Απάντηση σε υψηλούς τόνους με κοινή τους δήλωση επέλεξαν οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης μετά τα αρνητικά σχόλια του Κώστα Ζαγναφέρη για την εξέλιξη του προγράμματος Leader. Με ανάρτησή του τις προηγούμενες μέρες ο Αντιπεριφερειάρχης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι υπάρχει καθυστέρηση με το πρόγραμμα, απόγνωση των επενδυτών και επέκρινε τις επιλογές κυβέρνησης και υπουργών για κοινή πρόσκληση με την Αναπτυξιακή Ροδόπης, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανυπαρξίας Αναπτυξιακής στην Ξάνθη για τους γνωστούς λόγους.  

Αναλυτικά η Κοινή δήλωση των βουλευτών της Ξάνθης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης σε ανάρτησή του κατηγορεί  την κυβέρνηση και τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στο πρόγραμμα Leader,  επικρίνει το γεγονός ότι η Ξάνθη προσαρτήθηκε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης  για να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα και μιλά για απόγνωση των επενδυτών.

Θα τον στεναχωρήσουμε αλλά  πρέπει να απαντήσουμε στο αφήγημά του, λέξη προς λέξη:

Του υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι η Ξάνθη δεν έχει Αναπτυξιακή γιατί οι πολιτικοί του φίλοι και συνοδοιπόροι, μέσα στην καταστροφική τους μανία,  κατάφεραν – το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα φαινόμενο- να οδηγήσουν σε κλείσιμο ακόμη και την Αναπτυξιακή Ξάνθης ενώ παραμένει ερωτηματικό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η λύση και εκκαθάριση της εταιρίας και γιατί δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για τα χρέη που φορτώθηκαν στους πολίτες.  Αντιθέτως, κάποιοι είχαν την έμπνευση να μηνύσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να βγει στο φως το σκοτεινό παρελθόν της ΑΝΞΑ.

Πρέπει να τον πληροφορήσουμε, αν δεν το ξέρει, ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη η πρώτη προκήρυξη του Leader για δημόσιες επενδύσεις σε Ξάνθη και Ροδόπη προϋπολογισμού 1,570 εκατ. ευρώ με ρεκόρ υποβολής 45 προτάσεων, που υπερκάλυψαν  τον προϋπολογισμό κατά 3 φορές, με ύψος 5,949 εκατ. ευρώ…

Εξάλλου, ακολουθεί άμεσα η προκήρυξη για τις ιδιωτικές επενδύσεις όπου μπορούν να υποβληθούν επιχειρηματικά σχέδια για χρηματοδότηση.

Επίσης πρέπει να ενημερώσουμε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης ότι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ, είναι εταίρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης και εγκρίνει τις σχετικές πράξεις  άρα δεν είχε παρά να ρωτήσει τις υπηρεσίες του αντί να εκτίθεται ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει εξέλιξη» στο Leader.

Όμως δεν έχει ελαφρυντικό όταν κατηγορεί όσους επέμεναν να βρεθεί  η λύση και η Ξάνθη εκμεταλλεύεται πόρους εκατομμυρίων ευρώ,  που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν χαθεί. Όπως χάθηκαν για χρόνια εξαιτίας της ανικανότητας και της καταστροφής  που προκάλεσαν η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός, προκειμένου να συντηρήσουν πελατειακά δίκτυα και να εξυπηρετήσουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Για αυτό άλλωστε τα στελέχη τους πολέμησαν τη λύση  και ζητούσαν αναβίωση του φαύλου καθεστώτος του παρελθόντος. Η «απόγνωση» για την οποία μιλά ο Αντιπεριφερειάρχης είναι αυτή που βίωσε η περιοχή τα χρόνια που είχαν την εξουσία.

Λίγο ακόμη και θα μας κατηγορήσει  ότι βγάζουμε τη χώρα από τα μνημόνια…

Οι  βουλευτές Ξάνθης
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Στάθης Γιαννακίδης
Γρηγόρης Στογιαννίδης