H ζωή που ζεις είναι το μάθημα που διδάσκεις Μια πολύ δυνατή και ουσιαστική βιωματική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ξάνθης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία το σχολείο επισκέφτηκε ο σύλλογος ατόμων με κινητικές αναπηρίες «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Σκοπός της επίσκεψης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του σχολείου και του υπεύθυνου καθηγητή του Τμήματος Ένταξης κ. Σ. Ιμαμίδη, ήταν η παρουσίαση κάποιων βασικών παρα-ολυμπιακών αθλημάτων μέσα από βιωματικές και ενεργητικές δράσεις. Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν κάποια σύντομη δια ζώσης επίδειξη των αθλημάτων boccia, badminton και volley για κινητικά ανάπηρους, αλλά και του χειρήλατου (ποδήλατο προσαρμοσμένο σε αμαξίδιο), ανέλαβαν οι ίδιοι δράση παίζοντας και ενεργώντας, όπως οι αθλητές με αναπηρία.

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ημέρας υπήρξε, αναμφίβολα, η παρουσία δύο μελών-αθλητών σε αμαξίδιο του συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» οι οποίοι όχι μόνο παρουσίασαν το ιδιαίτερο άθλημα του boccia στο οποίο συμμετέχουν, αλλά κυρίως μίλησαν ελεύθερα και άνετα στα παιδιά για τη ζωή σε αναπηρικό αμαξίδιο χωρίς φόβο και αίσθημα κατωτερότητας. «Ό,τι βρίσκεται πίσω μας και ό,τι βρίσκεται μπροστά μας είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με αυτό που βρίσκεται μέσα μας» είπαν και αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας ήταν, αναντίρρητα, το μεγαλύτερο κέρδος για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από αυτή την εκδήλωση.