Με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση εκπαιδευτικών καταγγέλει το Δήμο Ξάνθης για αδράνεια που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 6 νέες αίθουσες σε νηπιαγωγεία ενώ επισημαίνει ότι σε όδους Δήμους έδειξαν ενδιαφέρον, ήδη έχουν εγκατασταθεί οι νέες αίθουσες.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στις 25/9/2018, δημοσιοποιήθηκε, η με  αρ. πρωτ. 159161/Β9/Φ8/952 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που όριζε τη διάθεση 4 εκατομμυρίων και 85 χιλιάδων € (μέχρι του ποσού των 43.000 € για κάθε σχολική μονάδα) για την εγκατάσταση 95 νέων αιθουσών σε νηπιαγωγεία σε 26 Δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κάλυψη επειγουσών αναγκών και στην προσωρινή στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης των δημόσιων σχολείων. Οι προτάσεις έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τις 20/10.2018.

Στο Δήμο Ξάνθης κατανεμήθηκαν από το υπουργείο  6 νέες αίθουσες στα σχολεία, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Ξάνθης για χρηματοδότηση 9 αιθουσών.

Παρότι, όμως, υπήρξε η δυνατότητα να εξασφαλιστούν 6 νέες αίθουσες Νηπιαγωγείων στο Δήμο Ξάνθης ο τελευταίος δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για μια άμεση ανακούφιση των κτηριακών αναγκών στα σχολεία του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν 20 δήμοι και υποβλήθηκαν προτάσεις για 71 αίθουσες Νηπιαγωγείων. Σε κάποιους δήμους μάλιστα, ήδη οι αίθουσες έχουν δοθεί σε χρήση.

Η μάχη που δόθηκε για τη θεσμοθέτηση Δίχρονης Υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο νηπιαγωγείο ως μέρος της δημόσιας και δωρεάν υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δεν ήταν εύκολη, καθώς το σύνολο της νεοφιλελεύθερης και αγοραίας αντίληψης για την εκπαίδευση αντιδρούσε σφόδρα. Πρόκειται για την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που αντιμάχονταν στην ψήφιση νόμου για δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο (Νέα Δημοκρατία, ΚΙ. ΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ).

H άμεση εφαρμογή του δίχρονου Νηπιαγωγείου για τα νήπια 4-6 ετών αποτελεί επιτακτικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί θέτει τα θεμέλια για την επιτυχή σχολική πορεία του παιδιού και την προσωπική του εξέλιξη, ενώ  η κρατική χρηματοδότηση για αίθουσες νηπιαγωγείων κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση εφαρμογής της. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρότι κινείται σε θετική κατεύθυνση,  από μόνο του δεν λύνει το κτηριακό πρόβλημα, που παραμένει άλυτο σε πολλούς Δήμους, ειδικά στους αστικούς, και απαιτείται γενναία χρηματοδότηση.

Οι εκπαιδευτικοί της Αυτόνομης Παρέμβασης  καταδικάζουμε την αδράνεια  του Δήμου Ξάνθης στην πρωτοβουλία αυτή που βοηθά στην υλοποίηση του νόμου της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αναρωτιόμαστε, επίσης, εάν ο Δήμος Ξάνθης άμεσα ή έμμεσα προάγει τη γνωστή «γραμμή» της ηγεσίας της ΚΕΔΕ (και των κομμάτων που ήταν αντίθετα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης). «Γραμμή» που θέλει τα νηπιαγωγεία στους Δήμους, τους νηπιαγωγούς δημοτικούς υπαλλήλους και τους γονείς να πληρώνουν.

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι ενώ χρήματα υπήρχαν, δεν έγινε κάποια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θέματος της σχολικής στέγης. Αποτέλεσμα αυτών είναι να λειτουργούν σχολεία στην πόλη μας χωρίς οικοδομική άδεια, ενώ εκτός των νηπιαγωγείων να λιμνάζει για δεκαετίες το θέμα και άλλων σχολικών κτηρίων όπως του 18ου Δημοτικού Σχολείου, του 4ου Λυκείου και του Μουσικού Σχολείου που τελικά ‘’υιοθετήθηκε’’ από το Δήμο Αβδήρων.

Καλούμε το Δήμο Ξάνθης να συνδράμει στην επέκταση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο αναλαμβάνοντας δράση και  αξιοποιώντας τις δυνατότητες που του παρέχονται.

  Καλούμε, ακόμη, το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί από άκρο σε άκρο σε όλη τη χώρα να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης στη χώρα μας.