Ερώτηση  με θέμα την Εισοδηματική Ενίσχυση Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών στην Ξάνθη κατέθεσαν οι βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ  Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδης.

Με την διάταξη του άρθρου 27 του νόμου 3016/2001 καθιερώθηκε ετήσια εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την οδηγία 85/148/ΕΟΚ. Η συγκεκριμένη ενίσχυση φτάνει τα εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και τα τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Για τον νομό Ξάνθης οι περιοχές αυτές είναι ήταν οι περιοχές του πρώην Δήμου Σταυρούπολης που μετά το πρόγραμμα«Καλλικράτης» διαμορφώθηκε ως εξής: Για τον Δήμο Ξάνθης αφορά στις κοινότητες  Σταυρούπολης, Γαλάνης, Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυόφυτο, Κιμμέρια, Κομνηνά, Νεοχώρι, Πασχαλιά, και τον Δήμο Μύκης. Πρόκειται δηλαδή για τις περιοχές του  ορεινού όγκου της Ξάνθης.

Με την διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 η αρμοδιότητα για την εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών μεταφέρθηκε στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Όμως, με την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του νόμου 4554/ 2018 η μεταβίβαση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας παρέμεινε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσειςέως τις 30.10.2018 όπως έγινε γνωστό και με το με αρ. πρ. 53570/03-10-2018 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Ακολούθησε το με αρ. πρωτ. ΔΙΔΔΑ/Φ.15/23/35630/04-10-2018 έγγραφο του Προϊσταμένου του Τμήματος ΚΕΠ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου ενημέρωνε τα ΚΕΠ ότι θα πρέπει να αποστέλλουν τα δικαιολογητικά που συλλέγουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έως τις 30-10-2018.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ξάνθης κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε. Η συλλογή των δικαιολογητικών των δικαιούχων δεν ξεκίνησε ποτέ από τα ΚΕΠ, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης επικαλέστηκε ότι δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβάλλει την ενίσχυση στους δικαιούχους. Συνεπώς, τα ΚΕΠ δεν προχώρησαν στην συλλογή των δικαιολογητικών και η προθεσμία εξέπνευσε χωρίς να υπάρχει καμία κατατεθειμένη αίτηση από την περιοχή. Από την άλλη, οι δικαιούχοι της ορεινής περιοχής του νομού, όπως κάθε χρόνο, πήγαιναν να κάνουν τις αιτήσεις τους στα ΚΕΠ, αλλά έφευγαν άπραγοι, καθώς οι υπάλληλοι δεν είχαν εντολή να συλλέξουν τις αιτήσεις.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια για την συλλογή των δικαιολογητικών των δικαιούχων  για τον νομό Ξάνθης έχουν ήδη ξεπεραστεί από 30-10-2018 και υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να πάρουν οι δικαιούχοι την εισοδηματική ενίσχυση

Επειδή, στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, τα ΚΕΠ δέχονταν κανονικά τις αιτήσεις των δικαιούχων

Επειδή, η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, όπως γίνεται αντιληπτό από τα εισοδηματικά κριτήρια των δυνάμει δικαιούχων, αφορούν οικογένειες οι οποίες διαβιούν στο όριο της φτώχιας και δη σε πολύ δύσκολες συνθήκες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και οιαδήποτε οικονομική ενίσχυση είναι πολύ σημαντική για αυτούς.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

  1. Πότε και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να μπορέσουν οι δυνάμει δικαιούχοι της Εισοδηματικής Ενίσχυσης Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών της Ξάνθης να καταθέσουν την σχετική αίτηση και να πάρουν το συγκεκριμένο επίδομα;
  2. Ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε να στηριχθούν οι ασθενέστερες οικογένειες που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Βαρδάκης Σωκράτης

Στογιαννίδης Γρηγόριος