Μετά από τις υποθέσεις παράνομων συνταγογραφήσεων που αποκαλύφθηκαν το καλοκαίρι του 2017 στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, από δύο γιατρούς που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με ποσό που αγγίζει τα 2,5 εκ ευρώ, άλλη μία υπόθεση ενός γιατρού, αυτή τη φορά από την Κομοτηνή, ήρθε στην επιφάνεια μετά από έλεγχο της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων βορείου Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο γιατρός φέρεται ότι προέβη σε σωρεία παράτυπων και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων (περίπου 10.000 στον αριθμό) ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων (συμπληρώματος διατροφής), την τριετία 2015, 2016 και 2017, με τη συνολική ζημιά σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) να προσδιορίζεται στα 6.204.334 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα «έκοβε» συνταγές σε ασθενείς που πήγαιναν για εξετάσεις για άσχετα προβλήματα, συμπεριλαμβάνοντας ένα διατροφικό φαρμακευτικό σκεύασμα, που είναι για συγκεκριμένη στομαχική νόσο παρότι, οι ασθενείς αυτοί είχαν άσχετα προβλήματα και δεν το είχαν ανάγκη, έτσι ώστε να παίρνει προμήθεια κάθε φορά που το συνταγογραφούσε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης, σημείωσε πως πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία συνδέεται με τα δύο περιστατικά στα νοσοκομεία του Έβρου. Επισήμανε πως «και οι 3 γιατροί είναι σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού Υγείας και έχουν πάει στο ανώτερο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόταξης. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το ποινικό και με την ανακοίνωση των εσωτερικών υποθέσεων ήρθε πάλι το θέμα στην επικαιρότητα».  Ο κ. Πλωμαρίτης υπογράμμισε ακόμη πως το πειθαρχικό συμβούλιο, μόλις προέκυψε το θέμα, έδωσε τη συγκατάθεσή του στον υπουργό ώστε να θέσει τους γιατρούς εκτός υπηρεσίας, ενώ πλέον, η υπόθεση είναι το ανώτατο πειθαρχικό, με το ερώτημα της απόταξης των γιατρών, δια παντός, ξεκαθαρίζοντας πως οι γιατροί δεν εργάζονται πλέον στα νοσοκομεία.

«Αυτά τα πράγματα (σ.σ. οι παράνομες συνταγογραφήσεις) γινόταν σε βάθος χρόνου και ποτέ δεν γινόταν έλεγχος ποιος συνταγογραφεί και τι. Για πρώτη φορά πριν 3 χρόνια άρχισε να ελέγχει τι κάνει ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Πλωμαρίτης.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργος Φιλιππίδης, κληθείς από την ΕΡΤ Κομοτηνής να σχολιάσει, υπογράμμισε μόνο πως, η Διοίκηση στο Σισμανόγλειο, τόσο για την συγκεκριμένη περίπτωση, όσο και άλλες ανάλογες, που υπήρξε πιθανή βλάβη του ΕΟΠΥΥ, έπραξε το καθήκον της, για τον πειθαρχικό και ποινικό τους έλεγχο .

Σχόλιο Δημήτρη Ρίζου

Ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος έκανε το παρακάτω σχόλιο για το θέμα:

«Υπήρχε ένα ολόκληρο «σύστημα» στη χώρα, αποτελούμενο από συγκεκριμένους ανθρώπους το οποίο είχε βολευτεί και αντιλαμβανόταν το δημόσιο, το κράτος, ως έναν χώρο που μπορεί – σχεδόν πρέπει – να λεηλατηθεί, να καταστραφεί, να αφαιμαχθεί οικονομικά.

Πλάι, παράλληλα ή σε επικοινωνία με αυτό το «σύστημα», υπήρχαν «πολιτικές ηγεσίες», όλα αυτά τα χρόνια, που είτε σφύριζαν αδιάφορα απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, κοινώς «έκλειναν το μάτι», αφήνοντας το κράτος χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς (διαλύοντας στην ουσία ακόμη και αυτούς που υπήρχαν) είτε, ακόμη χειρότερα, έδειχναν με την στάση τους, στους από κάτω, ότι είναι «εθνική μαγκιά» να κλέβεις, να παίρνεις και να δίνεις μίζες, να λαδώνεις, ΚΕΕΛΠΝΟ και τα λοιπά γνωστά που έχει αντιληφθεί πια ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω οι προηγούμενες ηγεσίες στον χώρο της Υγείας τι πρόκριναν ως λύση: μα φυσικά να εφαρμοστεί το 5ευρώ στην είσοδο κάθε ασθενούς σε νοσοκομείο, εξέταζαν και επιχειρηματολογούσαν να γίνει αυτό 25ευρω, ενώ έστελναν βεβαιώσεις από την εφορία με νοσήλεια πολλών πολλών εκατομμύριων – τα οποία διέγραψε η σημερινή Κυβέρνηση – για όσους συμπολίτες μας νοσηλεύτηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ ήταν ανασφάλιστοι (και άρα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους) και φανερά δεν είχαν αυτά τα ποσά. Ενώ δηλαδή η ρεμούλα, το μεγάλο πάρτι στον χώρο της Υγείας συνεχιζόταν, κάποιοι πρότειναν να μπει είσοδος 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

Τώρα, λοιπόν, που όλο αυτό το πάρτι κατασπατάλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον χώρο της Υγείας, που από πίσω έκρυβε μέχρι και μαύρο πολιτικό χρήμα, μας τελείωσε, κάποιοι σκούζουν καθημερινά. Κάποιοι ενοχλούνται. Τους ενοχλούν πάρα πολύ ο Ανδρέας ο Ξανθός και ο Παύλος ο Πολάκης.

alexpoli.gr