνεται να έχει υπαγορευτεί από τον ΣΕΒ, και τους σχολάρχες με απροκάλυπτο  στόχο τη μετάλλαξη της δημόσιας εκπαίδευσης από κοινωνικό αγαθό, που δικαιούνται όλοι, σε  εμπόρευμα η τιμή του οποίου θα διαμορφώνεται και θα εξαρτάται από την αγορά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 λέξεις αναβάθμιση, ελευθερία, καινοτομία, αυτονομία, αριστεία, πρότυπα, διαστρέφονται και χάνουν το αληθινό τους νόημα, καθώς ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες του προγράμματος της Ν.Δ. :

 

Οικονομική αυτονομία σχολείου με όρους που θυμίζουν πολυεθνική εταιρεία. Έσοδα σχολείων από εκμετάλλευση και ενοικίαση χώρων τους. Άσκηση ανήλικων μαθητών σε επιχειρήσεις. Αξιολόγηση και διοίκηση σχολείων με θεσμοθέτηση οργάνου διοίκησης από Διευθυντές, Υποδιευθυντές, Γονείς, Δήμο. Το μοντέλο που «οραματίζεται» ο κ. Μητσοτάκης για το Δημόσιο Σχολείο έχει συγκεκριμένη δομή: Αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, «αυτονομία» και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια (χορηγοί με προοπτική να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών), πρόσληψη μάνατζερ για διευθυντές, πρόσληψη προσωπικού από τις σχολικές μονάδες, άρση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών. (Από δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη στην 83η ΔΕΘ:  «Η Παιδεία έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, στη διαχείριση πόρων, στην επιλογή διδακτικού προσωπικού, στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε από την τυραννία του ωρολογίου προγράμματος»).

 

Κουπόνια (vouchers) στους γονείς για «ελεύθερη» επιλογή δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου και ανάλογη με τον αριθμό των κουπονιών χρηματοδότηση των σχολείων. Πολιτική που έχει αποτύχει όπου κι αν εφαρμόστηκε, γιατί ενώ υποτίθεται ότι στοχεύει στη μετατόπιση πόρων προς τα σχολεία και τους μαθητές των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, στην πραγματικότητα, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία: στρέφει τους γονείς προς τα ιδιωτικά, κατηγοριοποιεί και αποδυναμώνει αισθητά τα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να οδηγούνται σε κλείσιμο και να διευρύνονται οι εκπαιδευτικές ανισότητες. 

 √ Επαναφορά της καταργημένης ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και σύνδεση με μισθολογική εξέλιξη,

 Εξωτερική αξιολόγηση σχολείων και ανάλογη χρηματοδότηση, σχολεία δηλαδή και πανεπιστήμια που θα αναζητούν πόρους και χορηγούς

Προσλήψεις εκπαιδευτικών «στο βαθμό που τα δημοσιονομικά της χώρας μας το επιτρέπουν, στο βαθμό που θα έχουμε μελετήσει αναλυτικά τις ανάγκες, τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε εκπαιδευτικής μονάδας». Με άλλα λόγια, διαιώνιση της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας.

Απορρόφηση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου από τους παιδικούς σταθμούς. Ας θυμηθούμε ότι το Δίχρονο Νηπιαγωγείο καταψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία που συμπλέει στο θέμα αυτό με την ΚΕΔΕ που διεκδικεί τα Νηπιαγωγεία στους Δήμους.  

√  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για κάλυψη κενών στα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών.   

√ «Ελευθερία» (ασυδοσία) στην Ιδιωτική εκπαίδευση με την «κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων Φίλη- Γαβρόγλου», (δηλαδή κατάργηση του ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων από ΥΠΠΕΘ και άρση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

√ Πρότυπα σχολεία για ολίγους που αποκλείουν τους πολλούς….

 

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω να μη μας διαφεύγει και η δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ ότι θα καταργήσει αμέσως ως πρωθυπουργός, όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, δηλαδή όλες τις κατακτήσεις των εκπαιδευτικών τα τελευταία 4 χρόνια. Η αμετανόητη Αντιπολίτευση ονειρεύεται εμμονικά την παλινόρθωσή της στην εξουσία, για να εφαρμόσει ξανά όλα όσα οι εκπαιδευτικοί μάτωσαν μέχρι να ανατρέψουν. Την αξιολόγηση-χειραγώγηση, τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση, το «νέο» Πειθαρχικό, την αυτοδίκαιη αργία, τις υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις, την επιστράτευση απεργών, τον αυταρχισμό στα σχολεία, τη συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, την αδιοριστία, τους μισθούς πείνας, την αύξηση διδακτικών ωρών και αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τη διάλυση της ΤΕΕ  και την παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων – ειδικοτήτων της, τη μεταφορά της ιδιωτικής εκπ/σης  στο υπουργείο …Εμπορίου και τις απολύσεις εκπαιδευτικών. 

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΖΟΦΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΙΑΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης, που ως  υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης υπέγραφε τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις των 2.500 καθηγητών της  ΤΕΕ, έχει το θράσος να μας καλεί σήμερα, να είμαστε «σύμμαχοι σε μια αλλαγή εκσυγχρονισμού και προόδου», σε έναν εφιάλτη δηλαδή,  που μας προετοιμάζει αυτός και το κόμμα του. 

 Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να καταδικάσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να γίνει ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που αποδομεί μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί και διαλύει το δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί  μαζί με το γονεϊκό κίνημα θα συνεχίσουν τους αγώνες τους για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας και για την οικοδόμηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού, ενός πραγματικά ποιοτικού σχολείου που θα προσφέρει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και  θα παραμένει ανοιχτό στις ανάγκες όλων των μαθητών/τριών του και της κοινωνίας.